Jocul căluşarilor în ziua de Rusalii, o tradiţie, la Şirineasa

La Şirineasa, căluşul este un obicei vechi practicat de Rusalii, care a fost inclus, în anul 2005, pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO , alături de Doina şi Ceramica de Horezu. Astfel, ca în fiecare an , în perioada Rusaliilor, adică de Pogorârea Sfântului Duh, comuna Şirineasa devine, preţ de o zi, reşedinţa căluşarilor. Anul acesta din cauza pandemiei, din pacate, evenimentul nu a mai avut loc.

În Căluşul din vâlcean  sunt câteva figuri unice, pe care nu le regăsim în nici o altă zonă a ţării, iar localitatea  cu asta vrea să ies în evidenţă. Aici, obiceiul căluşarilor, înseamnă mai mult decât a dansa căluşul. În tradiţie, se spune că trupa de căluşari are puteri magice,  atunci când sunt toţi strânşi. Tot prin tradiţie, se spune că, după trecerea căluşului, oamenii nu se mai îmbolnăvesc. Se spune că se face „luatul din căluş”, iar căluşarii nu trebuie să se întâlnească timp de trei săptămâni, după ce se îngropă căluşul, altfel îşi pierd vraja. Atunci când sunt chemaţi să vindece un anumit om, vin toţi, iar puterea lor magică se revarsă asupra lui şi îl vindecă. În căluş există două forţe: a binelui şi a răului. Forţele răului sunt reprezentate de „mutul” din căluş, care atunci când merge prin sat şi căluşarii nu sunt primiţi în curte,  face numai necaz  dacă nu vrei să primeşti forţele binelui. Se spune că vrăjile pe care le fac căluşarii în această zi, pot alunga năpasta ielelor. Toate se leagă de coborârea Sfântului Duh şi forţele binelui care reprezintă căluşul, pe lângă faptul că acolo există şi jucatul usturoiului. Copiii sunt foarte încântaţi, iar administraţia  locală promovează acest obicei, cu dorinţa de a-i faci şi pe alţii să fie bucuroşi. Pandemia a oprit această bucurie, dar  la Şirineasa, cu siguranţă,  Festivalul Căluşul vâlcean va fi promovat şi asta fiindcă a devenit o datină. Tradiţia, obiceiurile şi jocul popular vor fi principalele repere ale evenimentului mult aşteptat de locuitorii comunei Şirineasa, poate anul viitor. În localitate, Căluşul este sărbătorit de Rusalii, iar  tradiţia care vine din vechime va fi păstrată, pentru a o duce mai departe:

„ Conform tradiţiei, de Rusalii sunt interzise muncile câmpului său activităţile în gospodărie. Oamenii merg la biserică, ascultă slujbele religioase şi în trecut purtau cu ei în permanenţă pelin şi usturoi”, spune primarul localităţii

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *