Bogdan Păunei, despre birocrație și proiectele din Bărbătești

Administrația locală din Bărbătești are proiecte clare de modernizare, finanțare asigurată și lucrări planificate, însă ritmul în care se desfășoară totul este mult mai lent decât ar trebui. Primarul Bogdan Păunei spune că întârzierile nu vin din lipsă de inițiativă sau fonduri, ci dintr-o birocrație greoaie, care bate pasul pe loc în ceea ce privește deciziile esențiale:  „Vin din mediul antreprenorial, unde deciziile se iau rapid și treaba se face fără să pierzi timp. Aici, orice hotărâre stă în teancuri de hârtii și durează luni întregi. Avem nevoie de oameni, dar ca să angajăm un muncitor necalificat trebuie să trecem prin proceduri de parcă recrutăm pentru NASA!”, spune primarul.

În patru luni de mandat, a înțeles că modernizarea unei localități nu se lovește doar de lipsa banilor, ci și de drumurile întortocheate pe care trebuie să le parcurgă orice inițiativă.

Școala și primăria intră în renovare

Unul dintre proiectele majore este reabilitarea Școlii Generale din centrul comunei și a clădirii primăriei. Lucrările sunt finanțate prin fonduri europene – Ministerul Mediului și includ modernizarea energetică prin instalarea unor pompe de căldură, izolarea termică, refacerea acoperișurilor și renovarea interioară – zugrăveli, tâmplărie, pardoseli: „Încercăm să terminăm în vacanță, dar dacă lucrările se prelungesc, vom muta copiii într-o altă școală care acum este închisă. Nu putem să facem doar exteriorul și să lăsăm înăuntru totul vechi. Când începem, facem tot”, explică primarul.

Un alt aspect important pentru școală este masa caldă oferită elevilor printr-un program guvernamental. Deși banii pentru acest proiect ar trebui să vină de la stat, întârzierea bugetului face ca primăria să acopere costurile din fondurile locale până la sfârșitul lunii martie: „Programul începe în septembrie, dar banii vin abia după ce se aprobă bugetul național. Până atunci, plătim noi. Nu putem să așteptăm ca elevii să stea fără masă”, a spus primarul.

Apă, canalizare și drumuri

Sistemul de apă din comună a fost reabilitat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Lucrările sunt aproape finalizate, însă mai este nevoie de un tronson de 500 de metri spre Bârzești.

Tot prin acest program sunt planificate și lucrări de asfaltare, rigole și podețe de-a lungul DJ 646E, pe o lungime de 9 kilometri.

În paralel, se pregătește extinderea rețelei de canalizare cu 300 de metri, de la primărie spre Bârzești, dar procesul este blocat în hârtii: „De trei luni facem hârtii. Aprobare după aprobare, ședințe de consiliu, documente topografice, cadastru, indicatori tehnico-economici. Dacă am fi început lucrările când am început actele, acum ar fi fost gata!”, spune primarul, vizibil nemulțumit de ritmul lent în care se mișcă administrația.

Lipsă de personal, dar proceduri complicate pentru angajări

Un alt obstacol în dezvoltarea comunei este lipsa de personal. Posturile sunt disponibile, dar birocrația face ca angajările să dureze mult prea mult: „Avem nevoie de contabil, secretar și un responsabil pentru achiziții, dar angajările se fac greu. Chiar și pentru muncitori necalificați, procedurile sunt complicate și durează mult. Suntem copleșiți de hârtii și blocați de birocrație, ceea ce ne împiedică să lucrăm așa cum ar trebui.”,  spune primarul.

La Bărbătești există planuri și proiecte importante, dar ritmul lor este dictat mai mult de birocrație decât de inițiativa autorităților locale. Abia când toate documentele vor fi aprobate și ștampilate, lucrările vor putea începe.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *