Primarul localității Galicea, Florin Mărăcine: „Bugetul pe 2023 este construit pe dezvoltare”

Primarul localității Galicea și-a propus pentru anul în curs investiții în creștere față de anul trecut, conform proiectului de buget.

Potrivit acestuia, este un buget construit pe dezvoltarea localității, cu creșteri semnificative în zona de investiții, chiar dacă bugetul localității Galicea este mic în comparație cu nevoile. Prin urmare, tot efortul de echilibrare a fost făcut în așa fel încât să existe suficiente fonduri pentru continuarea investițiilor cu bani din bugetul local. Pe de altă parte, la Galicea trebuie să înceapă derularea proiectelor din programul Anghel Saligny și PNRR, proiecte aprobate sau în curs de aprobare: 

„Pentru nevoile noastre bugetul localității Galicea este mic, dar atât cât este vom face în așa fel încât să-l gospodărim eficient, iar acest lucru s-a văzut în cei doi ani de mandat, în care am făcut foarte multe lucrări cu bani din bugetul local și la prețuri foarte mici, oricât ne-ar critica unii. Aici vreau să subliniez faptul că, în doi ani s-au asfaltat drumurile comunale pe o lungime de 7 kilometri cu bani din bugetul local, iar investițiile în această zonă vor continua. Prin urmare, și bugetul pentru anul 2023 este construit pe dezvoltare”, afirmă primarul localității Galicea, Florin Mărăcine.

Pe nișa modernizării privind infrastructura rutieră primarul a reușit să atragă o sumă record, aproximativ 25,5 milioane de lei prin PNI „Anghel Saligny”. Una dintre investițiile care va începe în această perioadă este reprezentată de asfaltarea drumurilor de interes local pe o lungime de 7,3 kilometri. Valoarea proiectului este de 10,5 milioane de lei.

Un alt proiect la care administrația locală lucrează este proiectul de canalizare pentru satele Bratia, Bratia Vale și Cocoru și construirea unei stații de epurare pentru satele Cremenari și Bratia Deal. Valoarea proiectului este de 154 de miliarde de lei vechi și se va realiza prin PNI, Anghel Saligny: „Proiectul este aprobat la finanțare, dar nu ține neapărat de noi pentru că așteptăm un răspuns de la AFIR Craiova pentru că în acea zonă s-a modernizat drumul cu bani europeni și nu știm care va fi soluția tehnică finală, pentru că ar trebui să fie și șanțurile betonate”, a precizat primarul.  

Apă și canalizare prin POIM 

Un alt contract de finanțare semnat prin POIM privește înființarea sistemului de apă și canalizare în satele Valea Râului, Dealu Galicii, Teiu, are valoarea de 11 milioane de euro și lucrările ar trebui să demareze în vara acestui an.

Fonduri pentru agrement prin FLAG 

În această perioadă primarul a semnat un contract de finanțare pentru amenajarea unui traseu de agrement. Investiția se va realiza cu bani europeni, prin FLAG Oltul Puternic:

„Prin acest proiect s-a stabilit un traseu de agrement, în sensul nu neapărat de amenajare, doar un punct de început și un punct de final, cu plecare de pe barajul Oltului. Se vor achiziționa inclusiv câteva biciclete, se vor monta câteva băncuțe smart de-a lungul traseului și un minibus deschis. Eu știu că nevoile noastre primordiale sunt apa, canalizarea, asfaltul, gazele apoi alte proiecte, dar însă finanțările nu sunt așa cum ar fi nevoile noastre principale. În final orice proiect este binevenit și încercăm să profităm cât putem mai bine de proiectele de finanțare, care se adresează pentru anumite domenii”, afirmă primarul localității Galicea, Florin Mărăcine. 

Valoarea proiectului pentru amenajarea traseului de agrement este de 84 de mii de euro. Cu fonduri atrase prin FLAG, la Galicea s-a amenajat o piscină și se va achiziționa și un buldoexcavator. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *