Alegerile din toamnă pot aduce o schimbare majoră la nivel local

Calea către conducerea orașului, în mâinile liberalilor. Alegerile din toamnă, concluzia lui Mircia Gutău sau începutul liberalismului în fruntea administrației locale.

La conferința de presă organizată în această săptămână de către PNL Râmnicu Vâlcea, Virgil Pirvulescu a început anul electoral cu două propuneri semnificative pentru actuala administrație locală din oraș.

Astfel, campania electorală va fi dominată de cele mai cunoscute personalități râmnicene: Mircia Gutău și Virgil Pirvulescu.

Practic, va fi o bătălie între opoziția formată din liberali, care au mână liberă la propuneri pentru administrația de viitor a orașului, și actualul primar Mircia Gutău, care trebuie să-și apere valorile prin care a administrat orașul, în stilul caracteristic.

Care sunt primele propuneri ale liberalilor?

Una dintre propunerile liberalilor este Transparența Decizională, punct subliniat la conferința de presă organizată în această săptămână.

În primă instanță, liberalii au comunicat că, în baza experienței cetățenilor din interacțiunile cu administrația orașului, ar fi nemulțumiți de modul în care sunt luate deciziile. Mai mult decât atât, acestea contravin dorinței populației, spun liberalii.

În baza acestor idei, liderul PNL Râmnicu Vâlcea propune un aparat de specialitate modificat, prin care propunerile cetățenilor să apară public și să se poată vota, pentru a arăta susținerea locuitorilor pentru proiectele înscrise.

(…) Orice modificare necesară a fi efectuată asupra structurii și dimensionării aparatului de specialitate din subordinea primarului, va fi prezentată spre dezbatere publică pe site-ul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, cetățenilor oferindu-li-se posibilitatea reală implicării în procesul decizional!

Orice propunere de modificare asupra structurii și dimensiunii aparatului de specialitate va fi însoțită de un raport al estimării impactului de natură financiară asupra bugetului orașului, precum și efectul deciziei asupra eficientizării serviciului public în favoarea cetățeanului! (…) – a menționat liderul liberalilor, Virgil Pirvulescu, la conferința de presă.

Mai mult decât atât, Virgil Pîrvulescu a menționat că propunerile publice care au fost susținute prin vot de către cetățeni, vor fi propuse mai departe în Consiliul Local către aprobare.

În acest sens, l-am întrebat pe liderul liberalilor la conferința de presă ce se va întâmpla dacă propunerile susținute de cetățeni nu vor fi aprobate în Consiliul Local, din pricina votului politic:

Aș vrea să-l văd pe politicianul acela, fie el de la PNL/PSD/USR/FD/AUR care o să spună că nu votează ce vrea poporul. Aș vrea să-l văd pe acel politician și să-l văd cum merge pe stradă și să le arăt cetățenilor care este intenția lui.

Mie nu-mi este teamă de majoritate, mie îmi este teamă efectiv doar de cetățeni. Mie îmi este teamă de cetățean, ca atunci când îi voi căpăta încrederea, eu trebuie să i-o satisfac în proporție de 150%, noi nu mai avem timp de pierdut. Toată România s-a dezvoltat, dar noi ( la Râmnicu Vâlcea) ce facem? – a răspuns la întrebare liderul PNL, Virgil Pirvulescu.

Liberalii mai menționează, în cadrul programului de dezvoltare, dezvoltarea economică a orașului și gestionarea resurselor. În acest sens, ei insistă pe propunerile de investiții care vor fi, automat, suspuse dezbaterii publice cu toate detaliile expuse, fie că vorbim de fonduri europene sau fonduri locale.

De asemenea, Pîrvulescu mai propune ca în fiecare zi de vineri a săptămânii să fie prezentate pe site-ul primăriei lucrările ce se impun a fi efectuate pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, precum și perioada de timp necesară pentru efectuare, inclusiv stadiul pentru lucrările deja în desfășurare.

Dezvoltarea economico-socială a orașului Râmnicu Vâlcea

Prin această arie de dezvoltare, liberalii vorbesc despre un subiect deja bine împământenit când vine vorba de discurs politic, din perspectiva oricărui partid: Parcul Industrial.

Virgil Pirvulescu și echipa sa mizează pe dezvoltarea unui parc industrial, fiind un proiect prin care „diferitele categorii sociale ale populației, în funcție de nivelul de pregătire și de aptitudini, să poată opta pentru un loc de muncă bine plătit”.

CTPARK – Parcul Industrial de la Craiova.

Anume, ar fi vorba despre o amplasare a parcului în zona platformei Râureni, unde ar fi disponibile aproximativ 70 Ha teren agricol a căror utilitate poate fi schimbată.

În ordine, Pirvulescu a menționat pașii de urmat pentru acest proiect, inclusiv costurile estimative:

  • Achiziția terenului – resursele necesare pentru achiziția terenului (700.000 mp x 12 euro/mp) ar fi de 8.4 milioane de euro;
  • Ar fi nevoie de investiții necesare, precum căi publice de acces, utilități de natură industrială și amenajarea terenului (costul estimativ pentru acestea ar fi 2.1 milioane de euro);
  • Stabilirea regulilor de urbanism – lotizarea suprafeței aferente parcului industrial în loturi de minimum 5000 mp și maxim în funcție de solicitanți; construcțiile ce se vor edifica pe aceste loturi vor ocupa minim 60% din suprafața închiriată;
  • Condiții de închiriere a loturilor – pentru fiecare mp de teren, se stabilește o chirie anuală de 1 euro/mp pe o perioadă de 10 ani de zile, urmând ca la expirarea perioadei, chiriașii să poată cumpăra loturile respective la prețul de 15 euro/mp.

Prin dezvoltarea proiectului parcului industrial, liberalii spun că sunt numeroase beneficii pentru oraș:

În condițiile în care din cele 70 ha achiziționate, aproximativ 20% reprezintă căi de acces ce vor rămâne în domeniul public al orașului, suprafața de închiriat ar rămâne la 56 ha.

Întrucât prin regulile de construire se impune ca pe acestea suprafața să se construiască în cota de minimum 60%, rezultă o arie construită de 33.6 ha, deci 336.000 mp!

Prețul de construire pentru spații industriale situându-se la nivelul de 500 euro/mp, rezultă o valoare a construcțiilor de 168.000.000 euro.

Veniturile din eliberarea autorizației de construire este de 168.000.000 euro x 1%=1.680.000 euro. Plecând de la premisa că aceste construcții vor fi terminate în doi ani de zile, rezultă ca impozitarea cu 1% pe an, care înseamnă un impozit redus față de nivelul prezent, ar mai aduce anual bugetului local încă 1.680.000 euro!

Plecând de la un calcul minimal de 1000 salariați angajați în acest parc industrial și un impozit pe veniturile din salarii de 500 lei/angajat, rezultă un impozit lunar de 500.000 lei și un impozit anual de 6.000.000 lei/1.200.000 euro! – a mai adăugat Virgil Pîrvulescu la conferința de presă.

Gutău versus Pirvulescu este o luptă de oameni politici și nu de partide politice. Creșterea prezenței la vot ar fi în favoarea lui Virgil Pirvulescu

La alegerile locale, deja a devenit foarte clar faptul că oamenii votează în funcție de persoană și nu de partid, asta în cele mai multe cazuri.

La Râmnicu Vâlcea, avem același scenariu în cauză, iar Mircia Gutău a fost favoritul râmnicenilor pentru numeroase mandate de primar.

Actualul primar al orașului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, și contracandidatul acestuia, Virgil Pîrvulescu.

Anul 2024 este un an electoral foarte important și, mai mult decât atât, este posibil ca la Râmnicu Vâlcea să se instaureze o administrație locală liberală după mai bine de 10 ani.

O declarație semnificativă pe care Virgil Pîrvulescu a menționat-o după alegerile locale din 2020, a fost că ar fi câștigat bătălia împotriva lui Gutău dacă prezența la vot ar fi fost mai mare.

În acest sens, l-am întrebat pe liderul PNL Râmnicu Vâlcea la conferința de presă dacă acest lucru se aplică și în 2024:

Există niște studii care arată în felul următor: în continuare oamenii cu un nivel de pregătire peste medie preferă să stea acasă. Își justifică lipsa de prezență la vot prin faptul că nu se identifică cu clasa politică. Ce înseamnă din punct de vedere al pregătirii peste medie: profesii liberale, profesii care necesită un anumit nivel de pregătire.

Având în vedere cât au crescut taxele, mai ales în cazul medicilor, ce poți să faci? Lipsă în ziua alegerilor. Din oferta asta electorală, din candidații ăștia, care au capacitatea să înțeleagă ceva? De ce mi-e mie rău? De ce să îi votez, care este oferta lor electorală? Are ăsta habar de ceea ce înseamnă bunăstarea mea? L-am avut pe „X” atâtea mandate, cât de bine am dus-o eu? E momentul în care să încerc și altceva? – ne-a răspuns la întrebare liderul PNL Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *