Râmnicu Vâlcea, un oraș plin de borduri, parcuri și panseluțe | Dealul Capela, un proiect în favoarea cheltuirii banilor din bugetul local

Planurile pentru o zonă de parcuri pe dealul Capela se concretizează și primăria prezintă câteva aspecte ale proiectului în această perioadă. Autoritățile locale au decis să împartă traseele forestiere și cărările în funcție de categorii și moduri de utilizare. Astfel, fiecare traseu va fi marcat corespunzător pentru mersul pe jos, alergare sau mersul cu bicicleta, conform comunicatului oferi de primăria vâlceană.
De asemenea, se vor amenaja facilități sanitare și puncte de colectare selectivă a deșeurilor în zona de acces către parcul-pădure. Acestea vor fi amplasate la capătul aleii Castanilor. Ulterior, va fi întocmit un proiect detaliat, se va obține autorizația de construire și se vor demara lucrările necesare. Costurile estimative pentru aceste amenajări sunt de aproximativ 1,116 mil. lei (inclusiv TVA).
De asemenea, Primăria Râmnicului are planuri și pentru restul suprafeței din Dealul Capela, care este situată în regim intravilan. Autoritățile locale intenționează să acceseze finanțări europene pentru a crea facilități de agrement în conformitate cu reglementările actuale și cu cerințele specifice pentru gestionarea pădurii.


Pădurea-parc de pe Dealul Capela prinde contur: amenajări minim invazive, cu impact redus asupra mediului și cu protejarea ecosistemului. Primăria Râmnicului a intrat în posesia studiului de fezabilitate pentru amenajarea pădurii-parc de pe Dealul Capela – zona de extravilan de 38,8 hectare din suprafața totală de 46,5 de hectare intrată în posesia municipiului prin Hotărârea de Guvern nr. 133/27.01.2022.
Principalele caracteristici avute în vedere la întocmirea studiului au fost o intervenție invazivă minimă și îmbunătățirea experienței vizitatorilor fără afectarea ecosistemului. Ca urmare, se propune amplasarea pe un total de 115,5 mp (adică un procent de 0,00029% din suprafața vizată) a trei pavilioane-platforme pentru activități recreative, a unui amfiteatru în aer liber/platformă educativă, a două foișoare și a unui punct de belvedere, toate realizate preponderent din lemn pentru un impact cât mai mic asupra mediului; 25 de bănci, tot din lemn, precum și trei zone cu panouri informative vor mai fi amplasate de-a lungul traseului principal.
Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea
Investiție utilă sau bani aruncați degeaba?
Ca orice oraș cu o parte turistică dezvoltată, investițiile în acest fel de construcții sunt necesare. Cu toate acestea, parcă banii de la bugetul local ar fi putut fi investiți în alte structuri de ajutor pentru locuitorii orașului. „Țara arde și baba se piaptănă”, spune un locuitor ca răspuns la anunțul realizat de primărie cu privire la acest proiect.
Părerile sunt împărțite și este chiar normal să se întâmple acest lucru. Din păcate, cei care își oferă părerile sunt locuitorii rămași în Râmnic. Mulți dintre aceștia, care au ales un loc de muncă bine plătit sau studii universitare, nu mai au de ce să-și ofere părerea cu privire la acest subiect pentru că nu mai fac parte din comunitatea orașului.


Așa cum a declarat primăria, este vorba despre 1.116.327 lei care vor fi investiți în acest proiect de amenajare. Totuși, majoritatea tinerilor care finalizează studiile preuniversitare nu vor rămâne să se bucure de parc, deoarece vor alege orașe precum Brașov, Cluj sau București pentru facultate. Și chiar dacă termină studiile și își caută un oraș bun de stabilit, locurile de muncă bine plătite în IT, design, inginerie, arhitectură sau medicină nu sunt în Vâlcea.
Investițiile există în Râmnicu Vâlcea, ba chiar aș putea spune că primăria vrea să cheltuiască cât mai mulți bani din bugetul local. Cu toate acestea, merită investițiile în asfalt, parcuri, panseluțe sau blocuri, față de câteva investiții regenerative financiar? Las mai jos câteva comentarii ale râmnicenilor de la anunțul proiectului Capela:
Par atât de inutile. Lăsați pădurea în pace.
Încă un parc util nouă !!! Are grijă primarul nostru scump să facă parcuri peste parcuri !!! Dar investitori, ceva fabrici când ne aduceți si in orașul nostru ?! Nu de parcuri avem nevoie!
Modernizați și maternitatea, este horror.