Cercul vicios USR nu există doar la Râmnic | Andrei Gheorghiu schimbă tabăra înainte de alegeri

Așa cum AUR reușește să „agațe” votanții care sunt nemulțumiți de guvernarea PNL-PSD, partidul USR pierde votanți pentru că nu reușește să se despartă de colaborările cu liberalii și social-democrații în zonele locale din România.

Șpagatul politic fățarnic al lui Andrei Gheorghiu în mandatul 2020-2024

La Râmnicu Vâlcea în Consiliul Local proiectele sunt aprobate fără probleme la ordinul primarului Mircia Gutău, având susținerea partidelor PSD, USR și PER. Chiar dacă are aceste voturi asigurate, la începutul mandatului nu întrunea majoritatea necesară pentru aprobare, dar a reușit să obțină în acest mandat susținerea USR, care a venit în „ajutor” cu trei voturi.

Înainte de alegerile din 2020, filiala USR Râmnicu Vâlcea, prin comanda lui Andrei Gheorghiu, avea o campanie electorală anti-Gutău, anti-PER, anti-PSD, anti-penali în funcții publice. După ce s-au stabilit scaunele din primărie și scaunele consilierilor locali, Gheorghiu a optat la o alianță USR-PNL pentru câteva luni. După această perioadă tumultoasă, pentru că cele trei voturi ale useriștilor stabileau balanța de majoritate, Gutău a reușit să fure cele trei voturi din alianța USR-PNL și s-a format alianța nescrisă și nedeclarată care funcționează și astăzi, USR-PER-PSD.

Vin alegerile, acum Gutău e din nou personajul negativ pentru USR

Desigur, ca la orice alegeri din 1990 încoace, românii au demonstrat că au memoria scurtă, sau chiar că nu ar exista pe alocuri. Deși au întâmpinat aceeași dezamăgire de multe ori, au optat pentru aceleași partide ani la rând.

De data aceasta, Gheorghiu a ales că începe campania electorală pentru alegerile din 2024 în același stil din 2020, adică împotriva lui Gutău și a marilor forțe PSD/PNL, și de data aceasta AUR. Dacă românii vor avea aceeași memorie de neîncredere și la aceste alegeri, este probabil să se repete istoria: Gheorghiu face campanie anti-Gutău – câștigă locul de viceprimar și trei voturi în Consiliul Local – primele luni joacă cu PNL – restul mandatului cu Gutău – la sfârșit face din nou campanie anti-Gutău. Ar reuși să îndeplinească același cerc vicios prin această metodă.

Am înțeles că domnul primar a preferat să ne critice la ultima conferință de presă. Nu vrem să escaladăm și să continuăm o polemică din care nimeni nu are de câștigat. Ideea este simplă, potrivit datelor statice, județul Vâlcea este pe locul 6 din coadă, la nivel de salariu mediu net pe economie, în jur de 3.500 lei, chiar sub media națională de 4.000 lei.

Asta trebuie să ne preocupe pe toți, că atât în Râmnicu Vâlcea cât și în județul Vâlcea, noi nu reușim să avem un salariu decent care să se înscrie măcar în media națională. Din păcate și în Oltenia suntem ultimii deși toată lumea afirmă și pe bună dreptate că județul nostru are un potențial uriaș care ne-ar putea aduce printre primele județe din România.

Declara Andrei Gheorghiu la începutul acestei luni într-o publicație locală.

Liderii USR se miră de ce pierd voturi, deși își trădează propria ideologie în toată țara

În timpul anului 2021, useriștii au favorizat alianțele cu liberalii în multe localități din țară. În Râmnicu Vâlcea alianța nici nu a apucat anul 2021. După aceste colaborări, se pare că au fost numeroase încercări ale social-democraților de a „fura” puterea USR, așa cum s-a întâmplat și în orașul nostru.

București, Constanța, Timișoara, Brașov, Alba se numără printre municipiile în care PNL și USR au format majorități în Consiliile Locale în anul 2021. După intrarea la guvernare, PSD a început să revendice și guvernarea locală, nu doar pe cea centrală, și a reușit în multe cazuri.

Chiar dacă politica este diferită din punct de vedere fundamental la nivel local și național, pare că aceste colaborări frecvente cu liberalii sau social-democrații au făcut mai mult rău pentru USR decât se așteptau liderii. De fapt, în multe cazuri, organizațiile locale funcționează independent față de autoritatea națională și nu țin cont de colaborările naționale. Se întâmplă cu orice partid, dar se pare că USR a avut cel mai mult de pierdut din acest comportament.

La Timiș se dau lucrurile „pe față”, contraintuitiv față de Râmnicu Vâlcea, din perspectiva liberalilor

PNL Timiș acuză USR și PSD că au ajuns să nu își mai ascundă relația de colaborare din Consiliul Local Timișoara. Noul parteneriat din Consiliul Local Timișoara între PSD și USR este deja asumat, altfel, spun reprezentanții PNL Timiș, nu își pot explica de ce la plenul care trebuia să aibă loc vineri, 6 octombrie, de la ora 17, majoritatea reprezentanților acestor două formațiuni politice au lipsit, se arată într-o știre de la un ziar local din Timiș.

Prezența la plen a unui singur consilier PSD nu modifică starea de fapt și alianța dintre cele două partide. A fost doar o încercare patetică de păstrare a aparențelor? Să fi fost o coincidență sau o înțelegere? Mai degrabă, credem că este vorba despre o bună înțelegere între ei, ambele partide nedorind să afle de ce transportul în comun din Timișoara nu funcționează cum trebuie, ce e cu pierderile financiare din ultimii ani și altele.

În concluzie, Alianța USR – PSD funcționează bine la Timișoara, atât de bine încât sunt tolerate la unison datoriile imense ale societății. Parteneriatul USR – PSD demonstrează că nu dă doi bani pe nemulțumirile cetățenilor care ar vrea să folosească transportul în comun, dar nu li se oferă facilități pentru a face acest lucru.

Acuză PNL Timiș, într-un comunicat de presă.

Liderul consilierilor locali PNL Timișoara, Adrian Lulciuc, afirmă că, astfel, s-a demonstrat încă o dată că aleșii USR ignoră votul cetățenilor de acum treiani, că nu îi interesează soarta societății de transport public din Timișoara, nu îi interesează care sunt timpii de așteptare în stații, minusurile din flota de transport, despre situația economică a companiei, „practic nu îi interesează de viitorul orașului”.

Stimați călători, consilierii locali ai PNL Timișoara împreună cu colegii consilieri Roxana Iliescu și Andrei Meșter, au încercat să facă un pic de lumină asupra situației de la STPT, ex-RATT, însă această încercare s-a lovit de proaspăta fuziune politică locală USR-PSD, fuziune formată în jurul echipei primarului Dominic Fritz. Vom reveni cu alte solicitări la STPT și la Consiliul de Administrație al acestei societăți, dar și la cei doi coordonatori ai activității de transport în comun, primarul Dominic Fritz și viceprimarul Ruben Lațcău, pentru a afla când va veni ziua în care nu se va mai sta în stații cu ochii la panourile defazate sau unde se duc banii pentru administrarea transportului public. 

Mai transmite PNL Timiș.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *