Dezbatere privind hepatita: CAS Vâlcea și asociația pacienților – drumul către un sistem de sănătate îmbunătățit

În data de 26 octombrie 2023, CAS Vâlcea a găzduit o întâlnire semnificativă, rezultatul parteneriatului dintre CAS Vâlcea și asociațiile pacienților. La această întâlnire, medicii specializați în gastroenterologie și medicină internă din Vâlcea, care colaborează cu CAS Vâlcea, au discutat cu reprezentanții pacienților cu hepatite cronice virale din România. Dezbaterile s-au concentrat pe rezultatele unui studiu efectuat între ianuarie și iulie 2023, care a subliniat rata semnificativă de hepatită virală de tip B și C din județul Vâlcea, comparativ cu alte regiuni din Oltenia. S-a discutat și despre necesitatea de a extinde lista specialiștilor care pot prescrie tratament pentru hepatita cronică virală, iar viitoarele întâlniri vor explora soluții pentru a facilita pacienților accesul la teste gratuite pentru viremie. CAS Vâlcea, sub conducerea directorului general Alin Voiculeț, s-a angajat să continue aceste consultări și să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate în direcția standardelor europene:
”Problemele pacienților cu afecțiuni hepatice în atenția CAS Vâlcea
”Respectându-ne angajamentele pe care ni le-am asumat prin parteneriatul instituțional pe care l-am inițiat cu asociațiile/organizațiile pacienților care reprezintă interesele acestora pe plan local, la sediul instituției am mediat, în data de joi 26 octombrie 2023, o întâlnire între medicii specialiști gastroenterologi și de medicină internă din Vâlcea, medici aflați în relație contractuală cu instituția noastră și reprezentanții pacienților cu afecțiuni hepatice din România.
La baza discuțiilor au stat concluziile unui studiu care a avut la bază rezultate unei testări pentru hepatita virală de tip B și C în cadrul unui program de screening desfășurat în perioada ianuarie – iulie 2023, studiu potrivit cu care prevalența acestui tip de afecțiune, în județul nostru, este una dintre cele mai mari din regiunea Oltenia, monitorizarea tratamentului antiviral putându-se realiza, acum, doar prin servicii de spitalizare de zi (lista 4.1), tratament care include și determinarea viremiei.
Instituția noastră nu are încheiate contracte pentru furnizarea serviciilor de spitalizare de zi pentru asemenea tip de servicii cu niciun furnizor care funcționează pe raza județului nostru, motivul principal fiind lipsa ofertelor din partea unor furnizori de astfel de servicii, motiv pentru care, pacienții pot beneficia de determinarea gratuită a viremiei numai în baza unor vouchere care nu întotdeauna sunt suficiente pentru toți pacienții care au nevoie de tratament și/sau investigații.
De asemenea, o altă problemă identificată în cadrul discuțiilor, o reprezintă faptul că, specialitatea medicină internă nu este inclusă între specialitățile care pot monitoriza tratamentul pacienților cu hepatită cronică virală. Astfel, una dintre soluțiile identificate este aceea a inițierii demersurilor pentru modificarea cadrului legal actual, în sensul adăugării specialității medicină internă pe lista prescriptorilor, alături de specialitatea gastroenterologie și boli infecțioase. În acest sens, în cazul în care această modificare legislativă va deveni operațională, furnizorul public, Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, prin medicii specialiști de medicină internă, și-a exprimat întreaga disponibilitate de a trata pacienții cu hepatite cronice virale.
Discuțiile au mai vizat identificarea unor soluții pentru ca pacienții diagnosticați cu hepatita cronică virală să poată beneficia, în județul Vâlcea, gratuit, de determinarea viremiei.
ASOCIAȚIA PACIENȚILOR CU AFECȚIUNI HEPATICE DIN ROMANIA, prin vocea doamnei Marinela Debu, a precizat că se fac eforturi pentru includerea hepatitei virale în cadrul investigațiilor de monitorizare, similare afecțiunilor oncologice, diabetului zaharat, afectiunilor cardiovasculare, etc., însă demersul este de durată având în vedere faptul că pentru acest lucru este nevoie de modificarea reglementărilor legislative la nivel CNAS și Ministerul Sănătății.
În urma discuțiilor s-a mai convenit realizarea unor noi întâlniri cu o participare extinsă, inclusiv din partea conducerii Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, pentru identificarea și a altor soluții fezabile (exemplu: achiziționarea unor kituri pentru efectuarea viremiei la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, achiziția unui aparat Fibroscan pentru determinarea gradului de fibroză hepatică).
Seria consultărilor cu asociațiile/organizațiile pacienților va continua, orice decizie și orice acțiune pe care o vom întreprinde va fii doar în interesul pacienților.
Ne-am angajat în acest parteneriat instituțional cu toate organizațiile/asociațiile pacienților, pentru a găsi soluții la problemele pacienților pe care aceste asociații/organizații le reprezintă pe plan local, printr-un dialog permanent și constructiv, identificând, în comun, decizii care să stea la baza construirii unui sistem de sănătate mai bun, cât mai aproape de standardele europene.
Doar lucrând împreună putem să construim un sistem de sănătate mai bun, cât mai aproape de standardele europene !, conducerea CAS Vâlcea, director general Alin Voiculeţ.