Cu sprijinul autorităților locale, caravana Fundației Renașterea staționează în comuna Lungești până pe data de 22 decembrie 2022

Femeile din zona de sud a județului Vâlcea, și nu numai, au acces la testarea „Babeș-Papanicolau” pentru depistarea afecțiunilor ginecologice.

În comuna Lungești staționează până pe data de 22 decembrie 2022, caravana mobilă de diagnostic a cancerului de col uterin a Fundației Renașterea.

Acțiunea vine în sprijinul femeilor din mediul rural care nu au acces la anumite servicii medicale, însă de screening pot beneficia pe bază de programare inclusiv femeile din județul Vâlcea, dar și din alte localități.

Persoanele interesate se pot programa la numărul de telefon 0756.713.652.

Acces gratuit la testarea „Babeș-Papanicolau”

Primarul Tiberiu Costea ne informează că zeci de femei din localitate s-au programat și vor să beneficieze de screening pentru depistarea cancerului de col uterin: „Ne-am implicat în acest demers al Fundației Renașterea privind asigurarea condițiilor necesare pentru tot ceea ce înseamnă conectare la sursa de apă și energie electrică pentru a pune în funcțiune această clinică mică pe roți. Ne-am dorit să aducem această caravană în sprijinul femeilor din localitatea noastră, dar și a celor din alte comune, și am încercat să informăm despre această facilitate toate femeile atât din localitate, cât și din alte localități. Este o inițiativă care are un impact foarte bun, și asta se vede prin numărul mare de femei care s-au prezentat până acum la control. Programările se fac de către asistentul comunitar din cadrul Primăriei Lungești, la numărul de telefon 0756.713.652. Avem până în prezent peste 150 de persoane programate. Eu apreciez foarte mult activitatea pe care o desfășoară Fundația Renașterea mai ales pentru femeile din mediul rural, unde procentul de cancer de col uterin este destul de mare”, a precizat primarul localității Lungești, Tiberiu Costea.

Problema cancerului de col uterin în România este o problemă destul de gravă, incidența este de 2,5 ori mai mare și mortalitatea de 4 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. Din acest punct de vedere prevenția este importantă și, măcar o dată pe an, medicii recomandă ca orice femeie să își facă testul „Babeș-Papanicolau”. Anual, peste 1.800 de femei mor ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.

Fundația Renașterea a adus Centrul medical mobil Renașterea la Lungești, pentru a oferi teste Papanicolau gratuite femeilor din localitate. Perioada pentru teste este până pe data de 22 decembrie 2022. Proiectul este susținut de CEZ Romania, iar programul de testare gratuită este realizat în parteneriat cu Primăria Comuna Lungești – Județul Vâlcea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *