Drăgășaniul, fără apă de peste o săptămână. Un oraș blocat între hârtii, legi și un mesaj rece de la „stăpânul” Apavil: «Nu se dă drumul la apă!»

La Drăgășani, apa nu mai curge de mai bine de o săptămână. S-a închis robinetul pentru mii de oameni. Motivul? Lipsa contractelor între Apavil și unele asociații de proprietari.
Aproape 6.000 de oameni s-au trezit fără apă. Nu e o avarie, nu e o pană tehnică. E o decizie. În loc de apă, locuitorii au primit explicații: că trebuie respectată legea, că există un raport, că e vina altora. În acest timp, în multe scări de bloc nu curge nimic la robinet.
Situația este grea. În unele apartamente locuiesc bătrâni, care nu pot căra apă de la distanță. În altele, sunt copii care merg la școală fără să se fi spălat dimineața. Fântânile sunt sursa principală de apă. Oamenii aleargă cu bidoane, găleți, sticle. Se vorbește deja despre riscuri pentru sănătate.
Apavil insistă să aibă contracte cu asociațiile, dar mulți locatari cer contracte individuale. Vor claritate și control asupra consumului. Oamenii nu înțeleg de ce trebuie să plătească pierderile de apă din sistem, mai ales când apa de la robinet este ruginie, iar canalizarea nu funcționează corect. În multe blocuri, subsolurile s-au transformat în focare de infecție. Apavil nu a făcut investiții reale. Doar reparații de moment, care nu a rezolvat nimic pe termen lung.
Cu toate aceste probleme, Apavil a ales să închidă robinetele, pentru că unele asociații de proprietari nu au semnat contractele.
„Nu se dă drumul la apă!” – un mesaj fără loc de interpretare
La ședința din 25 martie 2025, primarul a afirmat, fără rezerve, că apa nu va fi furnizată: „Nu se va da drumul la apă!”, a declarat Mircia Gutău, sec, brutal și fără urmă de compasiune. A mai spus și că nu el a decis, dar „i-a convins” pe toți. A invocat un control al Curții de Conturi, a vorbit despre pierderi, despre găuri și despre faptul că nu vrea ca Râmnicul să plătească în locul altora. Ce n-a spus? Că între legalitate și omenie e o linie subțire.
„Vreau să vă spun clar, începând de acum, din secunda următoare, nu se va da drumul la apă, pentru că fiecare trebuie să respecte legea. Cei care stau în Drăgășani au fost avertizați de ani de zile să respecte legea și, anume, asociațiile de proprietari să facă contracte, așa cum spune legea, cu furnizorul, și anume cu Apavil. A fost un raport al Curții de Conturi, care s-a scris negru pe alb, a imputat Apavilului că nu s-a ocupat ca să încheie contracte cu fiecare asociație de proprietari și fiecare să plătească cât consumă.Bineînțeles că este foarte greu când stopezi, dar am luat această decizie – nu eu, ci i-am convins pe toți cei de acolo – pentru că nu putem suporta ca toate găurile care se fac în teritoriu să fie băgate la Apavil și la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea (care este acționar majoritar, dar care are un singur vot acolo) și ea să ia toate bobârnacele. NU, NU SE DĂ DRUMUL LA APĂ până când fiecare asociație de proprietari nu își încheie contractele.”, a declarat primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, în cadrul ședinței ordinare din 25.03.2025.
În realitate, situația este mult mai simplă pentru cei care trăiesc în mijlocul ei: au nevoie de apă. Nu cer privilegii, cer ceea ce oricine ar trebui să aibă. Lipsa unui contract nu ar trebui să lase blocuri întregi fără această resursă esențială.
Unii locuitori și-au exprimat nemulțumirea în public. Alții protestează pe rețelele de socializare. Dar tot mai mulți tac și încearcă să se descurce, cum pot. Iar autoritățile continuă să spună că legea e lege. Doar că, în tot acest timp mii de oameni nu mai au apă la robinet. Printre ei, pensionari singuri, familii cu copii mici, bolnavi, oameni care își văd viața dată peste cap din cauza unei decizii administrative lipsite de empatie.
Câteva asociații au cedat și au semnat. Restul refuză. Situația e blocată, iar mii de cetățeni rămân fără apă, așteptând o soluție care întârzie să apară.