Condamnare definitivă la închisoare pentru un polițist din Vâlcea prins cu mită și informații din dosare DIICOT

Un agent de poliție din Vâlcea, care activa în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate, a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Sentința a fost pronunțată pe 15 mai 2025, de către Curtea de Apel Pitești, în urma soluționării apelului. Totodată, instanța a menținut sechestrul asigurător până la valoarea sumei de 14.900 de euro.
Faptele comise de polițist sunt extrem de grave. Potrivit anchetei, acesta ar fi cerut și primit, în mai multe rânduri, sume de bani de la o persoană care se temea să nu ajungă să răspundă penal. Un denunț făcut de această persoană, care a recunoscut că i-a dat polițistului 10.000 de euro, a dus la deschiderea dosarului penal. Cazul a fost documentat de ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea, care au lucrat în baza ordonanțelor emise de procurorul DNA responsabil de caz.
În luna martie 2022, ancheta a ajuns la un punct critic. Pe 28 martie, polițistul a fost prins în flagrant în timp ce primea 500 de euro mită. A fost reținut a doua zi pentru 24 de ore, iar Tribunalul București a dispus arestarea sa preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Ulterior, măsura a fost prelungită și apoi înlocuită cu control judiciar, până la finalizarea procesului.
Anchetatorii au stabilit că, începând cu toamna anului 2020 și până în martie 2022, agentul a primit în mod repetat bani – în total, 15.400 de euro. Sumele erau cerute în schimbul îndeplinirii sau neîndeplinirii unor sarcini de serviciu, dar și pentru furnizarea unor informații din dosarele aflate în lucru la DIICOT.
După rămânerea definitivă a sentinței, pe 16 mai 2025, polițistul s-a predat la Inspectoratul de Poliție Județean Dolj pentru a fi încarcerat. El va executa pedeapsa în regim de detenție, potrivit hotărârii definitive.
Acest caz scoate din nou în evidență vulnerabilitatea unor structuri ale statului în fața corupției și importanța intervenției rapide și decisive a instituțiilor abilitate în astfel de situații.