Fără penali în funcții publice | Condamnatul Mircia Gutău va mai putea candida în 2024?

Săptămâna aceasta a fost aprobată o lege controversată și menționată de multe ori în ultimii ani: Fără penali în funcții publice: Infractorii nu vor mai putea candida la alegerile locale sau parlamentare. Nici o persoană condamnată pentru orice infracțiune săvârșită cu intenție nu poate candida la alegerile locale și parlamentare, a decis marți Camera Deputaților, care a aprobat două proiecte de lege în calitate de cameră decizională.

În primă instanță, proiectul prevedea interzicerea participării în alegeri a tuturor persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra minorilor (viol, pornografie, trafic, vătămări corporale grave etc.), până la reabilitare, atât în ceea ce privește administrația locală, cât și Parlamentul. Totuși, în comisiile Camerei Deputaților, un amendament a fost adăugat la proiectul de lege care decide: „la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”. Legea a fost adoptată marți în plenul Camerei Deputaților cu 248 de voturi pentru și un vot contra.

Mircia Gutău, condamnatul la pușcărie, va mai putea candida în 2024?

Primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea a fost condamnat de două ori. Anume, pentru 3 ani și 6 luni în dosarul cu abuz în serviciu și a mai fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare în dosarul locurilor de joacă.

A petrecut și ceva timp în închisoare pentru scandalul cu aprobarea urbanistică, dar a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație si Justiție pentru acesta, sentința fiind anulată în urma rejudecării procesului în baza unei decizii CEDO.

Mircia Gutău a fost acuzat de procurorii DNA că, în perioada aprilie – iulie 2006, a pretins de la un denunțator, acționar majoritar al unei societăți comerciale, suma totala de 50.000 euro, atât în mod direct, cât și prin intermediul viceprimarului Nicolae Dicu, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri să obțină un certificat de urbanism pentru un teren situat în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Respinge, ca nefondat, recursul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanta împotriva deciziei penale nr.39/P din data de 10 aprilie 2009 a Curții de Apel Constanta – Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, pronunțată in dosarul nr.698/57/2008, cu privire la inculpatul Gutău Mircia.

Menține dispoziția de achitare a inculpatului Gutău Mircia (…) pentru infracțiunea de luare de mită prevăzuta de art. 254 alin. 1 din Codul Penal din 1969 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Constata că inculpatul Gutău Mircia a fost reținut in data de 7 iulie 2006 si arestat preventiv de la 11 iulie 2006 pana la data de 10 noiembrie 2006.

Constată că inculpatul Gutău Mircia a executat pedeapsa de 3 ani si 6 luni închisoare, aplicată prin decizia penală nr. 273 din 27 ianuarie 2010 pronunțată de Înalta Curte de Casație si Justiție – Secția Penală în dosarul nr. 698/57/2008, de la data de 28 ianuarie 2010 până la data de 14 septembrie 2011. Definitivă.

Decizia Instanței Supreme.

Și pentru celălalt caz, dosarul locurilor de joacă, a scăpat de închisoare și nu a mai fost condamnat. Având în vedere că în ambele cazuri nu mai este vorba de condamnare, primarul Mircia Gutău pare să nu fie afectat de noua lege care presupune fără penali în funcții publice. Privind situația subiectiv, a fost prins cu mâța-n sac de două ori, deci ar fi moral din partea primarului să nu mai candideze în 2024, însă moralitatea nu are ce căuta în politică.

*imaginea articolului a fost preluată de pe site-ul evz.ro

1 thought on “Fără penali în funcții publice | Condamnatul Mircia Gutău va mai putea candida în 2024?

  1. tara asta este condusa de golani, derbedei si vagabnzi .
    ce sa mai spun de Mircia Gutau ,se stie in toata valcea ce face… si oare ANI i.a verificat declaratia de avere( ce fapt cap.1-bunuri imobile cladiri detinute si cap 2 bunuri mobile -este proprietarul mai multor auto printre care si un porsche panamera aprox 108000 euro) si este proprietarul mai multor dosare si sentinte judecatoresti.
    imi este rusine ca avem un astfel de om la conducerea orasului

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *