Cernișoara, pe calea modernizării: Poduri construite, drumuri modernizate, și planuri ambițioase pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare
Administrația publică locală din Cernișoara se evidențiază printre primăriile care au beneficiat de finanțare guvernamentală de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Proiectul, evaluat la 14,500,000.00 lei, are ca obiectiv modernizarea a 8,2 kilometri de drumuri locale, incluzând 26 de ulițe, și construirea a 4 poduri în comunitate.
Primarul Dumitru Ciorâcă a menționat că proiectul se află în prezent la 80% realizat, având toate cele patru poduri complet finalizate și 6 kilometri de drumuri deja betonate, inclusiv cu amenajarea rigolelor. Cu optimism, el a accentuat că își propune să reia lucrările odată cu încălzirea vremii și anticipează că Cernișoara va fi printre primele localități din județ care vor finaliza proiectele prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Axat pe dezvoltare: Primarul solicită finanțare pentru canalizare
În timp ce modernizarea infrastructurii rutiere este în desfășurare, primarul Dumitru Ciorâcă pregătește terenul pentru extinderea sistemului de canalizare în Cernișoara. Documentația necesară a fost completată, iar primarul speră că în curând se va deschide axa de finanțare prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFM).
Cu toate acestea, administrația locală se confruntă cu o provocare majoră în ceea ce privește valoarea proiectului, exprimând îngrijorare că suma cerută pentru extinderea canalizării este prea mare pentru a fi aprobată în totalitate. Cu toate acestea, el speră să obțină cel puțin o finanțare parțială pentru a realiza măcar jumătate din proiect.
„În această perioadă, se va deschide axa de finanțare prin AFM și vom depune spre finanțare documentația proiectului pentru extinderea sistemului de canalizare pe o lungime de 15 kilometri. Valoarea proiectului este foarte mare, ceea ce va reprezenta o problemă, fiindcă nu crede că se va aproba un astfel de proiect cu o valoare așa de mare. Dar mă gândesc că, măcar pentru jumătate din lucrări, vom primi banii necesari. Comunitatea are nevoie de canalizare și de rețea de apă în localitate urgent”, a precizat primarul localității Cernișoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.
Apă în planul de dezvoltare durabilă: speranțe crescute pentru proiectul de apă în Cernișoara
În ceea ce privește extinderea sistemului de apă, proiectul localității Cernișoara se află în prezent prins în Planul Operațional Integrat Multianual (POIM). Primarul Dumitru Ciorâcă a exprimat optimismul că, odată cu includerea localității în Planul de Dezvoltare Durabilă (PDD), șansele de a aduce apă în localitate au crescut semnificativ.
La Cernișoara, administrația locală a încheiat anul fără nicio datorie și a reușit să acopere inclusiv cofinanțarea proiectelor demarate în localitate cu fonduri europene:
”Chiar dacă au existat momente de îngrijorare, când mă gândeam că nu voi găsi surse pentru cofinanțarea proiectelor, iată că Dumnezeu a fost alături de noi și am reușit să achităm tot ceea ce a fost necesar. Anul 2023 a reprezentat una dintre cele mai dificile perioade din cei trei ani ai primului meu mandat ca primar al localității Cernișoara. Cred că Dumnezeu ne-a arătat încă odată marea Sa putere, atât mie, cât și Consiliului Local. A fost un an greu, întrucât am fost nevoiți să achităm o sumă semnificativă pentru cofinanțarea proiectelor. Aceasta s-a adăugat cheltuielilor din bugetul local pentru câteva investiții deosebit de necesare. În plus, am fost afectați și de cele două mari probleme, OG15 și OG47, prin care am pierdut peste 20 de miliarde de lei vechi din cauza majorării prețurilor. Am primit o notificare de la Minister, care ne-a solicitat să sistăm lucrările dacă nu avem suficiente fonduri în buget. Am fost într-o situație dificilă, dar am reușit să ne achităm de toate aceste datorii prin gestionarea chibzuită a banilor din bugetul local”, a precizat primarul localității Cernișoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.
Cernișoara se află într-o perioadă de transformare majoră, cu administrația locală concentrată atât pe modernizarea infrastructurii rutiere, cât și pe extinderea rețelelor de canalizare și apă, aducând comunitatea pe drumul dezvoltării durabile.