La Pesceana, primarul Ion Vasile a obținut finanțare de aproape 2 milioane de lei pentru construirea unui parc fotovoltaic

La Pesceana, primarul Ion Vasile a ajuns în această săptămână la Ministerul Energiei, unde a semnat un contract de finanțare semnificativ. Proiectul are o valoare totală de 1.924.043,30 lei. Cu această sumă va fi construit un parc fotovoltaic care va furniza energie verde pentru instituțiile publice din comună.

Astfel, pe două parcele care însumează peste 7.000 de metri pătrați vor fi montate „oglinzi” care produc energie verde. Energia captată de la soare va fi folosită pentru iluminatul stradal, grădiniță, dispensarul medical, căminul cultural și alte clădiri publice din comună. În acest fel, costurile lunare pentru curent electric vor scădea considerabil:  „Prin acest proiect se va amenaja un parc fotovoltaic pe două parcele care, însumate, ajung la o suprafață de peste 7000 de metri. Facem aceste demersuri fiindcă noi ne dorim să fim independenți energetic”, a declarat primarul Ion Vasile.

Într-o perioadă în care prețurile cresc, iar bugetele locale sunt tot mai mici, fiecare leu are valoare. Cu ajutorul acestui proiect, comuna va produce singură energia de care are nevoie, fără să mai plătească rețele scumpe. Este un exemplu simplu și clar de cum pot fi folosiți banii în mod chibzuit.

Pe lângă parcul fotovoltaic de mari dimensiuni, panouri solare vor fi montate și pe dispensarul medical, acolo unde se instalează și un sistem de încălzire prin pardoseală. Se montează și pompe de căldură, o metodă modernă de încălzire. Astfel de pompe vor fi folosite și la grădiniță și la căminul cultural.

Aceasta este viitorul, alternativa de încălzire a locuințelor cu soare și, pe măsură ce se vor dezvolta aceste proiecte cu panouri fotovoltaice în localitate, iluminatul public va funcționa toată noaptea, mai ales că montăm lămpi economice prin AFM”, a explicat Ion Vasile.

Prin amenajarea parcului cu panouri fotovoltaice se va pompa energie în rețeaua de medie tensiune și se vor reduce sume importante care se întorc la bugetul local, și care scăpă administrația locală de grija facturilor la energie.

Pe scurt, comuna va produce curent, îl va folosi, va economisi și va reinvesti banii în alte proiecte. Fără costuri mari și fără stres.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *