Sute de elevi pasionați de știință au fost prezenți în River Plaza Mall la cea de-a treia ediție a Târgului Științescu
Fondul Științescu a fost inaugurat în Vâlcea în 2021 și a susținut până acum zeci de proiecte științifice care au avut un impact asupra a aproximativ 4.000 de elevi, în mare parte provenind din mediul rural și orașe mai mici. Din câte se arată din activități, acești tineri au avut astfel o oportunitate unică de a descoperi că științele exacte nu sunt doar formule predate la școală, ci au aplicații practice și pot fi chiar distractive.
Sute de tineri pasionați de știință au luat parte, vineri, la prezentarea proiectelor finanțate de Fondul Științescu în județul Vâlcea, în cadrul celei de-a treia ediții a Târgului de Științe organizat de Fundația Comunitară Vâlcea. Această fundație a adus în județ Fondul Științescu, care încurajează tinerii să-și dezvolte creativitatea.
Ne bucurăm că anul acesta târgul nostru este înscris în seria de evenimente Noaptea Cercetătorilor Europeni, cu tema We connect for health, adică să ne reconectăm la sănătatea noastră şi la sănătatea planetei. Avem o grădină cu plante melifere ca să protejăm albinele şi albinele să-şi facă treaba mai departe, iar noi să avem în continuare fructe şi legume sănătoase, avem un proiect care atrage atenţia supra consumului de energizante la adolescenţi şi cum să facem să ne revitalizăm din interior şi avem chiar şi în zona aceasta mai glumeaţă rachete care să ne ducă în spaţiu atunci când se termină planeta dacă nu reuşim să facem lucrurile bine din interior.
Sunt multe alte proiecte finanţate de Fondul Ştiinţescu, cu lucruri amuzante de genul imprimantă 3D de ciocolată, automat programabil de bomboane, dar şi lucruri foarte, foarte serioase, cum ar fi proiectul despre cum putem să reciclăm plastic şi să îl transformăm în filament pentru imprimantă 3D. Am numărat 27 de proiecte, dar eu cred că sunt mai multe şi chiar mă bucur că au venit şi colegii de la Liceul Economic, care pot să ne înveţe dacă smântâna, pe care o evaluăm la microscop, este adevărată sau fake.
A declarat responsabila pentru Fondul Științescu în cadrul Fundației Comunitare Vâlcea, Gabriela Solomon.
Tema centrală a ediției din acest an a fost sănătatea noastră și a planetei, ceea ce a determinat majoritatea proiectelor să se concentreze pe această preocupare. Elevii au prezentat experimente inovatoare în domeniul roboților (cu plăcuțe Arduino, roboți LEGO, ozoboți), chimiei (vulcani, eprubete colorate, observații la microscop), fizicii (jocuri magnetice, circuite electrice, rachete propulsate cu paiul de suc), botanicii și zoologiei (grădină cu plante melifere), dar și în domeniul artei digitale și al Automatizării Proceselor Robotice (RPA).
Acești tineri au avut oportunitatea de a învăța de la colegii lor că știința poate fi distractivă, utilă și accesibilă. Târgul de științe a avut loc la un complex comercial din centrul Râmnicului și precede lansarea apelului de proiecte din cadrul Fondului Științescu, programată pentru finalul lunii viitoare.
Chiar o să am astăzi şi o prezentare cu cadrele didactice şi cu părinţii interesaţi de subiect. Avem la dispoziţie peste 110.000 de lei pentru finanţări în cadrul programului. Rămâne la latitudinea celor pasionaţi de ştiinţe ce proiecte vor să facă. Noi avem cadru acesta generic de ştiinţe, tehnologie, inginerie, artă digitală şi matematică (STEAM) şi ne dorim să scalăm proiectele din ediţiile anterioare, adică să se facă pentru mult mai mulţi copii ceea ce ei au făcut deja foarte bine în ediţiile anterioare
A mai adăugat Gabriela Solomon.