La Drăgoești: curățenie, ajutor pentru biserici și sprijin pentru cei nevoiași – Primarul Dorinel Boncan: «Aici, fiecare zi e despre muncă pentru oameni!»”

La Drăgoești, primarul Dorinel Boncan, nu pierde timpul. De la curățenie generală în sate, sprijin pentru biserici, ajutor pentru bătrâni și reparații în comunitate, administrația locală și-a stabilit priorități clare.
„Îmi place, sunt angrenat în rezolvarea problemelor din comunitate, nu știu când trece timpul, când se face ora 16:00. Mă implic în toate și vreau ca toate să treacă pe la mine”, a spus primarul, care a devenit un exemplu de implicare și seriozitate.
Bisericile din comună – sprijinite
În Drăgoești, bisericile nu sunt doar locuri de cult, ci adevărate centre ale comunității. De aceea, primarul a discutat cu preoții din fiecare sat pentru a înțelege problemele și nevoile acestora: „Fiecare biserică trebuie să aibă condiții mai bune pentru enoriași. Oamenii își doresc încălzire în biserici, iar sobele nu mai sunt o soluție practică. Vom analiza posibilitatea montării unor centrale termice, astfel încât să nu mai fie frig la slujbe, iar pereții bisericilor să nu se mai degradeze de la fum. De asemenea, în fiecare sat este nevoie de cămine mortuare cu capac frigorific, fiindcă oamenii cer acest lucru”, a explicat primarul.
În satul Boncani, cimitirul este deja supraaglomerat, dar există soluții: „În zonă avem teren, dar este mlăștinos. Am în plan să amenajez acest spațiu pentru extinderea cimitirului și să-l separăm clar de curtea bisericii”, a precizat edilul.
În satul Buciumeni, un localnic, Băiașu Ion, a donat o parcelă pentru extinderea cimitirului. Primăria va curăța zona, va tăia arborii uscați și va muta gardul, astfel încât noul cimitir să fie funcțional.
În satul Geamăna, la biserica-monument istoric Sfântul Nicolae, lucrările de întreținere sunt în plină desfășurare. S-a tăiat o parte dintre copacii care reprezentau un pericol, s-au scos arborii bătrâni din rădăcini, s-a curățat curtea de vegetație și s-a început vopsirea gardului: „Aici, lângă bisericuța Sfântul Nicolae, este și un monument al eroilor, iar acest centru al satului Geamăna trebuie să capete o altă imagine. În curtea bisericuței vom planta trandafiri și flori pentru a-l transforma într-un loc demn de respect. Casa praznicală – spațiul amenajat în curtea bisericii, unde se țineau cândva pomenile și mesele de după slujbe – se va consolida, nu o voi lăsa să cadă”, a declarat primarul.”
Curățenie generală în fiecare sat
Pentru a menține comuna curată și organizată, s-a stabilit un grafic clar pentru curățenia zilnică: „Viceprimarul și echipa au programat cel puțin trei oameni care trebuie să presteze muncă în folosul comunității în fiecare zi. Se curăță drumurile, se taie crengile care încurcă circulația și se îndepărtează vegetația crescută necontrolat”, a explicat primarul.
În satul Geamăna, balustradele de pe cele trei punți vor fi curățate și vopsite, iar în Buciumeni, curățenia va începe imediat ce lucrările din Geamăna sunt finalizate:„Cetățenii sunt bucuroși că se face treabă. Mulți mi-au cerut să-i anunț când mai organizăm acțiuni de curățenie, ca să participe și ei. Oamenii se mobilizează, ceea ce îmi arată că vor să ne fie alături, și acest lucru mă bucură”, a spus Dorinel Boncan.
Un localnic a venit voluntar cu un camion dotat cu macara, ajutând la tăierea crengilor periculoase și la scoaterea rădăcinilor arborilor din pământ: „Este clar: dacă oamenii văd că vrei să faci treabă, se alătură cu plăcere!”, a mai spus primarul.
Ajutor pentru cei aflați în dificultate
Administrația locală nu se ocupă doar de infrastructură și curățenie, ci și de sprijinirea persoanelor vulnerabile: „Avem o doamnă în vârstă, fără familie, care nu se mai putea îngriji singură. Am intrat în casă, am făcut curat, i-am pus geamuri noi și i-am adus lemne. Asistentul social trece la două zile să-i ducă mâncare și să vadă de ce mai are nevoie.”
Un alt bătrân din Buciumeni nu avea electricitate. Primăria a intervenit și i-a dus un stâlp de curent, astfel încât să-i fie conectată locuința la rețea. Într-un alt caz, un cetățean cu handicap se confrunta cu inundații în casă la fiecare ploaie. S-a construit un șanț de scurgere, iar în curând va fi betonat, astfel încât apa să nu mai pătrundă în locuință:„ Cunosc fiecare gospodărie, fiecare om necăjit din comună. Nu vom lăsa pe nimeni la greu. Am fost aleși să muncim pentru oameni și asta facem”, a subliniat Dorinel Boncan.
O primărie deschisă pentru toți
În fiecare zi, primăria din Drăgoești este un loc unde oamenii vin nu doar pentru probleme administrative, ci și pentru a discuta: „Iubesc oamenii, mulți vin și de drag la primărie să stea de vorbă cu mine. Aici, fiecare om care intră servește un ceai cald, iar acest lucru le face plăcere. Vreau să fiu aproape de oameni, să îi ascult și să le ofer sprijinul necesar”, a spus primarul.
Echipa din primărie este una unită, iar lucrurile se mișcă într-un ritm alert: „Suntem o echipă strașnic de bună. Punem toți umărul la treabă!”, a conchis primarul.
Formula: muncă și implicare. De la curățenia în sate și sprijinirea bisericilor, până la ajutorul oferit celor nevoiași și înfrumusețarea locurilor publice, toate acestea, împreună cu un primar dedicat, o echipă de oameni implicați și sprijinul cetățenilor, contribuie la crearea unei stări de bine în comunitate. Așa cum spune primarul: «Dacă oamenii văd că vrei să faci treabă, se alătură cu plăcere!
Felicitari pentru implicare!!!