Buget în scădere la Frânceşti

Pandemia a lovit inclusiv bugetul Primăriei Frânceşti. După intrarea în şomaj a oamenilor şi aprobarea stării de urgenţă, încasările au scăzut dramatic la bugetul primăriei, deoarece oamenii nu şi-au mai plătit taxele şi impozitele locale, iar cota din impozitul pe venit a scăzut dramatic. Mai mult, epidemia de coronavirus a obligat administraţia locală să aibă cheltuieli suplimentare care nu au fost bugetate, privind cumpărarea de echipamente medicale, dar şi dezinfectanţi, bani care nu erau prevăzuţi în buget. Primarul Daniel Paraschiv afirmă că, în această perioadă, a renunţat în mod automat la o parte dintre proiecte: „În primul rând am pus investiţiile sub semnul întrebării, este vorba despre investiţiile care erau planificate să continue sau a înceapă în acest an. Au fost puse sub semnul întrebării fiindcă nimeni nu ştie când vom scăpa de pandemie, nu ştim cum vom cheltui banii, suntem între ciocan şi nicovală, între a lua nişte măsuri şi a asigura nişte facilităţi pentru populaţie. Sunt importante şi investiţiile, până la urmă investiţiile reprezintă motorul economiei şi dezvoltarea unei localităţi. Sumele de bani alocate din cotele defalcate din TVA şi din impozitul pe venit s-au diminuat, şi este corect, fiindcă traversăm o perioadă destul de dificilă. Trebuie găsite soluţii pentru asigurarea finanţării în ceea ce priveşte plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. În perioada stării de urgenţă nu s-au încasat taxele şi impozitele, au fost cheltuieli nebugetate, s-au diminuat banii pe care-i primeam de la stat şi, totodată, a trebuit să plătim salarii, facturi, indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi şi indemnizaţiile pentru persoanele de la ajutorul social. Toate cheltuielile acestea, care sunt cheltuieli normale, curente, care apar în fiecare lună, au fost diminuate, am fost nevoiţi să tăiem de la investiţii. Până acum ne-am descurcat, dar, din luna august nu ne vom permite să asigurăm cota de 50% pentru plata privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Eu am încredere în acest Guvern, şi fac această precizare fiindcă pentru proiectele aflate în derulare prin PNDL-2 facturile emise au fost onorate”, a precizat primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Daniel Paraschiv „Aş vrea ca cetăţenii să nu mai meargă prin noroi”

Localitatea Frânceşti este una dintre localităţile judeţului care are o reţea de drumuri comunale de peste 200 de kilometri. Prin urare, o bună parte dintre proiectele primarului au fost şi sunt îndreptate către modernizarea infrastructurii rutiere prin asfaltare, pentru că, din toată această reţea, în urmă cu patru ani, doar un singur drum era asfaltat, de 2,6 kilometri, restul erau drumuri pietruite sau de pământ. În opinia lui Daniel Paraschiv, pietruirea este doar o soluţie de moment. Cele nouă sate care formează comuna sunt răsfirate de-o parte şi de alta a râurilor Bistriţa si Otăsău, Frânceştiul fiind cea de-a treia aşezare rurală ca număr de locuitori din judeţul Vâlcea şi cu o reţea de drumuri destul de mare:

„În localitate sunt peste 116 drumuri de interes local, însumând peste 200 de kilometri. Când am preluat funcţia de primar abia erau asfaltaţi 2,6 kilometri. Rezultatele noastre au început să se vadă, eforturile depuse în plan investiţional se vor concretiza. Infrastructura este prioritară pentru mine şi pentru comunitatea de aici. Am făcut toate diligenţele necesare şi am depus documentaţia proiectelor care au fost declarate eligibilă, dar fără finanţare. Alimentarea cu gaze naturale şi o lucrare de asfaltare care a fost depusă pe PNDL-2 a fost declarată eligibilă, dar nebugetată. Aflat în situaţia aceasta am început proiectul de asfaltare pe o lungime de 6 kilometri, cu bani din bugetul local, fiindcă nu puteam să lăsăm oamenii să meargă prin praf şi prin noroi. Până în prezent am reuşit să turnăm primul strat pe toată suprafaţa, de 6 kilometri. Lucrul care mă bucură cel mai mult este faptul că am reuşit să asfaltăm aproximativ 15 kilometri de drumuri locale. Îmi doresc ca cetăţenii să nu mai meargă prin noroi, dar, de la dorinţă şi până la realizare este o cale destul de lungă, şi totul ţine de finanţare. Ca pondere, consider că ne-am apropiat de jumătatea procentului, unde avem densitatea mai mare a caselor. În opinia mea nu ar trebui să existe nici o casă care să nu aibă acces la utilităţi şi în primul rând la un drum asfaltat”, a precizat primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Primarul se ţine de cuvânt, şi va turna asfalt în toată comuna

Primarul a început un program de asfaltare în 2017 şi a început cu asfaltarea dintr-un capăt al localităţii, a trecut prin cele 9 sate şi a ajuns la capătul celălalt:

„Am început programul de asfaltare dintr-un capăt al localităţii unde nimeni nu a făcut asta niciodată şi sunt mândru, fiindcă am ajuns să finalizăm câte un drum în fiecare sat. Continuăm acest program cu acelaşi plan de asfaltare, „câte un drum în fiecare sat”, şi am asfaltat de la începutul anului până acum 7 drumuri. Ne-am propus ca, până în 2024, să finalizăm tot ce înseamnă asfaltare la Frânceşti”, spune primarul Daniel Paraschiv.

Frânceştiul va avea cel mai frumos centru civic

La Frânceşti, proiectul de modernizare a şcolii din centru s-a finalizat, dispensarul din localitate este o locaţie nouă, conform standardelor, iar noua primărie construită din temelii prinde contur. Astfel, un nou proiect al primarului privind modernizarea centrului civic se concretizează. „Pentru amenajarea centrului civic al localităţii am achiziţionat terenul din faţa locaţiei vechi. S-a finalizat iluminatul public, un lucru cerut şi benefic pentru oameni, iar în centrul localităţii vom avea inclusiv o sală de sport, dar şi o bază sportivă”, a precizat primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Proiectul construirii sălii de sport va avea 103 locuri şi o are o valoare de proiectare de un milion şi jumătate de euro. Investiţia se va finanţa prin Compania Naţională de Investiţii. Proiectul este în stadiul de evaluare a ofertei economice. Primarul afirmă că, în cursul lunii iunie, vor începe lucrările.

Un alt proiect este cel de amenajare a unui Complex Sportiv la Frânceşti, o investiţie depusă la Compania Naţională de Investiţii şi aprobată în vederea finanţării. Tot prin CNI, la Frânceşti se lucrează la căminul cultural din satul Mănăileşti, un proiect amplu de modernizare, extindere şi dotare a lăcaşului de cult, care va schimba imaginea localităţii.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *