Proiecte importante au schimbat imaginea Creţeniului

La Creţeni, prin PNDL s-au alocat fonduri pentru modernizarea căminului cultural, construirea unei grădinițe cu program normal, amenajarea dispensarului uman şi asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 3 kilometri. Toate aceste proiecte sunt aduse la stadiul de recepție finală, ne informează primarul Ion Spârleanu, mai puțin grădinița cu program normal, care se va finaliza în vara acestui an:
„ Sunt la al patrulea mandat și candidez pentru la al cincilea mandat. Primele fonduri atrase în localitate s-au îndreptat spre modernizarea școlilor. Această grădiniţă completează confortul şi condiţiile micuţilor din localitatea noastră.
Problema mare este faptul că numărul de elevi a scăzut. Avem proiecte depuse prin FDI pentru finanţare. Avem asfaltarea drumurilor pe o lungime 3 kilometri, pentru încă două sate. Acest proiect cuprinde câteva ulițe care au nevoie de asfaltare. Din păcate, programul a fost sistat. Sper că problemele din ţară se vor aşeza şi vom intra în normalitate. Un alt proiect pentru care am întocmit documentațiile privește înființarea sistemului de alimentare cu gaze în localitate. Pentru acest proiect cetățenii la început au pornit mai greu pentru că, în general, nu sunt disponibili la o mare cheltuială, așa cum este acest proiect de alimentare cu gaze. Mă refer la partea de racordare și funcționare a sistemului, pentru că este costisitoare”, a precizat primarul localităţii Creţeni, Ion Spîrleanu.
Dispensar medical nou
Comunitatea din Creţeni beneficiază de un dispensar medical nou, modernizat după standarde europene. Lucrarea a început în primăvara acestui an şi a fost finalizată în această perioadă. Finanţarea de 100 de mii de euro a fost asigurată prin PNDL, dar şi din bugetul local. S-a renovat atât partea exterioară, cât şi cea interioară, iar acoperişul clăirii a fost refăcut.
Centru pentru copiii, la Crețeni
În comuna Creţeni funcţionează un centru de zi pentru copii. După terminarea programului şcolar copiii pot veni la centru, unde pot servi o masă caldă şi îşi fac lecţiile, sau diferite activităţi. Capacitatea centrului este de 15 locuri:
„În mediul rural, oricând sunt binevenite astfel de investiţii, deoarece copiii, pe lângă şcoală, trebuie să participe şi la activităţile gospodăreşti, iar, de cele mai multe ori, neglijează cartea. Astfel prevenim abandonul educaţional, iar şcolarii pot aprofunda ceea ce li se predă la clasă şi vor socializa mai mult”, spune primarul.