Cămin cultural nou la Pesceana. Va avea sală de spectacole şi un spaţiu expoziţional
La Pesceana se construieşte din temelii un cămin cultural, iar investiţia se realizează cu fonduri guvernamentale, prin Compania Naţională de Investiţii.
Noua clădire se construieşte în centrul localităţii, în locul fostului cămin cultural care este transformat în moloz.
Noul aşezământ cultural are o suprafaţă de peste 1200 de metri pătraţi. Imobilul va avea două nivele: parter şi etaj. Conform proiectului, la parter va exista o sală de spectacole, se va amenaja o cameră tehnică, un spaţiu de depozitare şi grupuri sanitare. La etaj va exista foyer, o bibliotecă şi o sală de şedinţe. La final, căminul cultural va fi utilat şi dotat modern, iar viaţa culturală a comunei Pesceana va putea fi reluată cu spectacole şi evenimente artistice:
„Pentru comunitatea noastră, construirea acestui cămin cultural era o prioritate. Fac această precizare fiindcă nu aveam în localitate o sală, un loc unde copiii să îşi ţină serbările, un spaţiu unde să ne strângem cu toţii la un loc, ne chinuiam prin sălile de clasă. Acum, după mulţi ani de când am depus proiectul, putem vorbi concret despre un spaţiu unde se vor putea susţine şi la noi în localitate activităţile culturale. Se construieşte noua clădire, care respectă standardele europene. Clădirea va avea parter şi etaj, o construcţie pe o suprafaţă de 1200 de metri pătraţi, cu o sală de spectacole care va avea o capacitate de 175 de locuri, bibliotecă, birouri şi o sală de şedinţe cu o capacitate de 20 de locuri. Căminul cultural va avea un parteneriat trainic cu şcoala, astfel încât cele două instituţii vor desfăşura activităţi permanente. Căminul va găzdui şi un muzeu cu piese vechi achiziţionate şi un atelier de creaţie pentru meşteşugurile tradiţionale”, a precizat primarul Ion Vasile.
Pesceana îşi păstrează tradiţia populară
Scopul acestui atelier de creaţie înfiinţat cu mulţi ani în urmă datorită câtorva localnice care au dorit să-şi expună ţesăturile pe care le-au cusut de-a lungul timpului prezintă o însemnătate sufletească aparte, este acela de a transmite pasiunea pentru arta populară tineretului din comună. Astfel s-a creat un adevărat muzeu cu obiecte vechi adunate din gospodării pe parcursul anilor. În vechea locaţie există un război de cusut vechi de peste 100 de ani, pe care primarul l-a montat în atelierul de la acea dată alături de fuioare, furci de întors lâna, costume populare vechi, covoare, prosoape şi batiste cu motive tradiţionale, dar există aici şi o troacă pentru dospit şi ulcioare vechi.
Se reiau lucrările pe DJ 677 la Şirineasa – Pesceana – Glăvile – Amărăşti – Creţeni şi Suteşti
Vestea bună este că lucrările de modernizare a drumului judeţean vor continua. „S-au semnat acordurile cu subcontractanţii şi, atunci când vremea va permite, se reiau lucrările pe acest drum”, se arată într-un comunicat trimis de Consiliul Judeţean. Primarul speră ca, după reluarea lucrărilor, acestea să se desfăşoare în ritm alert şi să elimine cât mai repede disconfortul creat localnicilor.
„Măcar să toarne primul strat de asfalt şi să astupe gropile care s-au făcut în urma decopertării acestui drum. Nu mai zicem nimic, suntem la capătul aşteptărilor. Sperăm ca lucrările să se desfăşoare în ritm alert, aşa cum au promis şi să elimine cât mai repede disconfortul creat localnicilor”, a precizat primarul.