Virusul ucigaș, tratat în România cu anticipate și inconștiență politică
Am sperat ca, măcar în al doisprezecelea ceas, când a devenit foarte clar faptul că România se află pe buza prăpastiei, clasa politică să se trezească din inconștiență. M-am înșelat: în timp ce alte state, precum Italia sau Spania erau deja în haos, iar în România se anunța că au intrat peste 40.000 de români veniți din Italia, dar numai 10 – 11.000 de oameni sunt în carantină, taica Iohannis tot mai visa cu ochii deschiși la anticipate. O inconștiență absurdă îl făcea pe președinte să propună spre votare Guvernul Cîțu, pe principiul că acesta nu avea să treacă de Parlament, și că s-ar fi ajuns astfel la alegeri anticipate. Fuga lui Cîțu de răspundere și reapariția eternului și fascinantului Ludovic „mână de aur” la butoane a ilustrat cum nu se poate mai bine ce fel de coloană vertebrală au „nevertebratele” care ne conduc.
Iată că în România abia începe adevărata criză sanitară, care va fi urmată cu siguranță de o importantă criză economică iar, la final, pentru că marile puteri încearcă să își impună cu acest prilej supremația asupra acestei părți de lume, România se va trezi din nou sclavă la stăpân, așa cum a fost și până acum, pe mâna unor politicieni fără pic de minte, interesați doar de propriile afaceri. PSD, urmat îndeaproape de PNL a cheltuit la repezeală pentru a mitui primarii toată rezerva de stat, iar acum, când virusul care a omorât deja mii de oameni la nivel global începe să se manifeste și la noi cel mai probabil vor lăsa bolnavii la voia sorții, pentru că nu vom avea medicamente și materiale să îi trateze pe toți. Isteria abia a început în țară, și este puțin probabil să se sfârșească prea curând.
Paradoxal însă, nu pericolul de moarte este cel mai important, deoarece este sigur că acest virus va omorî mult mai puțini oameni decât cei care mor în mod normal de inimă sau în accidente rutiere. Adevăratul pericol este faptul că isteria generalizată va duce la o criză economică fără precedent. Foarte puține firme private românești vor putea supraviețui mai mult de câteva luni acestei „izolări la domiciliu” a angajaților lor fricoși, mai ales că statul român, spre deosebire de cel francez, nu acordă nici o facilitate reală pentru păstrarea afacerilor. Nu pare nimeni să întrevadă că va fi, probabil o „viață după criză”, și în această viață oamenii au în continuare nevoie să producă ceva pentru a-și primi salariile. Ne îmbătăm cu apă rece dacă avem impresia că afacerile românești vor merge de la sine, în timp ce angajații sunt izolați la domiciliu sau își cresc copiii, după ce școlile s-au închis. Și ne amăgim singuri cu gândul că vom putea sta luni de-a rândul izolați la domiciliu, fără salariu. Ce face Guvernul în această situație? Mai nimic: Violeta Alexandru a ținut să calmeze pensionarii, promițând că vor fi plătite pensiile la timp, dar a uitat să îi informeze și pe salariați, mai ales pe cei din mediul privat, ce se va întâmpla cu ei, sau de unde crede ea că se vor încasa în continuare bani pentru plata pensiilor, atâta timp cât nu mai muncește aproape nimeni în România, în afară de farmaciști și vânzătorii de alimente. Președintele Iohannis anunță că abia de astăzi va institui starea de urgență, semn că liberalii habar nu au ce anume ar trebui să facă în această situație, și așteaptă să le vină ceva idei sâmbătă și duminică. Din păcate am pierdut din nou startul, coronavirusul a luat prin surprindere autoritățile, la fel ca prima zăpadă, iar acum domnii care ne conduc se gândesc cum să sifoneze mai bine fondurile pe care le vor cheltui pe motiv că este situație de urgență. Deja s-au dat câteva tunuri consistente la bugetul statului, dar despre acestea vom mai vorbi, pe măsură ce se înmulțesc.
Mihai ROMAN