Virgil Pîrvulescu: „Este nevoie de supleţe în administraţia publică locală, predictibilitate şi transparenţă”
Virgil Pîrvulescu, finanţist de meserie, candidat la funcţia de primar al Râmnicului din partea PNL face radiografie dură, care devoalează efectele crizei economice, raportată la nivelul de trai al râmnicenilor. În opinia sa, pachetul de salvare a economiei care va fi pus în practică de Guvern pentru a atenua efectele crizei coronavirus este insuficient şi asta pentru că nu sunt bani pe piaţă. Cu o economie oprită pentru o perioadă de cel puţin trei luni, chiar şi în cazul unei reveniri ulterioare la nivelul normal, care se va face şi ea de-a lungul mai multor luni, cu toţii o vom lua de la zero. Cât de infectată va fi economia, cât de ridicat este riscul unei crize pentru vâlceni, ce strategii, dar şi ce măsuri crede candidatul PNL că ar trebui luate de un bun primar pentru a veni în sprijinul celor afectaţi, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Care credeţi că va fi impactul coronavirusului asupra economiei, cât de ridicat este riscul unei crize pentru vâlceni, şi dacă pot fi luate măsuri pentru a veni în sprijinul celor afectaţi?
Virgil Pîrvulescu: Din păcate se cheltuiesc banii în această perioadă, dar nu îşi pune nimeni problema din primării de unde vin aceşti banii. Nimeni nu face previziuni, şi nu îşi dă seama în ce situaţie vom ajunge în următoarea perioadă, atâta timp cât nu există excedent în buget, pentru că acesta a fost „bubuit” deja de lipsa încasărilor. Mulţi spuneau că vom porni motoarele în data 25 aprilie, acesta fiind scenariul optimist. Eu cred că situaţia nu va fi aşa şi, chiar dacă vor începe să se mişte lucrurile din data 1 iunie, întrebarea se pune cu ce? Fiindcă toată lumea o va lua de la zero. Ar trebui să existe ceva mai multă educaţie financiară, iar cetăţenii acestui oraş ar tre3bui să îşi dea seama ce înseamnă cheltuieli fără rezervă, deoarece nu pot fi ţinuţi în rezervă decât 3% dintre fonduri. Criza financiară va veni după Paşte, iar, în acest sens, Primăria Râmnicului nu are nici o strategie. Este adevărat, administraţia locală are un buget prognozat, dar, ca să poţi să pui acest buget în practică trebuie să fie şi alimentat. Trebuie să ţină cineva cont de faptul că trebuie acoperite nu doar investiţiile prevăzute, dar şi salariile sau cheltuielile cu învăţământul. Din cauza acestei crize nu vor mai intra bani, iar aceste cheltuieli vor rămâne în aer. S-a decalat termenul de plată a impozitelor şi taxelor locale de la 31 martie la 31 iunie, prin urmare, subliniez, nu vor mai intra bani în buget. La data de 31 iunie, dacă repornim motoarele, societăţile care şi-au amânat plata către stat vor folosi banii care le-au rămas pentru repornirea producţiei, iar cetăţenii care nu şi-au plătit taxele până 31 martie nu le vor plăti nici de acum înainte, fiindcă nu vor mai avea bani. Chiar dacă începe munca la data de 1 mai, primele salarii vor veni începând cu luna iunie, şi din aceşti bani oamenii îşi vor achita cel mult datoriile acumulate pentru coşul de cumpărături din această perioadă. Prin urmare, plata taxelor către stat, în cel mai bun scenariu, va începe să se acumuleze timid în luna septembrie. Până la alimentarea cu fonduri, statul va fi pe cota de avarie, şi nu vorbim despre societăţi, fiindcă acestea nu vor avea bani.
Impact real: Cum poate fi gestionată această criză financiară generată de coronavirus, din experienţa dumneavoastră, în domeniul financiar?
Virgil Pîrvulescu: În situaţia în care are nişte resurse disponibile în cont, ştiind că va veni o perioadă când nu se va mai alimenta acest cont cu nici un leu pe o perioadă de 5 sau 6 luni, primăria ar trebui sa fie mult mai chibzuită. În acest sens nu am văzut să se ia absolut nici o măsură. În primul rând ar trebui luate de acum măsuri cu salariaţii din primărie, dar şi cu cei din direcţiile subordonate primăriei. Un bun gospodar gândeşte pe termen lung, deoarece trebuie făcută o reaşezare privind salariile din sistemul bugetar care, în scurt timp, nu se vor mai putea încasa, pentru că nu vor mai exista bani. Mai mult, primăria trebuie să aibă o rezervă pentru cetăţenii care vor ieşi în stradă, fiindcă vom avea cetăţeni care nu vor mai avea cu ce să îşi asigure strictul necesar. O primărie, în situaţii extreme, de criză mondială, aşa cum este aceasta, trebuie să aibă în vedere în primul rând serviciile sociale, şi trebuie să asigure aceste servicii sociale cetăţenilor care, până acum trei săptămâni aveau un loc de muncă şi care tot timpul şi-au plătit corect către primărie dările, din salarii aflate la cota minimă a existenţei. Prin urmare, primăria trebuie să aibă un stoc, o rezervă-tampon de fonduri pentru această categorie de cetăţeni, dar administraţia locală a Râmnicului nu are fiindcă nu se gândeşte, nu are o previziune în acest sens. Eu cred că nu vor fi bani pentru salariaţii primăriei şi nici pentru cetăţeni. Un primar trebuie să se gândească la cetăţeni, la coşul lor zilnic şi la atragerea investitorilor pentru crearea unor locuri de muncă mai bine plătite la noi în oraş.
Impact Real: Sunteţi pregătit să preluaţi o administraţie locală sufocată de datorii, şi să fiţi pus în situaţia de a nu putea face altceva, timp de patru ani, decât să purtaţi pe umeri povara plăţilor angajate de actuala administraţie?
Virgil Pîvulescu: Asta înseamnă necunoaşterea legii iar, conform Codului Administrativ, dacă primăria a angajat nişte cheltuieli cu aprobarea Consiliului Local, dar fără acoperire, răspunderea solidară este asupra tuturor consilierilor care au ridicat mâna. Rolul consilierilor locali nu este doar acela de a zice „da, şefule!” Consilierii locali sunt aleşi de noi, cetăţenii acestui oraş, să judece pentru noi şi să ne apere interesele. Domnia şi prostia în viaţă se plătesc, prin urmare, conform răspunderii solidare se va face referat şi decizie de imputaţie, se vor pune averile tuturor sub sechestru, şi toate lucrările care au fost făcute ilegal vor fi imputate vinovaţilor. Este necesar să facem acest lucru pentru ca, pe viitor, nici un consilier şi nici un primar să nu trateze cu inconştienţi importanţa votului său. În momentul în care îl pui să plătească, următorul care vine după el se gândeşte de două ori atunci când votează fără să se informeze. Atunci când voi ajunge eu primar garantez că, în maximum 90 de zile termin cercetările pentru toate lucrările şi toate cheltuielile efectuate în primărie fără să fi fost bugetate şi fără să aibă sursa de finanţare sau nişte studii de fezabilitate. Există cheltuieli care nu au nici o legătură cu realitatea, şi documente care stau la baza efectuării investiţiilor. De ce 90 de zile? Pentru că am de întocmit referatul din partea direcţiei de specialitate, să se întrunească o comisie de control, să fie emisă decizia de imputaţie, să fiu contestat în contencios administrativ, şi aici intru în instanţă, apoi legea va decide. Nimeni de aici înainte nu trebuie să se mai joace cu banii cetăţenilor acestui oraş. Din momentul acela vă garantez că nu o să mai apară nici o firmă care să spunem că este „de casă”, iar patronii acestor firme o să se gândească de trei ori dacă li se va cere să facă acest pas. Nu o să mai vedem nici consilieri care votează fără să gândească înainte sau după interese, chiar şi după ce le-am arătat că este exagerat un preţ de 1000 de euro pentru un metru pătrat de parcare în Ostroveni şi, cu toate astea, au ridicat mâna. Prin urmare, banii aceştia trebuie imputaţi, şi este vorba despre un credit de un milion de euro.
Impact Real: În cazul în care nu veţi câştiga funcţia de primar, acceptaţi varianta de a face echipă cu Mircia Gutău? Luaţi în calcul varianta de a deveni viceprimar, spre exemplu?
Virgil Pîvulescu: Da, voi accepta orice funcţie prin prisma căreia să-i pot sluji pe cetăţenii acestui oraş. Voi accepta inclusiv poziţia de simplu consilier, astfel voi fi în sală şi voi demonstra ce înseamnă administraţie şi din această poziţie. Dar, până acolo, sunt sigur că oamenii vor alege un reformator. Eu voi fi un primar care nu va strânge în jurul lui o şleahtă de oameni care nu vor nimic altceva decât să îşi realizeze un mic interes personal. Am în plan să promovez tineri competenţi, fiindcă este nevoie de supleţe în administraţia publică locală, predictibilitate şi transparenţă, iar meseria de finanţist mă determină să fac această afirmaţie. Am capacitatea de a organiza lucruri pentru faptul că am lucrat în sistemul productiv. Familia mea dezvoltă două business-uri: agricultură şi audit financiar, iar acest lucru se face cu trudă, muncă şi implicare.
Impact Real: Ce părere aveţi despre faptul că PSD, cel mai mare partid care a câştigat mereu alegerile locale în judeţ, din 90 încoace, nu şi-a anunţat candidatul la municipiu?
Virgil Pîvulescu: PSD sub orice formă, dacă îşi pune orice candidat, obţine lejer 3000 de voturi, iar aceste voturi nu le va lua de la Virgil Pîrvulescu, din poziţia mea, de reformator, le va lua de la Mircia Gutău. PSD are poziţia ghiocelului, acea poziţie de a-i spune şefului cât de frumos şi deştept este. Din acest motiv sunt candidatul PNL la Primăria Râmnicului, şi nu al PSD. PNL este un partid care nu s-a aflat într-o astfel de conjunctură niciodată, dar un partid care are demnitare. În Râmnicu Vâlcea avem un electorat care ştie să discearnă şi mă bazez pe această calitate, iar după ce voi câştiga alegerile, voi avea grijă inclusiv de votanţii PER, pentru că şi ei sunt cetăţeni ai acestui oraş, şi am să-i tratez cu respect. Indiferent ce se va întâmpla, eu voi fi în acest partid la bine şi la rău.
Impact Real: De ce nu s-a ajuns la un candidat comun cu USR?
Virgil Pîvulescu: În afară de faptul că sunt foarte vocali nu am văzut o viziune de viitor pentru acest oraş, din partea acestui partid. Mai mult, în proiectele pe care le au nu au instrumentele necesare, administrativ vorbind, pentru a face această treabă. Din această cauză nu aveam un candidat comun la Primăria Râmnicului. Fac această precizare din poziţia pe care o am, de finanţist şi de bun cunoscător în ceea ce priveşte legislaţia aplicată administraţilor locale.
Impact Real: Ce strategie de campanie aveţi?
Virgil Pîvulescu: Voi fi lângă om, în sensul că voi merge în fiecare zonă a oraşului şi voi încerca să stau de vorbă cu fiecare cetăţean în parte. Zona de „mese” pe care a practicat-o actuala administraţie nu o să mai existe, fiindcă foarte curând criza ne va afecta pe toţi. Trebuie să aducem rapid investitori la Râmnicu Vâlcea, acesta este dezideratul meu, care să acorde salarii atractive, iar oferta locurilor de muncă să fie ocupată de tineri şcolarizaţi în acest sens.