Deputatul Eugen Neață, implicat în „schema” cu Delta Dunării | Subvențiile ar însemna milioane de euro prin firmele politicienilor PSD

O lege din Parlament a transformat Delta Dunării în pajişte, arată o investigație jurnalistică, în spatele „modificărilor bizare” fiind o miză de zeci de milioane de euro. Printre beneficiari este și fiul Paul Stănescu, numărul doi din PSD. Eugen Neață este inițiatorul legii în primă instanță.
O anchetă „România, te iubesc!” de la PRO TV, arată modul prin care modificări legislative par croite special ajung să beneficieze de fonduri de la stat persoane apropiate de factori politici.
O lege modificată pe ascuns anul acesta în Parlament a transformat Delta Dunării în pajişte. A doua zi cineva a mers la cadastru şi a schimbat în acte terenurile Deltei din ape în păşuni. Iar prin ordin de ministru al Agriculturii stuful a fost transformat din pix în furaj. În spatele modificărilor bizare se afla o miză de zeci de milioane de euro.
Povestea asta este despre cum au fost modificate legi, hotărâri de guvern şi ordine de ministru într-un interval de mai puţin de 6 luni, fără ca cineva să-şi dea seama care este miza finală.
Se arată în ancheta jurnalistitcă realizată de emisiune.
Această forță legislativă s-a pus în mișcare tocmai pentru a ajunge să beneficieze doar două firme în care, coincidență, au intrat Ștefan Alexandrul Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, care este liderul actual PSD, după Marcel Ciolacu. De asemenea, și soția unui fost consilier de la Ministerul Dezvoltării din timpul mandatului lui Paul Stănescu este implicată. Fost consilier ale cărui afaceri din trecut sunt anchetate de DNA.
Conform investigației, în această primăvară au solicitat subvenţii europene pentru 36.000 de hectare în Deltă. Şi ar urma să primească anual aproape 4,5 milioane de euro. Stuful a fost concesionat de la statul român pe o redevenţă de 17 ori mai mică. Deoarece la momentul semnării contractelor, în 2020, nimeni nu se gândea că recoltarea stufului are cum să devină vreodată o activitatea agricolă în urma căreia să şi primeşti bani europeni. În 25 de ani numai din subvenţii miza afacerii depăşeşte 100 de milioane de euro.
Implicarea parlamentarului vâlcean Eugen Neață
Într-o ședință din aprilie 2023 Florin Barbu introduce brusc pe ordinea de zi şi un proiect de lege respins de Senat în 2021. Şi care de mai bine de 2 ani stătea uitat prin sertarele comisiei pe care deputatul o conducea.
Este vorba despre PLX 183/2021 iniţiat de deputatul PSD de Vâlcea Eugen Neaţă. Aceast proiect de lege îşi propunea să aducă modificări la ordonanţa care defineşte pajiștile şi cum pot fi ele utilizate. Acesta îşi dorește să poată ridica parcuri industriale şi ferme peisagistice pe pajişti. Doar că în comisia condusă de Barbu, proiectul apare 2 ani mai târziu, cu tot conţinutul în afară de titlu, şters.
Dispar parcurile industriale şi fermele şi apar două noi amendamente despre paludicultură (cuvânt care nu apare în DEX, așa cum relatează și „România, Te Iubesc!”. Pe scurt, Delta este transformată în pajişte.
Echipa formată de PRO TV merge la deputatul PSD Eugen Neaţă să-l întrebe ce s-a întâmplat cu propriul lui proiect de lege şi cum a fost deturnat de la parcuri industriale la paludicultura. Totuși, răspunsul deputatului Eugen Neață nu se aseamănă cu romanele de pe pagina sa de Facebook:
(PRO TV) – Asta e forma din Senat care e a dumneavoastră şi asta e formă de la deputaţi, care are legătura doar cu 2 articole care n-aveau treabă cu ce propuneaţi dumneavoastră.
(Neață) – E posibil, nu ştiu, trebuie să le văd
(PRO TV) – Asta vă întreb nu ştiaţi
(Neață) – O să verific, nu, nu de la mine.
Jurnaliștii se întorc după câteva zile pentru update:
(PRO TV) – Pe proiectul ăsta v-aţi lămurit ce s-a întâmplat?
(Neață) – Nu
(PRO TV) – Nu vă pasă ce se întâmplă cu propunerile dumneavoastră legislative?
(Neață) – Nu
(PRO TV) – Domnule deputat, chiar aşa nu vă pasă cu un proiect de lege pe care dumneavoastră l-aţi propus?
Politicienii de la USR Tulcea spun că „se luptă să oprească jaful din Delta Dunării”
Stop îmbogăţirii ilicite de pe urma Deltei Dunării! Împreună cu colegii mei din USR, Narcis Mircescu, Diana Buzoianu, Sebastian Cernic si Anca Dragu, am depus un proiect de lege care abrogă modificările toxice ce presupuneau introducerea terenurilor mlăștinoase și stufărișuri in categoria pajiștilor cu scopul de a accesa subvenții. 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗿𝗶𝗶: Două firme controlate de baronul local Paul Stănescu, nr. 2 în PSD. 𝗠𝗶𝘇𝗮: Încasarea subvențiilor pentru pajiști. Adică peste 100 milioane de euro. Ce face mai exact proiectul de lege? Aduce la forma inițială legea și abrogă modificarea toxică făcută de deputatul PSD, Neata Eugen, și votată de parlamentarii PSD-PNL-AUR-UDMR.A declarat deputatul USR, Eugen Terente.