La Stoeneşti, Primăria a reuşit să atragă bani europeni pentru dezvoltarea localităţii

Sistemul de apă a fost pus în funcţiune pe o lungime de 80 de kilometri

La Stoeneşti, în această perioadă a fost pus în funcţiune întregul sistem de distribuţie a apei potabile curente pentru cele 13 sate, pe o lungime de peste 80 de kilometri, reuşindu-se astfel branşarea la sursa proprie de apă a localităţii, care provine de la Mănăstirea Jgheaburi. Mai mult, pentru a oferi tarife mai mici locuitorilor, administrarea sistemului de apă şi canalizare se va face de către societatea înfiinţată pentru mentenanţa şi tarifarea serviciului, subordonată Consiliului Local, creându-se astfel şi câteva locuri de muncă:

„Într-un final am reuşit să ne branşăm la sursa noastră proprie de apă care provine de la Mănăstirea Jgheaburi din comună. În prezent lucrăm la autorizarea sursei, în sensul că aşteptăm să primim vizita în teren a reprezentanţilor instituţiilor abilitate. Cu responsabilitate spun că avem apă de calitate, chiar dacă la început, când s-au deschis robinetele apa a avut clor, şi acest lucru i-a nemulţumit pe unii cetăţeni. Acesta a fost un lucru inevitabil care sper să fie înţeles de locuitori. Nu au fost reclamaţii, dar am fost întrebat care este situaţia. Oamenii trebuie să conştientizeze că apa este de calitate chiar dacă s-a mai simţit miros de color, dar asta la început. Noi ne-am propus, în urma unor calcule, să nu se depăşească preţul de 5 lei pentru un metru cub de apă şi canalizare şi sper să rezolvăm tot ce ne-am planificat. Privind administrarea sistemului de apă şi canalizare se vor crea câteva locuri de muncă, posturi pe care le-am scos la concurs. Se va forma o echipă care obligatoriu trebuie să îşi dea silinţa, fiindcă sistemul de apă şi canalizare al localităţii reprezintă o muncă titanică a întregii echipe din această primărie de câţiva ani buni, şi vreau să fie gestionat aşa cum trebuie, şi să facă în aşa fel încât cetăţeanul care consumă apă din reţea să fie mulţumit, asta îmi doresc. Costul unui metru cub de apă şi canalizare este unul pe care să-l poată achita fiecare gospodărie, fiindcă eu cunosc situaţia financiară a fiecărei gospodării, oamenii sunt amărâţi şi mulţi trăiesc din acea pensie, de 800 de lei. Mi-aş fi dorit ca tariful să fie mult mai mic dar, având în vedere că sunt 23 de pompe pentru funcţionarea sistemului de canalizare, consumul de energie ne-a dus la un astfel de cost. Cu toate acestea am făcut tot ce este posibil ca preţul să fie accesibil fiecărui buzunar, în special celor care dispun de un venit mic”, a punctat primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

Gheorghe Dumbravă: „Foarte curând se va da în folosinţă şi sistemul de canalizare existent”

Reamintim faptul că, până în primăvara acestui an, localitatea Stoeneşti se alimenta cu apă din comuna Bărbăteşti, însă, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 2,5 milioane euro s-a reuşit captarea apei din comună, o investiţie la care s-a lucrat timp de peste şase ani, pentru rezolvarea problemei. Astfel, comuna Stoeneşti are acum propria sursă de apă, care poate să alimenteze întreaga localitate. În prezent, la Stoeneşti există 45 kilometri de reţea de canalizare şi s-a finalizat tot ceea ce înseamnă sistem de apă, adică peste 80 de kilometri de conductă de apă.

„Foarte curând se va da în folosinţă şi sistemul de canalizare existent. În localitate se lucrează la sistemul de canalizare. Proiectul a fost finanţat din PNDL şi mai avem o mică sumă de achitat, constructorul fiind avansat cu lucrarea. Mici retuşuri sunt şi la reţeaua apă din satul Zmeurătu, care este realizată în procent de 80%. În două sau trei săptămâni se vor finaliza şi aici lucrările. Noi mai avem de primit de la Ministerul Dezvoltării pentru aceste lucrări 3 miliarde de lei vechi, dar am primit o adresă că nu mai sunt bani, iar Ministerul sistează alocările de fonduri”, a precizat primarul localităţii Stoeneşti.

Gheorghe Dumbravă este mulţumit de proiectele implementate care s-au finalizat şi le mulţumeşte colegilor din primărie fiindcă au pus cu toţii umărul, împărtăşind acelaşi interes, respectiv dezvoltarea localităţii:

Lucrări de stabilizare a alunecării de teren din satul Bârlogu

În localitate este în execuţie o lucrare în satul Bârlogu, prin care se reabilitează drumul afectat de ploile torenţiale, cu bani pentru situaţii de urgenţă. Drumul este spre noua sursă de apă, iar lucrările prevăd betonarea lui pe o porţiune de 200 de metri.

„În amonte de staţia de tratare se va construi un zid de sprijin fiindcă, din cauza ploilor pământul a alunecat. Zidul de sprijin care se va construi pentru stabilizarea zonei are o lungime de 60 de metri şi era absolut necesară investiţia respectivă. Ne-am gândit la tot ceea ce se poate, astfel încât să fie cât mai bine, pentru a nu mai avea probleme în această zonă. Eu cred că, după ce se vor face toate aceste lucrări de stabilizare întreaga zonă va fi mult mai sigură”, spune primarul.

Mai mult, în spatele zidului se vor planta 5000 de puieţi de salcâm pe întreaga suprafaţă a izlazului din zonă. Termenul de execuţie al acestei lucrări este de 4 luni.

La Mănăstirea Jgheaburi se fac lucrări de asigurare a bazinelor de apă

Se lucrează în prezent pentru asigurarea stabilităţii bazinelor de apă prin ridicarea unui zid de sprijin şi construirea a două podeţe, dar şi amenajarea drumului. „Vom intra foarte curând şi aici în normalitate, fiindcă am avut parte de foarte multe critici în campanie. Eu cred că este foarte bine, apa este foarte curată, am avut pretenţia ca lucrarea să fie de calitate, iar rezultatul este cel aşteptat, acum îmi este drag să o fac cunoscută. În perioada campaniei mi se aduceau critici şi se spunea că deasupra Mănăstirii Jgheaburi ar fi existat o fosă septică, ceea ce era total fals, şi multe alte critici. Campania a trecut, iar noi ne-am continuat în linişte investiţiile în localitate şi a ieşit o lucrare de care sunt foarte mândru. Nu am putut să le explic oamenilor atunci că Uniunea Europeană investeşte doar acolo unde este primăria este proprietară, aceasta fiind prima condiţie, atunci când ne-am dus la AFIR să ne aprobe acest proiecte, în valoare de 2,5 milioane de euro”, a precizat primarul.

Campania a trecut, iar la Stoeneşti investiţiile merg într-un ritm foarte bun. Administraţia locală asigură accesul locuitorilor la apă potabilă curată, canalizare, drumuri asfaltate, cămine culturale, scoli şi grădiniţe moderne. Aici casele au utilităţile la poartă, Stoeneştiul fiind comuna care, în ultima perioadă face excepţie de la regulă, deoarece se numără printre localităţile unde populaţia este în creştere, iar preţurile terenurilor sunt pe un trend ascendent.

Şcoala din centru se modernizează

Lucrările de modernizare a şcolii se vor finaliza în toamna acestui an. Primarul spune că va fi o şcoală modernă, unde copiii şi cadrele didactice se vor simţi în siguranţă şi unde îşi pot desfăşura activitatea într-un cadrul decent, potrivit pentru educaţie şi învăţământ.

„Constructorul spune că va finaliza lucrările în toamnă, dar eu nu cred, fiindcă mai are de amenajat terenul sintetic, parcarea din faţa şcolii, şi de montat un gard de jur împrejur. Nu îmi fac probleme, deoarece copiii au condiţii bune pentru desfăşurarea activităţilor didactice, iar pentru transportul elevilor avem două microbuze”, a precizat primarul.

Grădiniţă nouă, ridicată din temelii, care poate concura cu cele din mediul rural

În toţi aceşti ani, la Stoeneşti, administraţia locală a atras fonduri guvernamentale sau europene dar s-au realizat şi numeroase investiţii cu bani alocaţi din bugetul local pentru modernizarea infrastructurii educaţionale. În acest sens s-au modernizat şcoli şi s-au construit din temelii grădiniţe:

„Îmi aduc aminte de clădirea din satul Bârlogu, unde învăţau micuţii: era degradată, insalubră, copiii mergeau la toaleta din fundul curţii fără a avea posibilitatea nici măcar de a se spăla pe mâini după aceea, iar în mijlocul clasei era o bârnă pusă ca să nu cadă tavanul. Astăzi avem o grădiniţă nouă, ridicată din temelii, care poate concura cu cele din mediul rural”, spune primarul Dumbravă.

La Stoeneşti cinci cămine culturale au fost reabilitate şi modernizate. Primarul spune că toate aceste locaţii sunt ocupate la fiecare sfârşit de săptămână, fiindcă cetăţenii aleg să organizeze evenimente private în aceste locaţii.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *