Ce anunţă tulburări de somn ale bebeluşilor şi cum pot fi ele remediate?

Lipsa odihnei la adulti poate declansa stari de apatie, irascibilitate si un nivel ridicat de stres, in vreme ce pentru un bebelus, aceasta poate avea efecte letale. Una dintre cele mai grave tulburari de somn este Sindromul Mortii Subite a Sugarului (SMSS), caz in care decesul bebelusului are loc spontan, fara a putea fi explicat.
Disomniile si parasomniile – cele mai intalnite tulburari de somn la bebelusi
Cele mai intalnite tulburari de somn la bebelusi sunt disomniile si parasomniile. Disomniile afecteaza ritmul, calitatea si cantitatea somnului, iar cele mai cunoscute forme sunt insomnia si apneea obstructiva de somn, cauzata de inflamarea amigdalelor. In ceea ce priveste parasomniile, acestea apar, de obicei, dupa varsta de 18 luni si se manifesta prin vorbitul in somn sau prin somnambulism.

• Schimbati alimentatia sugarului.
S-a demonstrat ca bebelusii care sunt hraniti cu lapte matern se confrunta adesea cu un somn agitat, din cauza faptului ca stomacul digera foarte repede laptele de la mama, iar senzatia de foame apare cu o frecventa ridicata. Cei mici incep sa planga si sa se agite in timpul noptii, lucru ce le tulbura somnul si odihna. De aceea, este indicat ca mamica sa schimbe modul de hranire al bebelusului, inlocuind laptele matern cu o formula de hrana specifica. Va recomandam sa optati pentru lapte praf de la Humana regasit pe acest site, intrucat veti putea alege dintr-o varietate de produse speciale pentru sugari. Totodata, daca bebelusul se afla in stadiul in care poate consuma alimente solide, asigurati-va ca nu il hraniti cu prea multa ciocolata sau produse ce contin cofeina, deoarece acestea pot cauza insomnii si stari de agitatie.
• Afectiuni respiratorii. 

Daca cel mic are amigdalele umflate, sufera de astm sau alte afectiuni respiratorii, inseamna ca din aceasta cauza se agita noaptea si ii este greu sa adoarma. In acest caz, este indicat sa monitorizati somnul bebelusului in permanenta, atat in timpul noptii, cat si in timpul zilei. Cel mai bine este sa instalati camere de supraveghere in dormitorul celui mic, astfel incat sa puteti urmari constant activitatea sa. Astfel, veti putea interveni daca observati ca bebelusul nu poate respira sau ca exista riscul de a se sufoca. Este indicat sa optati pentru camere de supraveghere IP, pe care le puteti gasi online pe www.secfire.ro deoarece astea functioneaza wireless, fara a avea nevoie de conexiune prin cablu.
Acest tip de camera este mai usor de instalat, iar imaginile sunt de o calitate superioara si pot fi accesate direct de pe telefonul mobil.

Daca copilul dumneavoastra nu prezinta niciunul dintre simptomele de mai sus, este posibil sa nu poata dormi deoarece are prea multa energie. In cazul acesta, asigurati-va ca in timpul zilei il implicati in diverse activitati si jocuri si ca ii stabiliti o rutina de somn.