Ion Ungureanu a dovedit devotament pentru Muereasca

Ion Ungureanu, un primar cu cinci mandate la activ, subliniază că cea mai mare satisfacție provine din transformarea promisiunilor în realitate și din construirea lucrurilor cu adevărat utile comunității. Fie că vorbim despre lucruri evidente, precum rețeaua de apă sau asfaltarea străzilor, fie despre proiecte mai discrete, dar importante, cum ar fi susținerea educației copiilor conform standardelor actuale sau conservarea tradițiilor locale, toate acestea contribuie la poziționarea localității în rândul așezărilor „magnet” ale județului. Spune că munca în folosul comunității este o chemare și o onoare, iar rezultatele ei sunt oglinda unei administrații eficiente.

„Trebuie să facem bilanțuri periodice și să comunicăm oamenilor realizările noastre; iar acum, ne apropiem din nou de un astfel de moment. Sunt în al cincilea mandat ca primar și îmi amintesc cum era această comună acum 20 de ani. Totuși, cel mai mult mă bucură când oamenii vin la Primărie și îmi spun că ‘Muereasca a înflorit’,” declară Ion Ungureanu, primarul localității Muereasca.

Ion Ungureanu: un primar, cinci mandate, o comunitate transformată

Modernizarea drumurilor comunale în localitate

Prin Programul Național de Investiții, Anghel Saligny, lucrările de modernizare a drumurilor comunale au început, totalizând 6 kilometri de asfalt. Această etapă închide în mare parte capitolul modernizării infrastructurii rutiere în localitate. După finalizarea acestui proiect, primarul va interveni pentru a face mici lucrări pe fiecare stradă în parte, în încercarea de a asigura confortul tuturor locuitorilor. În acest sens, mai rămâne aproximativ un kilometru de asfalt de aplicat, deoarece pe fiecare stradă mai există porțiuni neasfaltate. Cu toate acestea, primarul afirmă că nu este o problemă și că într-un an va reuși să le asfalteze folosind fonduri din bugetul local.

Extinderea sistemului de apă în localitate

Sistemul de apă acoperă 98% din localitate, dar din cauza reliefului, există câteva case situate pe dealuri care nu sunt conectate. Primarul promite că în următorii ani va extinde rețeaua de conducte și la aceste gospodării, asigurând astfel accesul la apă potabilă pentru fiecare locuință.

Planuri pentru gestionarea apelor uzate în Muereasca

Fiindcă relieful nu permite, localitatea nu are canalizare centralizată. Primarul a trimis un proiect la Ministerul Mediului pentru finanțare, care va include o stație de epurare, o vidanje și fose septice individuale conform noilor reguli privind colectarea apelor uzate.

Primarul Ion Ungureanu explică: „Deoarece construirea unui sistem centralizat este costisitoare și neaprobat, am creat un registru al foselor septice din localitate și am propus construirea unei stații de epurare și achiziționarea unei vidanje. Proiectul a fost trimis deja la Ministerul Mediului și va primi finanțare. Acest proiect va include o stație de epurare, o vidanje și fose septice individuale.”

Modernizarea educației la Muereasca: mobilier nou și dotări it pentru școli și grădinițe

În localitatea Muereasca, copiii și cadrele didactice se vor bucura în curând de condiții îmbunătățite pentru desfășurarea procesului educațional, datorită unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Primarul Ion Ungureanu a anunțat că atât școlile, cât și grădinițele din comună vor fi dotate cu mobilier nou și echipamente IT moderne, asigurând astfel tot necesarul pentru o educație de calitate.

La Muereasca, unde învață 186 de copii, se pune un accent deosebit pe confortul și pe accesul la resursele educaționale moderne. „Toate condițiile sunt asigurate. Avem clase frumos mobilate, cu absolut tot ce le este necesar. Copiii beneficiază de o bază sportivă. La Muereasca de Sus, o sală de festivități este folosită în cea mai mare parte pentru orele de educație fizică și sport de către copii. Sala dispune de toate amenajările necesare, cu saltele, aparatură pentru gimnastică, stative. Astfel, pe perioada de iarnă, orele de educație fizică și sport se desfășoară în bune condiții. Iar pentru școala din satul Muereasca de Jos, baza sportivă are o sală suficient de mare unde copiii își pot desfășura orele de educație fizică și sport”, a declarat primarul Ion Ungureanu.

În plus, administrația locală își propune să extindă oferta educațională prin transformarea unei grădinițe cu program normal într-o unitate cu program prelungit. Acest proiect vizează și amenajarea unei curți interioare și a unui spațiu de joacă pentru copiii de la grădinița din satul Andreești, fiind finanțat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

La Muereasca, se construiește stație de încărcare pentru mașini electrice

Primarul Ion Ungureanu a obținut fonduri de la Agenția Fondului de Mediu pentru a instala o stație de încărcare pentru mașini electrice în Muereasca. Această inițiativă este perfect aliniată cu un proiect al Consiliului Județean, unde administrația locală este partener, finanțat cu fonduri europene, care vizează achiziționarea de microbuze electrice. Astfel, localitatea va beneficia de un microbuz electric, destinat transportului elevilor.

Localitatea Muereasca: O comună la numai 12 kilometri de Râmnicu Vâlcea, cu infrastructură modernă

În localitatea Muereasca, situată la doar 12 kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea, găsim școli și grădinițe ce rivalizează cu cele din oraș. Drumurile sunt asfaltate, iar sistemul de apă este funcțional. Deși rețeaua de canalizare lipsește, se plănuiește construirea unui sistem cu fose septice pentru fiecare gospodărie, din cauza reliefului local care nu permite instalarea conductelor. Fondurile europene atrase de medicii de familie au dus la modernizarea cabinetelor medicale. De asemenea, comunitatea se bucură de un cabinet stomatologic, iar elevii beneficiază de tratamente stomatologice gratuite.

Făcând o retrospectivă a celor 20 de ani în administrația locală, Ion Ungureanu poate să scrie o carte: „ În anul 2004, când am preluat frâiele acestei localități, nu era niciun proiect scris, drumurile erau de pământ, iar apa și canalizarea erau doar un vis. Mai mult, comunitatea din Muereasca se confrunta la fiecare ropot de ploaie cu alunecări de teren. Eu am zis că primul lucru pe care trebuia să-l fac era să aduc apa și să asfaltez drumurile, dar nu a fost așa. Pe unde mă duceam, proiectanții scriau în documentații că în anumite zone din localitate sunt alunecări de teren și trebuie tratate cu maximă prioritate, să se oprească alunecările de teren și să se consolideze malurile. Și când mă duceam cu proiectul la AFIR, îmi arătau ce scrie în documentații, recomandându-mi să refac acele zone care prezentau pericol, altfel nu se putea construi nicio rețea de apă”, ne-a declarat primarul localității Muereasca, Ion Ungureanu.

Primarul a investit în siguranța localității: regularizarea pârâului Muereasca și consolidarea infrastructurii

Timp de aproximativ 8 ani, primarul a căutat fondurile necesare pentru a rezolva problemele din zonele problematice. La fiecare ploaie, apele măturau totul în cale, distrugând podurile și provocând prăbușirea malurilor de pe versanți, chiar și ducând casele cu ele.

În acest context, una dintre primele investiții majore în localitate a fost regularizarea pârâului Muereasca, consolidarea drumurilor și construirea de poduri solide, menite să reziste timp de zeci de ani. De asemenea, lucrări esențiale de regularizare a torenților de pe Muereasca au fost efectuate prin intermediul ANIF, acestea fiind necesare pentru a ține sub control apele care se revărsau de pe versanți și care amenințau să inunde totul în cale:

”Așa s-au stabilizat zonele care creau probleme localității, și au fost multe. A fost mult de muncă, și s-au făcut lucruri bune. Bucuria mea este că oamenii văd, știu să aprecieze, și spun treaba aceasta, fiindcă de câte ori am venit în fața dânșilor odată la patru ani, am primit votul de încredere, deci oamenii au apreciat modul prin care mi-au dat votul, chiar dacă prin lucrările care s-au executat în localitate s-a creat disconfort, neplăceri, dar care după finalizare, oamenii și-au dat seama că tot este în beneficiul lor”, a precizat primarul localității Muereasca, Ion Ungureanu.

 

Strategia de dezvoltare, urmărită cu mare atenție

Economistul de profesie, Ion Ungureanu, a luat inițiativa de a dezvolta o strategie pentru a rezolva problemele existente în localitatea sa imediat ce a preluat funcția de primar. A elaborat un plan de acțiune care să abordeze mai întâi problemele minore pe termen scurt, urmate de cele pe termen mediu și apoi cele pe termen lung. Printre primele acțiuni, s-a concentrat pe amenajarea unui sediu pentru primărie, iar apoi s-a dedicat rezolvării altor probleme.

O realizare notabilă de la acea dată a fost construirea grădiniței din Muereasca de Jos, care a adus beneficii semnificative comunității. De asemenea, a reușit să atragă atenția autorităților centrale, aducând în localitate patru miniștri și chiar primul ministru de la acea vreme, consolidând astfel relațiile și aducând resurse pentru dezvoltarea locală.

 

Pentru următorul mandat:

Branșarea localității la conducat de gaze și promovarea localității pe nișa turismului

Primarul Ion Ungureanu are planuri mari pentru următorul său mandat. Unul dintre cele mai importante proiecte este branșarea localității la rețeaua de gaze naturale. Aceasta este o inițiativă cheie, deoarece, în afara acestui aspect, comunitatea beneficiază deja de majoritatea utilităților necesare. Astfel, accesul la gaze naturale ar completa oferta de servicii disponibile pentru locuitori.

Conectând destinații: Drumul spre dezvoltare turistică între Muereasca și Băile Olănești

Mai mult decât atât, primarul Ungureanu recunoaște și valorifică potențialul turistic remarcabil al localității Muereasca. Un proiect semnificativ în acest sens este îmbunătățirea infrastructurii rutiere, mai precis drumul DC 171 care leagă localitatea de stațiunea Olănești. Acest drum, esențial pentru dezvoltarea turistică a zonei, este în prezent asfaltat în proporție de 50%. Restul tronsonului, deși încă neasfaltat, este pregătit pentru asfaltare, fiind deja pietruit.

Primarul Ungureanu a anunțat că în maxim două luni documentația necesară pentru asfaltarea tronsonului de drum ce depășește un kilometru va fi completată. Această lucrare ar putea fi finanțată din bugetul local, reprezentând un pas important în promovarea turismului în zona Muereasca și stațiunea Băile Olănești. Trebuie subliniat faptul că Primăria Orașului Băile Olănești demarează în prezent lucrările de asfaltare a drumului care leagă localitatea de Muereasca.

O nouă rută pitorească: De la Călimănești la Băile Olănești, prin Muereasca, îmbinând frumusețea și eficiența

Primarul din Muereasca, Ion Ungureanu, alături de colegul său din stațiunea Călimănești, Florinel Constantinescu, pregătesc terenul pentru un traseu care va uni cele două localități și se va extinde către Băile Olănești. Cu aceste îmbunătățiri, călătoria între Călimănești, Muereasca și Băile Olănești va fi redusă la mai puțin de 40 de minute. Pe lângă rapiditatea sporită, drumul va oferi priveliști impresionante, ca din povești, ce nu pot fi găsite nicăieri în altă parte a lumii.

Acest nou traseu va fi amenajat într-o zonă recunoscută pentru aerul său extrem de curat, plin de ozon. Cu fiecare respirație, călătorii vor simți prospețimea și puritatea aerului, oferind o experiență unică în timpul călătoriei lor.

Momentan, drumul dintre Muereasca și Călimănești este încă rustic în zona Călimănești, iar în Muereasca există încă 800 de metri de parcurs până la legătura cu acest drum. Cu toate acestea, primarul asigură că porțiunea de drum din Muereasca este într-o stare bună și poate fi traversată fără probleme cu autoturisme de teren:

Muereasca spre statutul de stațiune

Pentru că localitatea are ce să ofere turiștilor, primarul are în plan studierea oportunității de a obține atestarea statutului de stațiune de interes local pentru comuna Muereasca:

„Această decizie nu o pot lua eu; va trebui să stau de vorbă cu cetățenii și, de asemenea, trebuie să am o altă discuție în cadrul Consiliului Local. Dar, obținerea acestei titulaturi ne va oferi oportunitatea de a accesa fonduri europene, accelerând astfel dezvoltarea. Și să nu mai vorbim de faptul că, pe lângă a fi o așezare care atrage turiștii, pe raza localității noastre avem și izvoare sulfuroase în zona ‘Cheile Șutii’, similare cu izvorul mineral de la Izvorul 24 din Băile Olănești”, ne-a declarat Ion Ungureanu, primarul localității Muereasca.

Ascensiunea către secretele termale: O călătorie prin Cheile Șutii spre izvoarele ascunse

Traseul către izvoare se dovedește a fi destul de dificil, parcurs pe jos, de-a lungul albiei pârâului. Amenajarea unui drum de acces pentru mașini nu este posibilă, singura soluție fiind captarea și aducerea apelor termale prin conductă până într-un punct mai accesibil.

În zona „Cheile Șutii”, se înalță un versant, iar distanța de la baza până la punctul unde izvorăsc apele depășește 200 de metri, fiind practic inaccesibilă, cu excepția alpiniștilor experimentați. Totuși, apele se preling grațios pe munte, atrăgând mulți vizitatori în căutare de tratament, într-un loc unde apele termale, cunoscute de puțini, își fac simțită prezența ca o mângâiere tămăduitoare:

„Pentru viitor, această nișă a turismului trebuie dezvoltată; trebuie realizate studii pentru a înțelege exact despre ce este vorba. Se poate iniția un parteneriat public-privat cu un investitor interesat să dezvolte o bază balneară în Muereasca. Idei avem, planuri există; ne rămâne să identificăm sursele de finanțare necesare, care, pentru ceea ce ne dorim noi să facem, au valori foarte mari”, ne-a declarat Ion Ungureanu, primarul comunei Muereasca.

Ion Ungureanu a implementat mai multe proiecte de-a lungul mandatelor de primarIon Ungureanu a implementat mai multe proiecte de-a lungul mandatelor de primarIon Ungureanu a implementat mai multe proiecte de-a lungul mandatelor de primar

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *