Potrivit unui proiect votat în Senat, În anul școlar 2020-2021 numărul elevilor se va reduce semnificativ
Numărul de elevi dintr-o clasă se va reduce semnificativ, așa a aprobat Senatul pe 10 februarie, în calitate de for decizional, o propunere legislativă pentru modificarea Legii Educației, potrivit căreia numărul maxim de elevi în clasele de gimnaziu, liceale și profesionale se reduce de la 30 la 26.
Proiectul de lege votat stabilește numărul maxim de elevi în clase. Astfel la clasele de educație antepreșcolară (creșe), grupa va cuprinde în medie 6-8 copii, în clasele din învățământul preșcolar (gradinițe), grupa va cuprinde în medie 12-17 preșcolari, în clasele din învățământul primar vor fi cuprinși în medie 17-22 de elevi, în clasele din învățământul gimnazial vor fi cuprinși în medie 22-26 de elevi, în clasele din învățământul liceal și cel profesional vor fi cuprinși în medie 22-26 de elevi, iar în învățământul dual vor fi în medie 22-26 de elevi.
Proiectul de lege mai prevede ca, în situații excepționale, grupele de la grădiniță și clasele de elevi de la școală să poată funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz peste numărul maxim, însă nu se va mai ajunge la clase de peste 30 de elevi sau chiar 40, așa cum este cazul astăzi.
Actul normativ prevede și ca, în fiecare unitate de învățământ să își desfășoare activitatea un psiholog școlar care să aibă în evidență până la 500 de elevi. Până acum, legea prevedea maximum 9 copii în grupa de creșă, maximum 20 în grupa de grădiniță, maximum 25 în clasă la învățământul primar, 30 la învățământul gimnazial, liceal și profesional. Noua lege a fost adoptată tacit de Camera Deputaților în aprilie 2019, iar acum a primit votul final în Senat și merge spre promulgare la președintele Iohannis.
Clasele prea aglomerate reprezintă una dintre problemele importante ale sistemului de educație românesc. Într-o astfel de clasă, învățătorul sau profesorul nu mai poate să își atingă obiectivele. În plus, pierde conexiunea cu elevii și nu se mai poate raporta la ei individual. De cealaltă parte, elevii se plictisesc mai ușor, sunt mai agitați din cauza lipsei de spațiu sau se pot sustrage de la anumite sarcini. La această situație s-a ajuns de-a lungul timpului și din cauza polarizării claselor, părinții solicitând în număr foarte mare înscrierea la clasele considerate a fi bune. Pentru această modificare a Legii Educației, care privește reducerea numărului de elevi dintr-o clasă nu a fost publicată încă o estimare a impactului bugetar.
Elena BUDI