Duminică, 18 iunie, lutul a prins viaţă la Târgul Olarilor din Lungești

Aflat la cea de-a 44-a ediţie, Târgul Olarilor de la Lungeşti, un festival al artei populare a reunit duminică, 18 iunie, meşterii care învârt roata de olar cu piciorul şi scot din mâinile lor obiecte de artă vechi de milenii.
Astfel, duminică, de la ora 9.00 până seara târziu, întreaga comunitate din Lungeşti şi nu numai a admirat şi a putut să cumpere diverse produse artizanale din ceramică, printre care, la loc de cinste au stat îndrăgitele oale de sarmale, străchinile, ulcelele și ulcioarele în diferite forme, vasele decorative, vazele pentru flori, farfuriile de diferite mărimi, cănile şi figurinele de lut. Târgul a reprezentat o bună ocazie de achiziționare a produselor de artă populară autentice, de o rară frumusețe, iar prețurile au fost pentru toate buzunarele, de la câțiva lei pentru o simplă figurină din lut până la câteva sute de lei pentru obiecte de decor de dimensiuni mai mari. Vizitatorii care au ajuns la Lungeşti duminică, 18 iunie, au reușit cu greu să fie cumpătați când a venit vorba despre cumpărături.
Manifestarea de la Lungești este cunoscută şi îndrăgită nu doar pentru produsele de ceramică realizate cu mare pricepere de meşterii olari, ci şi pentru atmosfera creată pe izlazul comunal din Răcoasa, care de 44 de ani a reușit să familiarizeze întreaga zonă de sud a județului cu vestita sărbătoare
.
În cadrul manifestării au avut loc festivităţi de premiere a olarilor, a celor care au contribuit la susţinerea acestui eveniment şi la promovarea meşteşugului, spectacole folclorice şi de teatru.
După amiază, în timp ce olarii şi-au expus vasele de lut în cadrul târgului de ceramică, primarul Tiberiu Costea le a acordat premii familiilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie. În cadrul deschiderii oficiale a evenimentului, primarul le-a urat bun venit și le-a mulțumit tuturor celor care au dat curs invitației la sărbătoarea comunei.
După momentul oficial, cetăţenii şi invitaţii lor au avut parte de un spectacol cultural- artistic la care au participat solişti talentați, grupuri şi ansambluri folclorice renumite.
De la eveniment nu au lipsit nici politicienii, primari din comunele vecine şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii judeţene, care au răspuns invitaţiei la eveniment.
Lutul de Lungeşti are o calitate excepţională
Olăritul este zestrea cea mai de preţ a Lungeştiului, o tradiţie bine definită, pe care administraţia locală încearcă din toate puterile să o păstreze.