Șușani, comuna eliminată din proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată: dezamăgire și determinare în fața deciziei injuste

Comuna Șușani se aștepta să beneficieze de sistemul de canalizare prins în cadrul proiectului extins la nivelul județului, coordonat de Apavil S.A., operator regional pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Contractul de finanțare pentru acest proiect, susținut prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a fost semnat în toamna anului trecut.

Cu toate acestea, la scurt timp după semnarea acestui important contract de către Apavil, comuna Șușani a fost exclusă din lista de finanțare pentru proiectul de canalizare care viza zona centrală a localității și una dintre cele mai populate arii ale comunei. Această decizie a venit ca un șoc pentru administrația locală, care aștepta cu mare nerăbdare dezvoltarea acestui sistem vital.

Prin urmare, după o așteptare de 11 ani, administrația din Șușani a primit un răspuns negativ printr-o notificare oficială. Prin intermediul acestei notificări, a fost luată decizia de a elimina comuna din proiect, motivând că nu îndeplinește criteriile pentru a fi considerată o zonă despopulată, un criteriu esențial pentru a fi eligibilă în cadrul proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii Apă și Apă Uzată.

Primarul localității Șușani, Daniel Tudor, se declară profund dezamăgit și consideră că eliminarea comunei din master-planul județean privind înființarea rețelei de canalizare nu a fost o decizie corectă, mai ales că, în toți acești ani, comunitatea a primit asigurări constante că proiectul de înființare a sistemului de canalizare va fi cu siguranță implementat în localitate:

” „O decizie nedreaptă pentru comunitatea care aștepta de ani buni, cu sufletul la gură, canalizare. Pentru că în localitate avem proiectul de asfaltare a drumurilor, am sunat Apavil pentru a vedea cum vom înainta lucrările de asfaltare în acele zone, fiindcă erau prinse și în POIM pentru canalizare. Atunci mi s-a comunicat că în comună au venit cei de la Jaspers (monitorizare) și au constatat că localitatea nu mai este eligibilă pentru acest proiect. Ulterior, după convorbirea telefonică, am primit o adresă prin care eram informați că localitatea Șușani a fost scoasă din proiectul finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Jaspers declară în adresă că ar fi venit în localitate, dar fără să ne înștiințeze pe noi, administrația locală, constatând că localitatea Șușani nu mai îndeplinește după mai bine de 11 ani de când este prizonieră în acest mare proiect de apă și canalizare al județului, condițiile privind criteriile de zonă despopulată pentru a fi eligibilă în cadrul proiectului Regional de Dezvoltarea Infrastructurii Apă și Apă Uzată,” ne-a declarat primarul localității Șușani, Daniel Tudor.

Primarul din Șușani dezaprobă decizia de eliminare a proiectul de canalizare: „Este injust!”

Daniel Tudor, primarul localității Șușani, a exprimat o profundă nemulțumire față de recenta eliminare a proiectului de canalizare care cuprindea zona centrală și arterele principale ale localității. Acest proiect vital, parte a unei lungi așteptări care a durat peste 11 ani, ar fi trebuit să aducă sistemul de canalizare în întreaga zonă centrală a localității, inclusiv cele mai populate artere.

Decizia de a elimina localitatea Șușani de la finanțare a fost luată cu argumente considerate total nefondate de către Jaspers, organizația de monitorizare responsabilă. Această decizie a stârnit un val de nemulțumire în administrația locală, mai ales că Șușani este una dintre localitățile în creștere ale județului, atrăgând tot mai mulți rezidenți din orașe și mici întreprinzători:

„Prin urmare, timp de 11 ani, nu am avut voie să facem niciun pas pentru introducerea sistemului de canalizare în localitate, fiindcă am fost prinși în acest master plan al județului de apă și canalizare, din cauza căruia am fi fost eliminați de la toate programele de finanțare dacă îndrăzneam să depunem documentațiile în vederea finanțării. Acum am fost scoși din acest proiect din motive absurde și de neînțeles. În 2017 ni s-a aprobat primul proiect de extinderea sistemului de apă prin PNI, lucrări care sunt în plină desfășurare în prezent. Prin urmare, dacă ni se dădea voie să depunem și acest proiect de canalizare, astăzi se lucra și la canalizare în localitate. Puși într-o astfel de situație destul de neplăcută, în care Jaspers sau cine a luat această decizie de tăiere de la finanțarea a proiectului de canalizare a localității, stăm cu documentația în brațe și nu mai avem nicio axă de finanțare. Când am primit adresa scrisă, trecuse perioada de depunere a proiectelor pentru finanțarea sistemelor de canalizare. Este injust!,” ne-a declarat primarul localității Șușani, Daniel Tudor.

Proiectul de canalizare preluat și reactualizat de administrația locală: un pas înainte în ciuda obstacolelor

Administrația locală din Șușani a preluat documentația proiectului de canalizare de la Apavil, iar acum lucrează la reactualizarea devizelor. Inițial, proiectul prins în master planul județului cuprindea înființarea sistemului de canalizare pe o lungime de 17 kilometri. Prin refacerea documentației, noile lucrări vor cuprinde peste 25 de kilometri de înființarea rețelei de canalizare.

„Localitatea nu are un metru de canalizare, am crezut foarte mult în acest proiect că va duce la bun sfârșit proiectul de canalizare a localității. Nu știu ce am să le răspund cetățenilor, dar mergem înainte. Atenția mea se îndreaptă către AFM, sunt cu ”ochii” pe deschiderea sesiunii de finanțare, unde vom depune proiectul nostru de canalizare. Dacă reușeam să introducem rețeaua de canalizare în acest mandat, chiar rezolvam foarte multe probleme ale localității, dar din păcate sunt lucruri care nu țin numai de decizia mea sau a instituției,” a declarat primarul localității Șușani, Daniel Tudor.

Pentru localitatea Șușani, acest „pas în fund” are mari șanse să fie un pas mare în față, mai ales că până astăzi marele proiect al județului, în care sunt prinse 36 de localități cu proiecte de apă și canalizare, zace în sertarele Apavilului din nepăsare sau incompetență.

Locuitorii din Șușani vor avea apă la robinet

Lucrările de extindere a sistemului de apă și reabilitarea gospodăriei de apă din comuna Șușani se află în grafic, după ce au fost forate trei puțuri la 200 de metri adâncime. Urmează captarea apei în bazine și distribuirea în rețea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *