Comuna Vaideeni implementează proiect pentru combaterea poluării cu nitriți și nitrați prin amenajarea unei platforme de gestionare a gunoiului de grajd

Comuna Vaideeni se numără printre localitățile în care administrația locală are în plan implementarea unui proiect menit să combată poluarea cu nitriți și nitrați. În acest sens, primarul Daniel Băluță depune cererea de finanțare pentru apelul de proiecte cu titlul PNRR/2023/C3/, cu scopul de a amenaja o platformă betonată pentru depozitarea gunoiului de grajd, unde fermierii din comună să poată aduce gunoiul provenit de la animalele din gospodărie în timpul iernii și să-l poată prelua primăvara pentru a-l împrăștia pe terenurile agricole. Acest proiect are ca obiectiv prevenirea poluării cu nitriți și nitrați în zonă.

Administrația locală a inițiat procesul de documentare pentru soluționarea problemei gunoiului de grajd și a resturilor vegetale, având în vedere importanța amenajării unei astfel de platforme pentru gestionarea acestui tip de deșeu, care, atunci când este utilizat în cantități excesive, poate deveni o sursă de poluare. Proiectul presupune două componente majore: construirea platformei și achiziționarea de utilaje pentru gestionarea compostului, precum încărcătoare frontale, tractoare, remorci și mașini de împrăștiat gunoiul de grajd, precum și cisternă vidanjă. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 228.300.000 de euro.

Primarul comunei Vaideeni, Daniel Băluță, a declarat: „Acest proiect va fi de un mare ajutor pentru cetățeni, mai ales că fermierii, prin proiectele depuse la APIA, trebuie să demonstreze că dețin o platformă pentru gunoi sau o fosă vidanjabilă. Dacă utilizează platforma special amenajată, primăria va elibera o adeverință, iar aceștia nu vor mai fi obligați să suporte costurile respective din fondurile proprii.”

Noul amplasament propus pentru platformă ar putea fi folosit, într-o mică măsură, și de către locuitorii din localitățile învecinate.

În concluzie, proiectul din comuna Vaideeni reprezintă un exemplu remarcabil de inițiativă locală care are un impact pozitiv atât asupra mediului, cât și asupra comunității. Prin gestionarea responsabilă a deșeurilor agricole și prevenirea poluării cu nitriți și nitrați, administrația locală demonstrează angajamentul său în construirea unui viitor mai verde și mai sănătos pentru toți locuitorii săi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *