La Gușoeni, un val de proiecte de infrastructură din primăvara anului viitor

Cu fonduri atrase prin programe variate, la Gușoeni, în primăvara anului viitor, primarul Nicolae Concioiu se pregătește să dea startul unor ample proiecte de infrastructură. Lucrările vor cuprinde înființarea unui sistem modern de apă și canalizare, construcția unui bloc de locuințe destinate specialiștilor din învățământ și sănătate, precum și ridicarea din temelii a unui centru dedicat îngrijirii persoanelor vârstnice.

Primăria Gușoeni pune accentul pe conectivitatea comunității, continuând extinderea rețelei de gaze și finalizând lucrările de construire a sălii de sport.

Mai mult, primarul Nicolae Concioiu a pus la punct documentația necesară pentru modernizarea infrastructurii rutiere, cu fonduri europene în valoare de un milion de euro, pe o distanță de 5,5 kilometri. Un alt proiect, cu documentația completă pentru accesarea fondurilor europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vizează instalarea panourilor fotovoltaice pe dispensar, școală, grădiniță și căminul cultural, consolidând angajamentul pentru sustenabilitate și energie verde. În plus, o altă documentație susținută financiar din Fondul de Mediu își propune să eficientizeze energetic sediul primăriei.

Cu aceste inițiative ample, primarul Nicolae Concioiu consolidează poziția localității ca un exemplu de dezvoltare sustenabilă în peisajul rural din sudul județului:

Anul viitor, în Gușoeni, vor începe lucrările de extindere a rețelei de canalizare și apă, alături de continuarea înființării rețelei de gaze. Licitația pentru proiectul de apă și canalizare a fost finalizată, iar contractul de lucrări a fost semnat. Constructorul a garantat că, în condițiile unei bune gestionări financiare în cadrul programului Anghel Saligny, proiectul poate fi finalizat în maxim șase luni. Cu toate că am fost excluși din Planul Operațional Infrastructură Mare (POIM) după 7 ani, proiectul nostru de apă și canalizare se materializează înaintea master planului județului pentru infrastructura de apă și canalizare. Și asta din cauza unor decizii lipsite de perspectivă ale unor birocrați care nu își merită pozițiile, afectând cetățeanul obișnuit, omul pe care trebuie să-l plasezi pe traiectoria normală a vieții. Observăm deja că spațiul rural se închide, satele se depopulează, iar discuțiile despre reorganizare devin din ce în ce mai aprinse, toate acestea din cauza scăderii populației. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că nu am încurajat la timp tinerii să rămână în sat, nu le-am furnizat resursele necesare, ci am amânat deciziile, iar procesul de obținere a aprobărilor a durat ani de zile,” a subliniat primarul Nicolae Concioiu din Gușoeni. 

Investiții majore la Gușoeni: construcția unui centru pentru persoane vârstnice, extinderea conductei de gaze și un bloc de locuințe pentru specialiști.

La Gușoeni, proiectul de construire a centrului destinat persoanelor vârstnice a fost finanțat cu succes, având un contract semnat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Clădirea, o lucrare ambițioasă, va fi ridicată lângă dispensarul uman, pe două nivele, cu o valoare totală de 7 milioane de lei. Centrul va dispune de o unitate mobilă la domiciliu, oferind asistență la domiciliu pentru 25 de persoane vârstnice, iar capacitatea totală a centrului va permite asistența medicală și furnizarea unei mese calde pentru 50 de persoane.

Primarul Nicolae Concioiu a subliniat importanța socială a proiectului european, menționând că, în primii ani de funcționare, cheltuielile vor fi acoperite din cadrul proiectului. Cu privire la viitor, el a exprimat intenția de a căuta resurse de finanțare prin programe externe pentru a asigura funcționalitatea continuă a centrului.

În ceea ce privește extinderea conductei de gaze, autoritățile locale așteaptă ordinul ministrului privind repartizarea sumelor de bani în cadrul Programului Național de Investiții (PNI) Anghel Saligny. Odată ce ordinul este emis, vor demara imediat lucrările pentru extinderea conductei. În prezent, conducta de gaze din localitate are o lungime de 10 kilometri. Această investiție nu doar îmbunătățește utilitățile, ci și atrage potențiali investitori interesați să își dezvolte afacerile la Gușoeni:

”În prezent, conducta de gaze a localității este extinsă pe o lungime de 10 kilometri. Sperăm ca lucrările vor continua cât mai repede posibil. Gazele, pe lângă celelalte utilități, sunt un motiv de atragere pentru cei care vor să își dezvolte afaceri în zonă. Nu întâmplător, la Gușoeni s-au pus bazele acestui proiect încă din 2010. Noi sperăm că în anul 2024, flacăra gazelor naturale va lumina în gospodăriile din Gușoeni”, a subliniat primarul localității Gușoeni.

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *