Toma Ciolacu: „Tot ceea ce am făcut sunt lucruri care rămân”

Primarul Toma Ciolacu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, la Stroești. A făcut o incursiune a celor trei ani şi jumătate de mandat şi a ţinut să puncteze şi principalele probleme cu care se confruntă administraţia locală. Ce strategie are pentru dezvoltarea infrastructurii în următorii ani, dar şi ce şanse a avut localitatea pe care o administrează în privinţa accesării fondurilor europene, aflăm din rândurile de mai jos.
Impact real: Privind în retrospectivă, cum caracterizaţi acest mandat?
Toma Ciolacu: Mare parte a proiectelor din acest mandat au fost realizate cu bani din bugetul local şi cu fonduri guvernamentale atrase. Am început mandatul cu depunerea a cinci proiecte pe OG 28, privind asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 3,5 kilometri, proiect care s-a finalizat, şi reabilitarea dispensarului comunal, care, de asemenea, s-a finalizat. Vreau să subliniez că avem un dispensar cu condiții pe care multe clinici din ţară nu le au, unde îşi desfăşară activitatea doi medici minunaţi şi un medic stomatolog de excepţie. Dintre cele cinci proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării doar acestea ne-au fost finanţate. Am mai depus un proiect de asfaltare a drumurilor comunale pe o lungime de 6 kilometri şi construirea a cinci punţi pietonale, dintre care una este realizată cu bani pe situaţii de urgenţă, în satul Obrogeşti. Tot pe situaţii de urgenţă ne-au fost alocaţi bani pentru construcţia unui pod peste pârâul Cerna, în satul Cireşu, investiţie la care se lucrează și în continuare. Am mai reușit punerea în siguranţă a unui pod, tot în satul Cireşu, în punctul Măgura, proiect care se va executa în această primăvară. Celelalte poduri şi podeţe am reuşit să le reparăm cu bani din bugetul local. Sunt mulţumit, fiindcă tot ceea ce am făcut sunt lucruri care rămân. În primul rând pentru mine a fost importantă funcţionarea aparatului administrativ, funcţionarea şcolilor şi a dispensarelor. Dacă într-o localitate nu există învăţământ, sănătate şi disciplină în primărie, nu realizezi nimic. Cred că a fost bine, am avut un mandat bun, eforturile mele au dat roade și sunt mulţumit, voi continua în același fel şi în următorul mandat.
Impact real: Din câte știm, aveți o serie de proiecte şi cu fonduri alocate din bugetul local. Care sunt acestea?
Toma Ciolacu: Cu bani din bugetul local, în acest mandat am construit garajele primăriei, iar la căminul cultural am construit grupuri sanitare. Un lucru important este faptul că am reuşit să asfaltăm pe o lungime de 1,5 kilometri, drumul comunal din satul Ogroceşti, dar înainte s-au executat lucrările de stabilizare a alunecării de teren de pe acest drum, apoi am amenajat trotuarele de la şcoală până în centrul localităţii. În continuare, cu bani drămuiţi, voi continua asfaltarea drumurilor comunale.
Impact real: Care considerați că sunt principalele dumneavoastră realizări în acest mandat?
Toma Ciolacu: Tot ceea ce am făcut le voi trece la capitolul „realizări principale”. Ca lucrurile să meargă aşa cum îmi place mie, primul proiect pe care l-am demarat a fost organizarea aparatului de specialitate al primarului. Toţi angajaţii au fost numiţi pe funcţiile corespunzătoare, conform studiilor. În prezent angajaţii au gradaţiile şi funcţiile adecvate pentru posturile unde îşi desfăşoară activitatea. Am făcut acest lucru fiindcă toată lumea făcea de toate, dar nimeni nu făcea nimic. Acum toată lumea ştie din ce compartiment face parte şi ce trebuie să facă. S-a stabilit clar un program de lucru şi perioadele de concedii de odihnă. Am făcut acest prim pas fiindcă mi-am dat seama că, pentru a putea funcţiona, colabora şi comunica eficient cu cetăţenii, dar şi cu mine, trebuie ca fiecare angajat să îşi asume fişa postului. La început, poate că unii dintre angajaţi nu au fost de acord, dar acum totul este foarte bine şi formăm o echipă. Condiţia mea este ca locuitorii acestei comune să fie mulţumiţi atunci când vin la primărie pentru rezolvarea vreunei probleme.
Impact real: Şcolile ar trebui să reprezinte o prioritate pentru administraţiile locale. Dumneavoastră cum vedeţi treburile?
Toma Ciolacu: Cum de banii europeni nu ne-am putut atinge, din cauza condiţiilor impuse în programele de finanţare, am făcut proiecte cu bani guvernamentali atraşi printr-un program de finanţare strict pentru modernizarea şcolilor şi construirea grupurilor sanitare în incinta clădirilor. S-a modernizat în acest fel şcoala din centrul localităţii. Consider că, dacă cetăţeanul merge pe un drum asfaltat, are apă la robinet, iluminat public indiferent de oră, are un centru medical corespunzător și o şcoală unde activitatea educaţională se desfăşoară în condiţii normale, cu necesarul adaptat cerinţelor noastre şi dascăli buni, cred că este realizat în procent de 70% necesarul localităţii. La Stroești avem 221 de copii şi mai funcţionează două şcoli.
Impact real: Canalizarea este un proiect pe care îl veţi trece la capitolul nereuşite?
Toma Ciolacu: În localitate nu avem reţea de canalizare, dar am deja documentaţia perfectată pentru a o depune pe un program de finanţare. Noi am fost prinşi până mai acum în cadrul POIM 2014 – 2020, dar, la ultima vizită în teren, s-a luat decizia ca, împreună cu alte 10 comune, să fim scoşi din acest program de finanţare europeană fiindcă nu întrunim criteriile de eligibilitate. Mie îmi pare rău, fiindcă puteam să accesăm bani pentru înfiinţarea reţelei de canalizare pe OG 28. Tot răul va fi spre bine, pentru că localitate va avea canalizare, oamenii au înţeles de ce am fost scoşi, iar acest lucru este cel mai important. Relieful localităţii nu permite o reţea de canalizare clasică, fiindcă gospodăriile sunt sub nivelul drumurilor, și atunci vom avea nevoie de un sistem de canalizare vacuum, prin folosirea presiunii diferenţiate a aerului şi gravitaţii pentru a transporta rapid apa uzată Important este faptul că în localitate există reţea de apă, iar locuinţele sunt racordate la sistem, toate gospodăriile au apă la robinet.
Impact real: Ce s-a realizat în localitatea dumneavoastră pe linia integrării europene?
Toma Ciolacu: Singura şansă de accesare a banilor europeni a fost GAL Horezu, de care am fost foarte mulţumiţi. S-au atras fonduri pentru amenajarea unui loc de joacă, pentru reparaţiile căminului cultural, modernizarea căminului cultural din satul Dianu şi achiziţia unui tractor dotat cu lamă de zăpadă, sărăriţă, tocător de verdeaţă şi remorcă. Vreau să spun că, de când l-am luat, anul trecut, nu ne-a costat deszăpezirea nici un leu. Accesarea fondurilor europene pentru o localitate cum este Stroeştiul a fost interzisă, fiindcă nu am îndeplinit condiţiile impuse de programele europene. Nu am îndeplinit punctajul cerut pentru că localitatea nu are legătură cu un drum naţional sau drum judeţean, nu are gară, nu are monumente istorice, nu are resurse minerale, şi asta pentru că europenii nu au vrut ca noi să ne dezvoltăm pe fiecare uliţă. Mai mult, nici un program european nu a avut cofinanţare zero, iar pentru cele care au avut cofinanţare 2% se mai pun bani din Consiliul Local pentru proiectare, studiile de fezabilitate şi avize, bani pe care nimeni nu-i socoteşte. Programe mai accesibile au fost pentru piscine, terenuri de sport sau parcuri. Uniunea Europeană nu ne dă bani pentru asfaltări, apă, canalizare, pentru deschiderea unei fabrici sau pentru utilaje, să facem agricultură. UE ne dă bani pentru ceea ce cred ei, dar cu condiţii destul de severe, imposibil de realizat. Singura posibilitate de accesare a fondurilor europene rămâne grupul de acţiune locală.