Sistemul de alimentare cu apă şi canalizarea, bine puse la punct în Lăpuşata
În această perioadă, primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa, are în plan alocarea fondurilor necesare din bugetul local pentru executarea ultimilor extinderi pentru sistemul de apă pe o lungime de 5 kilometri şi construirea unui rezervor de apă. Bani din bugetul local se vor aloca şi pentru extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 1,5 kilometri:
„În prezent, întreaga reţea de apă şi canalizare este bine pusă la punct, merge ceas, are staţii de clorinare, cinci puţuri de foraj şi staţii de repompare, este un sistem „la cheie. În situaţia aceasta ar fi păcat să predau sistemul de apă şi canalizare al localităţii la Apavil, pentru că preţul practicat de acest operator este foarte mare, iar cetăţenii din localitate nu ar mai putea beneficia de aceste servicii. În localitate sunt branşate peste 740 de gospodării, după extinderile pe care le vom face vor ajunge la 800 de gospodării branşate, iar la canalizare sunt peste 300 de familii”, a precizat primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa.
Nicolae Joiţa: „La Lăpuşata curge apă plată pe conducta de la reţeaua comunală”
Reţeaua de apă şi canalizare este în administrarea Consiliului Local, iar primarul spune că este unul dintre cele mai bine puse la punct sisteme din judeţ. La robinete curge apă plată, adică apa este de cea mai bună calitate, iar acest verdict, ne spune primarul, a fost dat în urma verificărilor periodice ale probelor de apă potabilă prelevate din reţelele de distribuţie, din puncte de control stabilite de Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea:
„În localitate există sistem de apă pe o lungime de 40 de kilometri şi canalizarea o să fie pe 30 de kilometri, iar metrul cub de apă şi canalizare este de 5,38 lei. Serviciu de apă şi canalizare al localităţii Lăpuşata are personal de specialitate: administrator, electrician, laborant, avem licenţă proprie, iar analizele de laborator pe care le facem arată că din reţeaua de apă a localităţii Lăpuşata curge apă plată, adică apa este de cea mai bună calitate. Cetăţenii sunt interesaţi să se branşeze la reţeaua de apă şi canalizare. Societatea care administrează reţeaua de apă se autofinanţează în mare parte. Este posibil să fim nevoiţi, la un moment dat sa majorăm şi noi preţurile. În acest sens vom vedea, am discutat la ANRSC pentru că ei sunt cei care fixează tariful, nu este la libera apreciere a Consiliului Local sau a primarului, chiar dacă este în subordinea Consiliului Local. Fără un studiu, fără o documentaţie depusă la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (A.N.R.S.C.) nu se pun preţurile după ochi”, a precizat primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa.
La Ministerul Dezvoltării, prin noul program, „Anghel Saligny”, primarul are depus proiectul de asfaltare a ultimelor drumuri comunale pe o lungime de 7 kilometri. Tot pe programul „Anghel Saligny” este depus şi proiectul de gaze aflat într-un parteneriat cu localităţile Roşiile şi Tetoiu. Localitatea Lăpuşata este prinsă în proiect cu o lungime de 33 de kilometri de reţea de gaze.