Între kitsch, fake-uri, politică și tradiție | Cultura vâlceană, rezumată la ceremonii, ilegalități și Loredana Groza

Stațiunea balneară Călimănești – Căciulata și orașul Râmnicu Vâlcea au sărbătorit în acest weekend 635 de ani de la atestarea documentară. Pentru a promova turismul în mod cât mai eficient, cele două localități din județul Vâlcea au organizat o serie de evenimente în domeniul muzicii, filmului, sportului, meșteșugurilor, gastronomiei și artei, în cadrul „Zilelor Orașului”.

Ambele orașe, Râmnicu Vâlcea și Călimănești, au fost atestate cu peste șase secole în urmă de același domnitor, Mircea cel Bătrân, prin două hrisoave din 20 mai 1388. Astfel, data de 20 mai are o semnificație istorică aparte, fiind un simbol al continuității în această zonă.

În cadrul acestor zile de sărbătoare, momentele cele mai așteptate de români, ca de obicei, sunt concertele susținute de trupe și soliști cunoscuți. În Râmnic, evenimentele au început încă de joi, 18 mai, cu lansări de cărți și cu „Cupa Râmnicului la fotbal”.

Cine îi reprezintă pe vâlceni, cultura sau politicienii?

Lăsând la o parte importanța evenimentelor celebrate în săptămâna trecută, trebuie consemnat în revistă și modul în care administrațiile publice au ales să sărbătorească. În primă instanță, putem observa discursul prefectului județului Vâlcea, Mihai Oprea, pentru a înțelege cum se raportează acesta la o astfel de sărbătoare:

Sărbătorim, astăzi, 635 de ani de la prima atestare documentară a Râmnicului. Dragi râmniceni, pentru mine este o bucurie să fiu, astăzi, aici, alături de dumneavoastră. Râmnicul a fost și este un reper cultural și locul în care ne întâlnim cu istoria la fiecare pas.

De-a lungul timpului, aici, la Râmnicu Vâlcea și-au pus amprenta mari voievozi precum: Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul, Pătrașcu cel Bun, Dimitrie Barbu Știrbei, Radu de la Afumați. Tot la Râmnicu Vâlcea s-a cântat pentru prima dată Imnul Național „Deșteaptă-te, Române!”. Și ar mai fi multe de spus despre istoria și locuitorii acestor meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.

Prefectul județului Vâlcea, Mihai Oprea

Așa cum spune și domnul prefect, acești 635 de ani se rezumă la cultură, marii voievozi, imnul național și, desigur, locuitorii județului. Pentru ca românii să înțeleagă pe deplin acest cuvinte, a fost organizată o ceremonie de către Instituția Prefectului, alături de alte instituții vâlcene, în Râmnicu Vâlcea. Cei din prim-plan nu erau nici voievozii, nici locuitorii județului sau o reprezentare o culturii, ci trei mari politicieni: Constantin Rădulescu, Mircia Gutău și Mihai Oprea.

Scena ceremoniei împânzită de cei mai importanți politicieni din județ. Foto: Prefectura Vâlcea

Totuși, în contradictoriu, pe scenă se află chiar o reprezentare a culturii din România. Social-democrații din fotografie sunt întruchiparea dorințelor și aspirațiilor majorității care au participat la votul din 2020. Ei reprezintă, de fapt, românii din județ, indiferent că ne place sau nu.

Zilele de de sărbătoare ale României – între kitsch și tradiție

Acum că am stabilit cine ne reprezintă, poate că putem înțelege mai bine cum au ales acești politicieni să celebrăm peste 600 de ani de atestare a orașelor Râmnicu Vâlcea și Călimănești.

La ceremonia organizată de Instituția Prefectului, un actor îmbrăcat în voievod a citit dintr-un manuscris vechi un text reprezentativ. Totodată, acesta ținea o sabie la brâu și avea o coroană împunătoare. Era însoțit de câteva femei, reprezentând cumva familia regală de pe timpuri.

Probabil că instituțiile statului au organizat această ceremonie simbolică pentru a arăta semnificația evenimentului și, totodată, pentru a oferi un fel de spectacol actoricesc cu regi și regine.

În centrul orașului, vâlcenii meșteșugari s-au strâns pentru a prezenta tot felul de creații, de la alimente până la vaze din lut. Politicienii amintiți mai devreme au plecat de la ceremonie și au venit în „inspecție” în centrul orașului pentru a degusta, din partea casei, tot felul de băuturi și alimente cu origini vâlcene.

Pe scurt, de la actori și regine cu politicieni de duzină, am ajuns la ii confecționate manual și curele din piele confecționate de bătrânii județului, dar cu aceiași politicieni. Aici lucrurile stau altfel, fiind vorba despre anumiți locuitori ai județului care și-au pus la expoziție cele mai valoroase lucruri ale lor.

Tot în centru, dar mai pe seară, Loredana Groza și alți artiști au oferit un spectacol pe măsură pentru a sărbători acest eveniment cultural. Desigur, spectacolul a fost gratuit, fiind organizat de primăria orașului.

Râmnicu Vâlcea se pregătește pentru sărbătorirea a 635 de ani de la prima sa atestare documentară cu un program complex de evenimente, organizat de Primăria Municipiului împreună cu partenerii săi, pentru a acoperi întregul sfârșit al acestei săptămâni. Vă așteptăm cu drag!

Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea

Cât de mult apreciază românii cultura României?

Cu siguranță mulți vâlceni s-au distrat la Zilele Râmnicului. Este vorba totuși de concerte gratuite, voie bună și alte distracții pe măsură. Cu toate acestea, patriotismul românilor pare să fie de două feluri. Unii îl acceptă tacit și alții se folosesc de acesta pentru a înșela alți români care apreciază cultura și anumite obiecte tradiționale originare din județ.

Anume, o acțiune de combatere a comerțului ilegal cu ceramică contrafăcută din Târgul Ceramicii Populare Românești din Horezu, județul Vâlcea, a fost demarată recent de către polițiștii vâlceni de la Criminalitate Economică în această lună. În urma acestei acțiuni, au fost confiscate peste 58.000 de euro, sute de piese din ceramică Horezu fake și au fost deschise dosare penale pentru șapte societăți implicate.

De-a lungul anilor, magazinele din zona respectivă au vândut produse contrafăcute din ceramică UNESCO, prezentându-le ca fiind autentice și fabricate de meșterii olari din Horezu. Aceste piese erau aduse din Bulgaria, China și Turcia, fără a fi menționată proveniența reală.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Politie Județean Vâlcea au efectuat verificări în localitatea Horezu, pentru prevenirea și combaterea comerțului ilicit cu obiecte contrafăcute. Astfel, au fost verificați 10 operatori economici, ce își desfășoară activitatea în orașul Horezu, al căror obiect principal de activitate îl reprezintă comerțul cu amănuntul al produselor din ceramică, specifice zonei respective.

Pentru neregulile constatate au fost întocmite șapte dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Articolul 102 aliniat 1 litera b din Legea nr. 84/1998, privind mărcile și indicațiile geografice, constând în punerea în circulație a unor produse purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată.

Poliția Județeană Vâlcea

Inițial, ceramica de Horezu era comercializată alături de alte obiecte de olărit, fără a exista o pondere prea mare a produselor contrafăcute. Cu creșterea cererii pentru ceramica UNESCO de Horezu, comercianții au căutat să achiziționeze astfel de produse la prețuri cât mai mici și au făcut comenzi speciale din afara țării, inscripționându-le cu numele și simbolurile specifice ceramicii de Horezu, pentru a le vinde ca piese autentice.

Acțiunea polițiștilor vâlceni a scos la iveală numeroase produse contrafăcute, inclusiv piese pe care apăreau numele și imaginea celebrului „Cocoș de Hurez”. În total, au fost confiscate 411 produse contrafăcute, în valoare de 6.600 lei. De asemenea, au fost aplicate sancțiuni contravenționale și a fost indisponibilizată suma de 58.000 de euro găsită într-unul dintre magazine, fără documente justificative.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *