Indiferența ucide din nou | Tânărul de 19 ani care s-a incendiat în fața casei de pariuri era la doi pași de Liceul Economic din Vâlcea

Un tragic eveniment a avut loc marți dimineață în apropierea Liceului Economic din Râmnicu Vâlcea, când un tânăr de numai 19 ani s-a înflăcărat în mod intenționat, cu puțin timp înainte de ora 09:00. Momentul șocant a fost capturat de camerele de supraveghere din zonă.
Tânărul nefericit și-a găsit sfârșitul în fața unei săli de jocuri de noroc, aparținând cunoscutului lanț Winner, situată în proximitatea liceului unde își desfășura studiile. Se pare că motivele care l-au condus la acest act extrem au fost legate de o pierdere financiară în valoare de 3.000 de lei, suferită în urma jocurilor de noroc, deși încă nu s-a stabilit exact.
Tânărul a părăsit locația și s-a îndreptat către o benzinărie din Râmnicu Vâlcea, unde a achiziționat 1,5 litri de benzină. Apoi, s-a întors în fața liceului, în apropierea sălii de jocuri de noroc unde a pierdut banii, și s-a stropit cu benzină și și-a dat foc.
Pompierii din Vâlcea au fost alertați de martori, printr-un apel la 112, care semnalau că o persoană și-a dat foc în zona Liceului Economic în Râmnicu Vâlcea. Din păcate, nicio intervenție nu a putut salva viața nefericitului tânăr.

Am fost informaţi în această dimineaţă, prin apel la 112, la ora 08:54, despre faptul că o persoană s-a autoincendiat, în zona Liceului Economic, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Imediat, la faţa locului s-au deplasat o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o autospecială de intervenţie rapidă, din cadrul Gărzii de Intervenţie Râmnicu Vâlcea, precum şi o ambulanţă aparţinând SAJ, cu medic. Pompierii militari au acţionat de urgenţă pentru stingerea incendiului. Din păcate, a fost declarat decesul de către medicul prezent la faţa locului.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, Sorin Albinaru.
Jocurile de noroc – o dependeță fatală
În România, sunt peste 12 mii de săli de jocuri cu peste 80 de mii de aparate. Zilnic, 160 de mii de oameni pariază echivalentul unui milion de euro. Pentru mulți români, inclusiv tineri, jocurile de noroc au devenit o dependență de care scapă cu greu.
Parcă așezate strategic, la doi pași de școli, păcănelele devin o tentație la îndemână pentru adolescenți și tineri. Pot fi cu adevărat fatale pentru tineri, mai ales dacă se ajunge la dependență. În martie, un proiect de lege care propunea ca sălile de jocuri să fie interzise pe o distanţă de 300 de metri faţă de instituţiile de învăţământ, parcuri, spitale şi biserici a trecut de Senat, dar a rămas blocat la Camera Deputaţilor.

Este important să existe o conștientizare amplă a acestor riscuri și să se promoveze educația și prevenția în rândul tinerilor, părinților și comunităților pentru a reduce impactul negativ al jocurilor de noroc asupra acestora. De asemenea, implementarea unor politici și reglementări adecvate pentru protecția tinerilor în industria jocurilor de noroc este crucială.
Cu toate acestea, în politica actuală subiectul este ignorat de majoritatea partidelor și este tratat cu indiferență, chiar dacă sunt din ce în ce mai multe victime. Reclamele pentru păcănele sunt omniprezente, inclusiv pe rețelele de socializare, la televizor, pe stradă și pe stadioane. Ba chiar este posibil să vezi o casă de pariuri prin fereastra unei școli.