Confederaţiile sindicale, groparii staţiunilor Voineasa şi Vidra

Claudia ŞCHIOPU

Gabriel Năstăsescu: „Nimeni nu îndrăzneşte să le ia din mână această bogăţie naturală pe care au dus-o la nivel de dezastru”

Vidra şi Voineasa sunt de peste trei decenii la mâna liderilor celor patru mari confederaţii sindicale din ţară: CNSLR Frăţia, Cartel Alfa, BNS şi CSDR, care sunt lăsate intenţionat în paragină, din dezinteres sau hoţie.

Cu o valoare de inventar de ordinul milioanelor de euro, mult inferioară celei reale, de piaţă, fosta avere a sindicatelor comuniste UGSR atrage şi astăzi potenţiali investitori, de la mari societăţi cu profil turistic până la cei mai interesaţi „rechini” imobiliari. Cu toate acestea, liderii celor patru mari confederaţii sindicale nu vor să investească în patrimoniul turistic de aici sau să pună clădirile la dispoziţia autorităţilor locale, pentru dezvoltarea turismului în această staţiune.

Primarul Gabriel Năstăsescu ne spune că, timp de un an, un investitor interesat să refacă staţiunea Vidra a insistat, sperând că va cădea la o înţelegere cu liderii acestor sindicate. Nimeni nu le-a clintit însă decizia de a pune la dispoziţia acestui investitor în turism oportunitatea readucerii la adevărata valoare a staţiunii Vidra. 

Pus într-o astfel de situaţie, primarul face apel la parlamentari în vederea unei iniţiative legislative la nivel de Parlament pentru a-i constrânge pe liderii acestor sindicate care, din interes sau hoţie, nu vor salvarea staţiunii: 

„Investitorul care era interesat de reconstruirea staţiunii Vidra a plecat. Nu este vina noastră, nu vrea să se implice nimeni. În acest sens a fost prezentă la noi şi doamna subprefect Florentina Călin, căreia i-am prezentat această problemă. Nu se implică nimeni. Toată lumea tace şi se uită lung când aude de cele patru mari confederaţii sindicale din ţară. Este dezinteres şi au o foarte mare influenţă, iar acest lucru se vede, pentru că nimeni nu îndrăzneşte să le ia din mână această bogăţie naturală pe care au dus-o la nivel de dezastru. Cu toate acestea nimeni nu are curajul să se ia de ei. Eu am discutat cu deputatul Ovidiu Popa, căruia i-am sugerat să facă o iniţiativă legislativă la nivel de parlament a grupului parlamentar PSD, dar nu au curajul, nu am auzit că intenţionează să facă aşa ceva. Le-am dat decretul de stat din anul 1976 în care se specifică faptul că aceste clădiri ai fost încredinţate cu titlu gratuit de la Ministerul Energiei în administrarea cele patru mari confederaţii sindicale. În afară de aceste imobile au mai primit 80 de milioane de lei pentru a le repune în circuitul turistic, pentru că ele erau în sistem de cazare pentru muncitorii din zonă”, a punctat primarul social-democrat din Voineasa, Gabriel Năstăsescu. 

Apel către parlamentari

Gabriel Năstăsescu: „Se ştie, dar nu se vrea”

Primarul crede cu tărie că, în cazul în care parlamentarii vâlceni ar lua atitudine şi ar face un lanţ care să constrângă cele patru mari confederaţii sindicale din ţară privind punerea în circuit a imobilelor, indiferent sub ce formă aleg dânşii, s-ar reuşi acest lucru: 

„Măcar să le pună în vedere sindicatelor să schimbe legea pentru a putea să concesioneze pe o perioadă de 49 de ani aceste imobile ei, ca sindicate, cu redevenţă. În acest moment sindicatele au o lege prin care nu pot să concesioneze, sunt organizaţii nonprofit, ei funcţionează acum cu nişte societăţi comerciale care sunt constituite pe lângă aceste sindicate. Au această lege de care se cramponează privind concesionarea, se ştie care sunt hibele, dar nu se doreşte schimbarea acestei situaţii”, a punctat primarul social-democrat din Voineasa, Gabriel Năstăsescu. 

Interes sau hoţie 

Politicienii dau şi ei nepăsători din umeri, asta în timp ce statul ar trebui sa tragă pe cineva la răspundere pentru dezastrul produs. Singura soluţie legală la care poate apela Primăria Voineasa este impozitarea clădirilor cu 500%, o sumă destul de mare, pe care, în prezent, confederaţiile sindicale o plătesc la termen. Sindicatele nu dau doi bani pe cea mai frumoasă staţiune din Europa, denumită „perla turismului montan”.

Vin în zonă investitori interesaţi să dezvolte staţiunea, primarul îi trimite la Bucureşti iar acolo, în urma întâlnirilor pe care investitorii le au liderii confederaţiilor sindicale, oamenii nici măcar nu mai trec prin zonă, ne spune primarul dezamăgit. „Nu ştiu care sunt interesele ascunse ale acestor patru mari confederaţii sindicale din ţară: CNSLR Frăţia, Cartel Alfa, BNS şi CSDR care au făcut din Voineasa şi Vidra o ruină”, a punctat primarul din Voineasa, Gabriel Năstăsescu. 

În România, sindicatele îşi fac legile lor

Până când Guvernul nu va pune piciorul în prag, prin adoptarea unei legi care să hotărască viitorul imobilelor de la Vidra şi Voineasa, aflate de peste trei decenii la cheremul liderilor celor patru mari confederaţii sindicale, astfel încât să se poată investi atât de comunitatea locală, prin programe europene, sau pentru a fi puse la dispoziţia unor investitori în turism, turismul din zonă va rămâne blocat. Sindicatele îşi fac legile lor la Voineasa, iar statul, din nepăsare sau dezinteres este complice la jaful sindicatelor din Vidra şi Voineasa.

Politicienii, la mâna sindicatelor 

În tot acest timp administraţia locală a fost deschisă către dialog. Primarul Gabriel Năstăsescu a avut iniţiativa de a găsi soluţii, exprimându-şi dorinţa de a se aşeza la aceeaşi masă cu liderii celor patru confederaţii sindicale care au în administrare patru hoteluri şi 14 vile la Voineasa şi Vidra, pentru a căuta împreună o soluţie în vederea readucerii clădirilor în circuitul turistic: 

„Lumea vine şi pleacă dezamăgită. Sub presiunea noastră sindicatele au mai venit şi au mai tăiat vegetaţia de pe lângă ruine. Îmi pare sincer rău, investitorul care era interesat de refacerea staţiunii Vidra a fost plimbat timp de un an pe drumuri, cu speranţa că va primi undă verde din partea sindicatelor, însă aceste confederaţii au fost de fapt o piedică. Nu ştiu motivul. Liderii acestor confederaţii au fost prezenţi şi la Consiliul Judeţean, unde preşedintele a făcut toate diligenţele posibile pentru a îi determina să accepte concesionarea clădirilor care astăzi sunt o ruină. Spun că Voineasa este o staţiune care nu are nici un rol în ceea ce înseamnă turismul. Inclusiv Dumitru Costin de la BNS spune că pârtia de schi pe care o avem nu pune în valoare zona, fiindcă nu are zăpadă. Prin urmare, din punctul lor de vedere nu merită investit, dar eu l-am informat că pârtia de schi de la Voineasa este singura din ţară unde stă zăpada până la finele lunii mai. Acestea sunt informaţiile care au ajuns al urechile lor. Prin urmare nu vor investiţii în Voineasa”, mai afirmă primarul.

Nimeni nu trage la răspundere pe nimeni

Dacă, la Voineasa, hotelul Lotru mai funcţionează în procent de doar 10%, şi asta numai vara, la Vidra totul a fost lăsat de izbelişte, nici dacă era bombardată de avioane zona nu ar fi arătat aşa. Întreaga staţiune este un muzeu al nepăsării, al indiferenţei, unde statutul român, din 1990 şi până acum dă neputincios din umeri, privind cu nonşalanţă la dezastrul pe care aceste confederaţii sindicale l-au pricinuit celei mai frumoase staţiuni montane europene. 

Nimeni nu face nimic, nimeni nu trage la răspundere pe nimeni, iar nepăsarea continuă să afecteze dezvoltarea întregii zone. Vidra şi Voineasa, cândva paradisul clasei muncitoare au fost îngropate de vii. Întreaga zonă arată o imagine cutremurătoare, numai bună pentru realizarea unor filme horror, unde doar scheletele hotelurilor şi câţiva câini fără stăpân întregesc imaginea apocaliptică a turismului muribund.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *