Ion Streinu: „Am pretenţia ca fiecărui cetăţean care intră în primărie, să-i fie rezolvată problema pe loc”   

În interviul acordat cititorilor ziarului Impact real, primarul din Şirineasa, Ion Streinu a făcut o succintă trecere în revistă a realizărilor şi nerealizărilor de la jumătatea mandatului său de primar. Cum arată bilanţul activităţii sale după doi ani de mandat în fruntea administraţiei locale, care sunt principalele direcţii de dezvoltare a localităţii, dar şi cât de real este proiectul de introducere a reţelei de gaze naturale în localitatea Şirineasa, aflăm din rândurile de mai jos.

 

Impact real: Dacă ar fi să faceţi un bilanţ al activităţii, după cei doi ani şi jumătate care au trecut din primul mandat, în fruntea administraţiei locale din Şirineasa, cum ar arăta acesta?

Ion Streinu: Sunt mulţumit de faptul că am depus, în vederea finanţării, nouă proiecte. Problema este că atât de greu merg lucrurile în ţara aceasta, încât nu poţi să le faci aşa cum ţi le-ai propus şi, de multe ori, nu din caza banilor, ci din cauza documentelor, care durează prea mult până se aprobă. Din punct de vedere al investiţiilor realizate, dacă Dumnezeu mă ajută, până la finele acestui mandat realizez ceea ce am promis în campania electorală în procent de 90%. Proiectele pe care le-am preluat de la fosta administraţie au fost asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7 kilometri, documentaţie la care am participat din poziţia de viceprimar. În momentul în care am preluat funcţia de primar interimar, proiectul era realizat în procent de 18%, dar cu 6 miliarde datorie. Cu toate acestea, pe parcursul unui an am făcut în aşa fel încât investiţia s-a finalizat. Îmi place ca, din „mâinile mele”, totul să iasă perfect. Acelaşi lucru îl aplic şi la primărie. Fiecare lucrare realizată în localitate este supravegheată, iar, atunci când constat că nu s-au respectat cotele, lucrarea se reface, fără discuţii. Acest aspect ţine de mine, vreau ca totul să fie perfect, atâta timp cât ţine de decizia mea. Cred în oameni, încă mai cred în oameni, dar sunt extrem de pretenţios. Mă implic pentru că îmi pasă, şi sunt convins că există şi alţi oameni, mulţi, cărora le pasă. Ocup această funcţie pentru care merită să lupţi, nu pentru a mă făli că sunt primar.  

Impact real: Ce reprezintă cele 10% de nerealizări în acest mandat?

Impact real: Cei 10% reprezint regularizarea torenţilor în localitate, proiect pentru care nu găsesc cadrul legal prin care să putem realiza această lucrare. Aceşti torenţi ne dau „bătăi de cap”, fiindcă distrug totul în cale, atunci când plouă mai rău. Sunt cazuri când torenţii au fost întrerupţi de proprietari, fiindcă cine a lucrat pe Legea fondului funciar în anii de după Revoluţie, în loc să facă un document de punere în posesie în care să specifice clar faptul că proprietatea respectivă are vecin torentul, a ignorat acest aspect. În astfel de situaţii proprietarii respectivi au împărţit torentul, au nivelat terenul, iar acum apele inundă zonele respective, provocând pagube.

Impact real: Aveţi în vedere şi introducerea reţelei de gaze naturale în localitate, mai ales că magistrala de gaze traversează localitatea Şirineasa?

Impact real: Se va înfiinţa prin Ministerul Dezvoltării un PNDL în vederea finanţării proiectelor de înfiinţare în localităţi a reţelei de gaze naturale. În acest sens, deja am început să colaborăm cu un reprezentant al Ministerului Dezvoltării, care a fost desemnat să răspundă de comuna noastră. Suntem deschişi la o astfel de investiţie în localitate, mai ales că magistrala de gaze traversează localitatea în procent de 92%, peste pârâul Luncavăţ. Problema este că acest proiect nu-l văd posibil în acest mandat. Din această cauză nu promit nimic comunităţii în acest sens, fiindcă totul depinde de finanţările guvernamentale care se vor aloca. Proiectul este în prezent la nivel de discuţii, în urma cărora vom face documentaţiile necesare, pe care le vom depune.  

Impact real: Care credeţi că sunt motivele pentru care nu încep lucrările la  căminul cultural?

 Ion Streinu: Compania Naţională de Investiţii m-a dezamăgit. Din motive independente de voinţa mea, lucrările pentru modernizarea acestui căminului cultural nici în acest an nu au început. În vara acestui an ne-au solicitat actualizarea documentaţiilor. Le-am făcut şi le-am depus, dar, dacă vom vedem că nici de data aceasta ceva nu este bine, voi lua „taurul de coarne”. Proiectul este depus din anul 2015, deja avizele vor expira în curând, şi parcă văd că asta ne paşte la următoarea întâlnire, actualizarea avizelor. Cel mai mult mă deranjează faptul că suntem blocaţi cu reabilitarea acestui obiectiv şi nu ştiu motivele concrete pentru care nu încep lucrările. Din cauza faptului că s-a schimbat directorul şi ni s-a cerut din nou documentaţia actualizată.

Nu se poate aşa ceva, să te omori câţiva ani cu documentaţii şi nici până acum să nu fie preluată clădirea. De la aprobarea proiectului au trecut trei ani, şi nu s-a rezolvat nimic. Ar trebui să ne spună clar dacă nu sunt bani, sau dacă nu sunt o prioritate căminele culturale, nu să fim duşi cu zăhărelul. Eu vreau să văd acum ce se va întâmpla, pentru că noi suntem al zecelea proiect finanţat, şi ştiu că al optulea proiect a fost în lucru. Acesta este proiectul care îmi dă cea mai mare bătaie de cap, de multe ori nici nu îmi vine să mai aud de CNI. Consider că motivele pentru care nu încep lucrările sunt doar o eschivare. Dacă lucrurile vor continua tor aşa, după sărbători mă voi duce la Bucureşti şi voi sta pe capul lor. Cred că în luna ianuarie se va lua o hotărâre, fiindcă altfel voi face o plângere penală, fiindcă nu au nici un motiv, nu pot să explice de ce întârzie.

 Impact real: Alcătuirea colectivului din această primărie este unul dintre succesele acestui mandat, până la ora actuală?

 Ion Streinu: O parte dintre angajaţii primăriei au înţeles linia pe care merg, în sensul că, mai presus de toate este legea. Din păcate, alţii au rămas pe la acelaşi nivel. În acest sens, avem angajaţi care sunt băgaţi în Comisia de Disciplină, dar legea te blochează de multe ori să iei decizii cu cei care nu îşi fac treaba, cu cei care „freacă menta”. Cel mai grav este că tot această categorie de angajaţi din administraţiile locale se ridică cu pretenţii, au impresia că-i dezavantajezi. Sunt mulţumit în procent de 75%, de acest colectiv pe care-l are Primăria Şirineasa, există însă un coeficientul destul de mic care ne trag în jos sau, cu aş spune eu, „trag mâţa de codă”. Am pretenţia ca fiecare dintre aceşti angajaţi să cunoască modificările legislative, iar acest lucru este foarte uşor fiindcă au program în acest sens instalat pe calculator. Şi mai am pretenţia ca fiecărui cetăţean care intră în primărie să-i fie rezolvată problema pe loc.

 Impact real: Ce speranţe aveţi de la următoare rectificare bugetară care trebuie să apară curând, după cum a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

 Ion Streinu: Prin rectificare bugetară am primit bani pentru exact ce aveam nevoie. În acest sens am muncit ca să încasăm, am recurs inclusiv la popriri sau la hotărâri de transformare în muncă în folosul comunităţii pentru amenzile care nu au fost plătite. Sunt localităţi care au primit bani, dar sunt localităţi cărora li s-au luat eronat fonduri la început de an. Nu am stat să fac o analiză, să văd care au fost localităţile care au primit bani, pentru că, până la urmă, sumele primite le-au primit pentru salarii. În prima şedinţă a Consiliului Judeţean voi pune această problemă. Dacă noi nu am mărit salariile angajaţilor la început de an, cu scopul de a putea funcţiona până la finele anului fără nici o problemă, anul viitor nu voi mai recurge la o astfel de decizie, fiindcă am văzut că se poate. Voi „sări calul”, aşa cum au făcut marea majoritate a primarilor şi voi mări salariile la maximul legal, fiindcă am văzut că se poate, atâta timp cât nu am acoperire pentru ultimele două luni. Legea spune clar: salariile se măresc în funcţie de bugetul disponibil, iar cei care au mărit salariile fără să ţină cont, au primit bani. Înseamnă că ne-a dat mână liberă la toţi. Şi mai este o problemă: sunt primari care şi-au aplicat procentul de 25%, nu am înţeles niciodată de ce, pentru că în lege se spune clar cum se stabileşte salariul primarului. Este un coeficient care se aplică la salariul minim pe economie, înmulţit cu gradul localităţii. Concluzia este că noi ne bazăm pe fondurile alocate de la Ministerul Dezvoltării şi, dacă această rectificare va veni, va fi binevenită.  

Claudia Şchiopu

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *