Criza politică și economică în România: corupție, incompetență și taxe în creștere

Legea care extinde baza de impozitare și crește taxele a fost promulgată și va intra în vigoare. Cu toate acestea, specialiștii din domeniul economic afirmă că aceasta încă nu este foarte clară, deoarece nu există norme de aplicare pentru multe dintre aceste creșteri de taxe. În acest interval, nu doar taxele s-au majorat, ci și deficitul crește galopant.

Problema este că această creștere a taxelor și impozitelor este doar o soluție temporară, deoarece nu va rezolva problema deficitului și gravele disfuncționalități ale bugetului, în condițiile în care nu s-a făcut nicio reformă în ceea ce privește reducerea cheltuielilor. Taxele sunt mai mari pentru mediul privat, în timp ce ‘norocoșii’ sunt menajați în continuare și scapă de austeritatea bugetară.

România este la un pas de prăbușire, iar politicienii noștri au ‘mimat’ și de data aceasta reforma pensiilor speciale și, în fața opiniei publice, s-au prefăcut că reduc birocrația din țară. Au fost doar vorbe în vânt, bâlbâieli penibile care nu fac decât să agraveze starea deja existentă a dezgustului față de clasa politică din România, iar situația ar putea să se înrăutățească. Și nu o spunem noi, statisticile sărăciei din România rămân dramatice. Aproximativ o treime dintre cetățeni trăiesc în zona excluziunii sociale. Un copil din zece se culcă flămând, iar fiecare al treilea este parte a unei familii expuse riscului sărăciei. În plus, un sfert din populația României nu dispune de grupuri sanitare în interiorul locuințelor. De vină sunt exact ‘plăgile’ care de peste 30 de ani marchează mereu destinul României: corupția, incompetența, nepotismul, lașitatea și oportunismul.

Într-o țară în care săracii sunt cei mai săraci din Europa, președintele României, Klaus Iohannis, se întoarce la slujba sa de primar, semnând ce i-a fost propus de premierul Ciolacu legea privind creșterea taxelor fără să o comenteze, fără să ridice obiecții și fără să o discute, așa cum a făcut cu legea privind reforma pensiilor speciale, care este, de fapt, o glumă, o batjocură de reformă, menținând cele două categorii distincte de cetățeni, obișnuiți și speciali, timp de încă 40 de ani, iar specialii vor rămâne speciali până în 2063.

Atitudinea autorităților române față de populație este efectiv revoltătoare, o inconștiență crasă care ne va costa totul. Corupția, nepotismul și incompetența  împing România pe marginea prăpastiei.

Electoratul, din ce în ce mai sărac și speriat de creșterea prețurilor, inflație și scăderea nivelului de trai până la limita suportabilității, devine tot mai descurajat și cuprins de lehamite. Pe lângă toate acestea, pandemiile care tot apar și războaiele de la granițe nu sunt altceva decât o oportunitate de căpătuire pentru mulți dintre ei, tratând misiuni atât de importante cu o inconștiență greu de crezut.

Timp de 30 de ani, cei care au deținut puterea de decizie au disprețuit cetățenii, folosindu-i doar ca armă electorală. România rămâne a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, iar statisticile oficiale arată că în ultimul deceniu situația nu s-a îmbunătățit. Toate acestea se întâmplă pentru că interesul politicienilor nu a fost niciodată să ajute românii să-și găsească un scop și o perspectivă proprie, ci să-i țină legați de pârghiile prin care îi controlează.

În plus, această creștere a taxelor și impozitelor este considerată o soluție temporară de către specialiștii în economie, deoarece nu va rezolva problema deficitului și disfuncționalitățile grave ale bugetului. Guvernul va continua să se bazeze pe contribuabilii obișnuiți și mediul privat pentru a acoperi deficitul, și nu putem ști dacă se va întâmpla în 2024, dar cu siguranță, a doua zi după alegeri, după ce vor lua în mână frâiele guvernării și își vor vedea sacii în căruță, vor crește din nou taxele și impozitele, pentru că este inevitabil în condițiile în care cheltuielile cresc și veniturile scad.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *