Eșec al administrației locale din Râmnicu Vâlcea | Centrul Român de Politici Europene s-a autosesizat cu privire la ravagiile provocate de furtună

Calamitățile naturale fac ravagii când vine vorba de construcții realizate de oameni, fie că sunt acestea în mediul rural sau urban. În ultimele zile la Râmnicu Vâlcea locuitorii au fost atenționați cu privire la un cod roșu de vijelie, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină.

Furtuna a făcut ravagii în oraș și a distrus mașini, copaci, cabluri de telefonie sau electricitate, mașini, străzi și chiar case. Nu doar orașul Râmnicu Vâlcea a fost ținta acestor dezastre, ci mai multe localități din județ au fost afectate de furtună.

Conștientizare masivă din partea locuitorilor cu privire la toaletările excesive ale administrației locale

Mulți locuitori au dat vina pe metoda administrației locale de a toaleta vegetația din oraș. Aceștia spun că motivul pentru care atât de mulți copaci au fost rupți și au provocat ravagii este toaletarea excesivă a acestora.

Inclusiv un grup de inițiativă locală din Râmnicu Vâlcea s-a autosesizat, spunând că toaletările realizate de administrația locală sunt debilitante pentru arbori și periculoase, prin potențialele lor efecte, pentru oameni.

Vedem azi foarte bine că toaletarile excesive, abuzive, pe care le aplica administrația locală arborilor nu ajută la prevenirea ruperilor și căderilor de arbori, ci le favorizează. Toți arborii rupți sau căzuți azi au „beneficiat” de aceste toaletări neprofesioniste, ani la rând.

Puneți oamenii și arborii în siguranță!

1. Interveniți în coronamentul arborilor NUMAI conform recomandărilor specialiștilor cu competente recunoscute în arboricultura și instruiți personalul în conformitate cu aceste recomandări. Nu mai mutilați arborii prin toaletări excesive in stilul „cuier”! Le slăbiți astfel rezistenta și favorizați accidentele!

2. Scoateți folia criminală, impermeabila, de la baza arborilor din aliniamente (acea folie de la baza țarcurilor de panseluțe din jurul arborilor). Aceasta folie criminală ucide arborii, sufocându-i. Arborele nu mai poate beneficia de resurse vitale precum apa și oxigenul. Arborii vor începe sa se usuce, crescând riscul de cădere și pericol pentru bunuri și oameni.

3. Nu mai tăiați rădăcinile arborilor când executați lucrări de utilitate publica (precum atunci când săpați șanțuri pentru a înlocui conducte și secționați fără milă și discernământ rădăcinile arborilor, cu grave consecințe in viitor pentru stabilitatea arborilor și siguranța oamenilor).

4. Inventariați toți arborii din municipiu, sub coordonarea specialiștilor arboricultori, și creați un Registru Verde Digital pentru a ști în orice moment starea de sănătate a unui arbore, intervențiile efectuate și cele ce vor fi necesare în viitoare, precum și orice alte informații relevante despre starea arborilor.

Mesaj pentru administrația locală din partea grupului Vâlcea Verde

Centrul Român de Politici Europene s-au autosesizat și a transmis un mesaj cu privire la situația din Râmnicu Vâlcea, vorbind despre încercarea eșuată a administrației locale de a efectua modalități benefice de toaletare a arborilor și a menținerii vegetației din jur.

CRPE susține o petiție numită „Demolați blocurile! Sunt periculoase la vijelii și furtuni!”, realizată de Simona Mir. Scopul ironic al petiției este de a conștientiza problema administrației locale, implicit a societății Piețe Prest, de a se ocupa cu indiferență de întreținerea spațiilor verzi din oraș.

Pe parcursul anului 2020, mai multe acțiuni de tăieri și toaletări ale arborilor urbani au fost oprite cu ajutorul demersurilor realizate de Simona Mir. În 2021, Garda Națională de Mediu a amendat Primăria Râmnicu Vâlcea cu suma de 100.000 lei pentru neactualizarea Registrului Spațiilor Verzi și a dispus actualizarea acestuia.

Practica toaletărilor, acea retezare anuală a coronamentului arborilor, extrem de populară în ultimii ani în municipiile din România, este extrem de dăunătoare în condițiile în care nu este făcută de specialiști. Și, de multe ori, nu este făcută de specialiști, ci direct cu drujba, fără nicio instrucțiune sau aviz de specialitate.

Simona Mir este printre acei cetățeni care s-au enervat rău de fiecare dată când autoritățile de acasă, din Râmnicu Vâlcea, au mai ciopârțit un copac. Și au fost mulți. A făcut sesizări, a lansat petiții (“Nu tăiați arborii sănătoși din Râmnicu Vâlcea!”), a adunat susținători.

Centrul Român de Politici Europene

Petiția poate fi semnată aici – https://campaniamea.declic.ro/…/demolati-blocurile-sunt…

Pasajul de pe strada Dacia, renovat anul trecut, a cedat

Pasajul de pe strada Dacia este faimos în oraș pentru inundațiile frecvente din ultimii ani. Administrația locală a tot investit bani în reparații și renovări pentru a rezista inundațiilor din timpul anului, însă de fiecare dată cedează la o vijelie puternică. Anul acesta canalizarea a cedat din nou la furtună, administrația locală fiind nevoită să retragă apa din pasaj cu ajutorul unui vehicul special.

Pe la începutul anului trecut, primăria din Râmnicu Vâlcea se lăuda cu noua renovarea realizată la acest pasaj. Lauda venea după o inundație minoră pe alocuri, spunând că de data aceasta canalizarea nu a mai cedat și că renovările s-au dovedit a fi un succes al administrației.

Noua canalizare pluvială de lângă pasajul Dacia a făcut faţă cu succes ploilor abundente din ultimele zile

Ploile torenţiale din ultimele zile ale anului trecut şi de la începutul lui ianuarie 2021 au reprezentat un adevărat test pentru lucrarea de canalizare pluvială din vecinătatea pasajului de pe strada Dacia. Un test care a fost trecut cu succes: în pofida precipitaţiilor abundente, subtraversarea căii ferate nu s-a mai inundat, iar traficul rutier înspre şi dinspre cartierul Ostroveni s-a desfăşurat fără nici o dificultate. Lucrarea a fost realizată de către Direcţia Administrării Domeniului Public din cadrul Primăriei municipiului în perioada octombrie – noiembrie 2020 şi a beneficiat de sprijinul şi avizul ABA Olt pentru străpungerea digului şi evacuarea apelor pluviale în râul Olăneşti.” a transmis Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea în 2021.

1 thought on “Eșec al administrației locale din Râmnicu Vâlcea | Centrul Român de Politici Europene s-a autosesizat cu privire la ravagiile provocate de furtună

  1. Da , asa se întampla cand pornesti… vegetatia de pretutindeni a fost scoasa, ca urmare aceeasta este rezultatul !!!
    Mai faceti si RUGACIUNI!¡!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *