Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă: „Voi ieşi din ADI Apa Vâlcea şi voi căuta o nouă sursă de finanţare pentru apă”

Referitor la proiectul de extindere a sistemului de apă, prins în masterplanul judeţului de peste 8 ani, primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă, spune că, dacă vor fi în continuare numai vorbe „în vânt”, ca de obicei, după Paşte va ieşi din ADI Apa Vâlcea şi va căuta o nouă sursă de finanţare pentru branşarea satelor la reţeaua de apă şi canalizare.
Reamintim faptul că localitatea Cernişoara este una dintre comunele care fac parte din master-planul judeţului, unde zeci de localităţi au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizare, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
„Legat de sistemul de apă nu avem nici informaţia clară, doar vorbe, ni se spune că mâine, că joi, că în martie se depune proiectul. Noi, cele 32 de localităţi care au mai rămas în acest masterplan, de câte ori am întrebat, ni s-a spus că urmează să fie depus, adică vorbe. Aşteptăm pentru a vedea dacă se concretizează ceva din cea ce spun aceşti domni, iar acest termen îl mai dăm până de Paşti. Dacă nu se va întâmpla nimic, adică vor fi în continuare doar vorbe în vânt, ca de obicei, atunci va trebui să căutăm o variantă de finanţare pentru sistemul de apă. Prin urmare, pasul următor este că voi ieşi imediat din ADI Apa Vâlcea şi voi căuta o sursă de finanţare prin orice program. Din sursele pe care le am, am înţeles că prin AFM se finanţează proiectele de apă şi canalizare. Astfel, vom face un proiect nou, pe care deja îl creionăm, fiindcă nu se mai poate. Noi, administraţia locală, dar şi oamenii am ajuns la capătul puterilor şi răbdării. Atunci va fi mai uşor, fiindcă nu mai depindem de aceste condiţii care tot apar şi care se tot aplică în acest POIM. Voi face potecă la uşa ministerului unde voi depune proiectul, fiindcă oamenii acestei comunităţi au urgent nevoie de apă, strigăm în gura mare şi nimeni nu ne aude. Oare ce ar trebui să fac? Unde să merg? Cui trebuie să ne închinăm?”, spune primarul localităţii Cernişoara, Dumitru Ciorâcă. Primarul este supărat, fiindcă, după 30 de ani de la Revoluţie, astăzi, în mare parte, satele din comună sunt în continuare fără apă. Cel mai grav lucru este că oamenii din Cernişoara sunt la mila ploii, iar o parte din zonă se deşertifică încet. Sunt perioade, indiferent de anotimp când nu plouă deloc şi, din cauza secetei, apa care izvorăşte câte puţin peste noapte în fântânile din sat este cu nisip şi argilă. Puşi într-o astfel de situaţie, bieţii oameni sunt nevoiţi să aducă apă de băut de la distanţe destul de mari sau, cei care îşi mai permit, cumpără apă îmbuteliată de la magazinul din sat.
În consecinţă, fântânile din localitate au secat în mare parte, iar cel mai grav este faptul că oamenii se plâng că nu au apă pentru consum şi nici pentru animalele din curte. Primăria nu are fonduri pentru a construi în sat puţuri de mare adâncime sau o reţea de apă. Într-o astfel de situaţie nimeni nu face nimic, de ani buni statul dă din umeri nepăsător sau se face că nu vede.