Daniela Oteșanu, femeia-lider din PSD | Salariul de parlamentar și mașina de 60.000 de euro, obținute cu discursuri scurte

A fi reprezentant al unui grup de oameni este cu siguranță dificil și ar trebui să necesite o doză de asumare a funcției destul de ridicată. Trebuie să ai cunoștințele necesare ale oamenilor care fac parte din grup pentru a avea succes în a-i reprezenta pe oamenii care te-au împuternicit în orice colț de lume, fie că vorbim despre România, Europa sau alte țări de pe alte continente.

Așa cum există în orice sistem democratic, reprezentanții politici sunt aleși de populație pentru a vota în Parlament diverse legi care ajută sau nu bunul mers al țării. Românii aleg deputați și senatori pentru a face cele mai bune alegeri în locul lor. Din păcate, alegerile la îndemână sunt puține, și locuitorii județului Vâlcea au ales ce au preferat, în funcție de partid. Fie că omul de rând alegea PSD sau PNL, cam tot același lucru reprezenta pentru că, de obicei, politicienii se aseamănă unii cu alții, și merg toți pe linia partidului care i-a pus pe listă.

Alegerile parlamentare din 2020 au reprezentat pentru vâlceni o nouă ocazie pentru a alege oamenii reprezentanți de drept ai județului în Parlament. Am decis să îi analizăm pe fiecare dintre aceștia pentru a împrospăta memoria despre reprezentanții aleși acum 2 ani, având în vedere faptul că ies la suprafață doar în timpul alegerilor.

Actualii reprezentați vâlceni în Parlament sunt: Daniela Oteșanu (PSD), Eugen Neață (PSD), Ștefan Ovidiu Popa (PSD), Cristian Buican (PNL), Laurențiu Nicolae Cazan (PNL), Ion-Marian Lazăr (USR).

Daniela Oteșanu, reprezentanta femeilor din politică

Chiar dacă în introducerea articolului spuneam că locuitorii își aleg reprezentanții județului în Parlament prin vot, Daniela Oteșanu a ajuns chiar reprezentanta femeilor în politică. Este printre cei mai cunoscuți politicieni social-democrați din județ și, probabil, cea mai cunoscută femeie din politica PSD vâlceană.

Din păcate, a fi cunoscut nu este direct proporțional cu a realiza ceva. Popularitatea poate fi de mai multe feluri și din varii motive. De exemplu, o femeie din politica românească pe nume Viorica Dăncilă era foarte populară în timpul în care a avut funcția de premier. Totuși, popularitatea sa venea mai mult din gafele nenumărate și folosirea incorectă a limbii române. O să mai amintim de aceasta în acest articol, fiind afiliată cu doamna Oteșanu. Cu siguranță este destul de dificil de elucidat ce fel de muncă a prestat doamna Oteșanu în cursul vieții sale, însă putem doar citi din CV-ul afișat, ca la orice alt parlamentar, de pe site-ul cdep.ro. După ce a terminat prestigiosul liceu Nicolae Bălcescu din Râmnicu Vâlcea în anul 1982, a început facultatea de Finanțe-Contabilitate la ASE. Imediat după ce termină facultatea, se angajează la FederalCoop Vâlcea, o repartiție guvernamentală cu funcția de economist. A lucrat la acest job timp de 7 ani.

A decis în vara anului 1993 să se angajeze la Creditbank, sucursala din Vâlcea ca economist și, mai apoi, director economic. A lucrat și aici pentru 4 ani, ca mai apoi să se angajeze la BRD, tot în Vâlcea. În timp ce lucra la BRD a realizat un curs de perfecționare în metode de creditare la Institutul Bancar Român. În 2001 se angaja la Balneo Turism, sucursala Govora, job la care a stat până a câștigat un loc de deputat în 2016. Între timp a terminat un master în management la Facultatea Constantin Brâncoveanu din Râmnicu Vâlcea.

Având în vedere că iese în evidență acest fapt, este nevoie să menționăm dibăcia doamnei Oteșanu de a-și redacta propriul CV. Și aici nu vorbim doar despre dibăcie, ci și de implicarea afectivă a doamnei deputat în această redactare.

Aceasta menționează că a făcut parte din multe colective, fiind nevoie să se integreze în acestea. De asemenea, spune că a pus OMUL în prim plan întotdeauna și că deschiderea de a asculta cât mai multe păreri este importantă. Aceasta își descrie aptitudinile și competențele tehnice astfel: „Utilizator de calculator, în principal accesul la Internet, de unde pot fi preluate și prelucrate o serie de informații de importanță maximă.”

O descriere a CV-ului doamnei deputat Daniela Oteșanu a fost realizată pe adevarul.ro de către George Butunoiu, consultant HR:

Doamna Daniela Oteșanu a pus în permanență OMUL în primul plan și consideră că cel mai important argument în orice domeniu este colaborarea și deschiderea de a asculta cât mai multe păreri. Ignorând cele câteva greșeli din CV, descoperi un suflet de deputat sensibil citind secțiunile de aptitudini și competențe personale, sociale și organizatorice.

Doamna Daniela Oteșanu are competente tehnice „ca utilizator de calculator, în principal accesul la Internet, de unde pot fi preluate și prelucrate o serie de informații de importanță maximă.”. Poate citi informațiile de importanță maximă și dacă sunt scrise în engleză, pentru că vorbește această limbă.

Goerge Butunoiu, consultant HR la adevarul.ro

Doamna Oteșanu este una dintre cele mai importante femei din politica social-democrată din Vâlcea, poate chiar cea mai importantă. Aceasta este liderul femeilor social-democrate la nivel local și este vicepreședinte în Organizația Județeană Vâlcea.

Daniela Oteșanu și președintele PSD Vâlcea, dar și președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Aceasta a deținut funcția de consilier județean în mandatul 2012-2016, până la preluarea funcției de deputat, în anul 2016. În momentul actual este încă deputat din partea Partidului Social Democrat, până în anul 2024.

Ce muncă prestează un deputat precum Daniela Oteșanu?

Așa cum se obișnuiește, munca unui deputat este măsurată în numărul declarațiilor sau susținerea de discursuri la pupitrul Parlamentului. Acolo s-ar vedea cât de mult s-a implicat un deputat. În esență, deputații vin și votează diverse proiecte depuse de formațiunile politice. De asemenea, aceștia pot adăuga amendamente la legi, prin care le modifică pentru a obține cea mai bună variantă. Pot veni cu discursuri politice și se pot implica în discutarea celor mai bune variante pentru proiectele depuse.

Totuși, ce am descris mai sus nu este întocmai activitatea unui deputat. Când vorbim despre luări de cuvânt este mai mult o acțiune tehnică decât un discurs pregătit. În general sunt doar discursuri de câteva secunde, precum depunerea jurământului sau mențiunea unui număr de proiect de lege. Și dacă există discursuri, acestea reprezintă mai mult opinii politice din partea fiecărei organizații politice. Dacă analizăm activitatea doamnei deputat Daniela Oteșanu putem observa că aceasta a vorbit în ultimii doi ani pentru 1 minut și 39 de secunde. Evident, acest timp reprezintă un discurs tehnic, fără inițiative.

Ce este interesant la activitatea doamnei Oteșanu se referă la întrebările adresate miniștrilor la fel de schimbători din Guvern. Orice deputat poate trimite în scris o întrebare de tip „Cum explicați Anexa 7.03 la bugetul statului, care împarte bani fără niciun criteriu, doar după bunul plac, o premieră absolută în politizarea fondurilor bugetare?” După ce a fost adresată întrebarea în scris, ministrul va reveni cu un răspuns în câteva zile.

Doamna Oteșanu este un fel de campioană la aceste întrebări, având 46 în total. Evident, acest joc de tip șoarecele și pisica este doar pentru a mai adăuga ceva conținut la palmaresul activității sale de deputat. Mai jos vom oferi un exemplu de întrebare-răspuns pentru a observa ce probleme importante își transmit deputații și miniștrii.

Discursul de mai jos, redactat de doamna Daniela Oteșanu parcă este extras dintr-o campanie electorală cu un buget mic și plină de întrebări populiste. Evident, pe lângă procentele aruncate printre rânduri, discursul este mai mult politic decât administrativ:

Obiectul întrebării: de ce vă bateți joc de români prin introducerea unor declarații aberante pentru obținerea ajutorului de plată a facturilor la energie?

Stimată doamnă ministru,

Stimate domnule ministru,

Am primit nenumărate plângeri din partea cetățenilor cu privire la aberația cererii de 14 pagini pentru obținerea sprijinului de către consumatorul vulnerabil pe care ați prezentat-o public.

Mi-am dat seama că Guvernul pe care îl reprezentați și ministerul pe care îl conduceți nu vrea în realitate să dea niciun ajutor, nimănui! Copleșitoarea majoritate a oamenilor se va resemna în fața demersurilor birocratice sufocante și practic va renunța să mai solicite sprijinul asigurat, pe hârtie, de lege. Singura soluție reală este plafonarea prețurilor, așa cum propune PSD.

Din păcate, ați reușit să îngropați o lege bună, prin normele pe care le-ați publicat. Nici nu mai contează motivul, că-i prostie sau ticăloșie, rezultatul va fi același. Foarte puțini din cei peste 500.000 consumatori vulnerabili vor pierde timp, bani și vor face efortul de a completa cele 14 pagini ale cererii și vor adăuga multele documente, solicitate în copie, pentru a primi sprijinul cuvenit să facă față scumpirilor uriașe la energie.

De ce ați aprobat o asemenea metodologie, care îi va face să renunțe pe majoritatea oamenilor, care se încadrează pentru obținerea sprijinului acordat consumatorului vulnerabil?

Efectiv prin ceea ce ați făcut i-ați aruncat pe acești oameni în evul mediu, în frig și întuneric. Mai rămâne o sigură soluție. Plafonarea prețurilor! Dacă intră în vigoare legea PSD, prețurile de pe facturile românilor vor scădea imediat cu până la 43% pentru energie electrică și cu până la 23% la gaze naturale. În plus, românii vor mai primi o compensație de 50% din scumpirile plătite în ultimele 6 luni.

Se plafonează creșterea prețurilor pentru următoarele 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ. Deci este un beneficiu pentru viitor. Plafonul este stabilit la media prețurilor din perioada martie-septembrie 2021. Acest lucru implică o scădere a prețurilor o valoare care se menține pe întreaga durată a celor 6 luni de plafonare.

Susțineți legea PSD prin care: la energie electrică, prețul maxim va fi de 380 lei/MWh, la gaze naturale prețul maxim de 192 lei/MWh, precum și oferirea unei compensații consumatorilor cărora le-a crescut prețul la gaze și energie electrică în ultimele 6 luni dinainte de intrarea în vigoare a legii? Această compensație este egală cu 50% din scumpirile plătite în plus de consumator, se acordă o singură dată și se va scădea din facturile emise după intrarea în vigoare a legii. Solicit răspuns în scris.

După un astfel de discurs nici nu mai contează răspunsul. Faptul că a pus punctul pe „i” este mai important și că a arătat votanților că nu își irosește timpul degeaba prin Parlament. 

Venituri mari și foarte mari

Dacă am înțeles împreună ce înseamnă munca unui deputat și ce muncă face doamna Daniela Oteșanu, trebuie să existe și un salariu pe măsură. Mai bine zis, pe măsura importanței postului, decât pentru importanța muncii propriu-zise.

Doamna Oteșanu a apărut și în raportul proiectului „Integritate pe bune”, unde sunt analizați 50 de deputați. În acest proiect sunt dezvăluite averile într-un mod detaliat, demonstrând întocmai ce bani au rulat prin conturile politicienilor. Acolo sunt analizate sumele de bani, terenurile obținute, casele și multe alte averi justificate sau nu.

Ideea subliniată de cei care au redactat raportul se referă la averea doamnei Oteșanu, care a trecut într-un singur an de la 0 euro, la peste 400.000 de euro:

Mențiune specială, desigur, pentru cei care și-au declarat totuși averile, căci normalitatea trebuie sărbătorită în țara noastră. Dar premiul cel mare merge la cei care au reușit să le mărească într-un mod impresionant: de exemplu, doamna Oteșanu Daniela, care a ajuns de la 0 lei declarați la peste 2.2 mil lei (+€444,000) într-un an.

De asemenea, este de menționat faptul că redactorii proiectului au scos la iveală faptul că doamna deputat Daniela Oteșanu are mai mulți bani în avere decât ar trebui: „OTEȘANU Daniela (jud. Vâlcea, PSD): are cu 2,25 milioane de lei în plus în conturi.

În fiecare zi, prețurile mușcă sălbatic din puterea de cumpărare a cetățenilor. Românii sărăcesc din ce în ce mai tare, cu efecte nefaste pentru întreaga economie. Este proba supremă a eșecului grav înregistrat de guvernele PNL instalate de președintele Iohannis la cârma țării. Ce soluții ați adoptat, astfel încât până la finalul acestui an să se pună capăt creșterilor necontrolate de prețuri și să se revină la normalitate, fără majorări aberante, care macină zilnic la nivelul de trai al fiecărui român?

Declara Daniela Oteșanu într-o întrebare adresată ministrului finanțelor pe la sfârșitul anului 2021.

Într-adevăr, așa cum spune și doamna deputat mai sus, prețurile chiar îi macină pe români în prezent și au tot fost măcinați în ultimii doi ani de zile. Totuși, cât de afectați sunt deputații când vine vorba despre mărirea prețurilor? Doamna Oteșanu nu prea pare să fie foarte afectată, având în vedere că în ultimul an a câștigat 146.016 de lei doar din salariul de deputat. Asta înseamnă 12.168 de lei pe lună sau aproximativ 2.433 de euro pe lună. Cum poate fi cineva supărat pe creșterea prețurilor cu salariul acesta? I-a mers atât de bine doamnei deputat, încât în anul 2021 a cumpărat o mașină nouă, model Lexus NX 300h AWD Executive. Această mașină valorează în jur de 60.000 de euro.

Relația cu alți politicieni | Implicarea fiului în campania electorală PSD

Dacă tot vorbim despre o femeie foarte importantă din politica vâlceană, nu putem omite prieteniile pe care și le-a creat pe parcursul anilor. Fie că există sau nu o prietenie, imaginile vorbesc de la sine. Putem observa în imaginea de mai jos cum este alături de Viorica Dăncilă, unul dintre oamenii cu funcția de premier pe care nu-i putem uita:

Daniela Oteșanu, alături de fostul premier, Viorica Dăncilă.

Știm că relația cu Viorica Dăncilă era apropiată deoarece a susținut campania sa la alegerile prezidențiale, unde a venit în ajutor cu promovarea semnăturilor necesare.

De asemenea, aceasta a fost apropiată de oamenii cei mai „grei” din PSD. Nu putem omite și fotografia alături de Liviu Dragnea, pușcăriașul condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare:

Nu putem încheia seria de fotografii fără să amintim de faptul că Daniela Oteșanu și-a adus propriul fiu la campania electorală a PSD, care se află în extrema stângă a fotografiei. În spate se află celălalt deputat PSD, Eugen Neață:

Daniela Oteșanu, fiul dânsei și Eugen Neață.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *