Nicolae Sărdărescu: „Vom organiza un referendum pentru preluarea comunei Măldăreşti”

Primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu a făcut bilanţul investiţiilor după primele opt luni de mandat şi a evoluţiei oraşului în această perioadă. Dacă a renunţat la ideea de a organiza un referendum pentru preluarea comunei Măldăreşti, ce investiţii pregăteşte din fonduri guvernamentale şi europene, dar şi ce investitori şi-au manifestat intenţia de a dezvolta o afacere în zona Horezu, aflăm din interviul de mai jos.

 

Impact real: Au trecut opt luni de la preluarea mandatului de primar. Cum aţi descrie evoluţia oraşului, în această perioadă?

Nicolae Sărdărescu: Eu cred că oraşul Horezu evoluează uşor, iar părerea aceasta o am ca urmare a reacţiei cetăţenilor care, în mare parte sunt mulţumiţi, având o părere pozitivă şi constructivă despre tot ce s-a realizat la Horezu, în ultimele luni. În plus, sper că nu am dezamăgit până în prezent, rezolvând 99,9% dintre solicitările venite din partea cetăţenilor. Mai mult decât atât, suntem în faza de licitaţie la mai multe lucrări, urmează să depunem solicitări pentru proiecte cu finanţare europeană şi guvernamentală şi am încredere că o mare parte dintre proiectele solicitate vor primi finanţare, începând de anul acesta. Sunt convins că, la finalul anului 2017 se vor vedea lucruri semnificative, de mare impact realizate. În plus, deschiderea mea a rămas aceeaşi, uşa primarului este tot timpul deschisă pentru orice locuitor şi pentru oricine vine cu o problemă administrativă.

 

Impact real: Aţi făcut o prioritate din atragerea de investitori. Simt horezenii şi în buzunare relansarea economică a oraşului?

Nicolae Sărdărescu: Luaţi în calcul faptul că, de la preluarea mandatului şi până în prezent s-au creat 150 de locuri de muncă numai pe producţie. Este vorba de cele două fabrici de încălţăminte. Prima, cea de la Sibiu a venit la Horezu acum câteva luni şi a ajuns la 100 de angajaţi şi intenţionează să îşi extindă activitatea. Cea de-a doua fabrică are 50 de angajaţi şi intenţionează să solicite teren să construiască o fabrică şi mai mare, pentru că vrea să-şi extindă şi ea activitatea. Totul depinde de forţă de muncă existentă. În plus, am concesionat deja mai multe terenuri, în jur de 35 de hectare, şi încercam să ne mai extindem cu zona industrială. Aştept să demarăm investiţiile, astfel încât, într-un an şi jumătate să se creeze încă cel puţin două sute de locuri de muncă, tot pentru producţie.

 

Impact real: Aţi făcut o prezentare a investitorilor cu afaceri în producţie. Dar în domeniul turistic, şi-a exprimat cineva dorinţa de a învesti la Horezu?

Nicolae Sărdărescu: Pe noi ne interesează producţia, şi mai puţin alte domenii de activitate. Chiar zilele trecute am aprobat concesionarea a 5.000 de metri pătraţi pentru un investitor mare care doreşte să vină la Horezu, are o afacere uriaşă într-o altă zonă a ţării şi îi place zona Horezu. Intenţionează să se mute la Horezu cu familie cu tot, şi va deschide aici o fabrică. Numai hala va avea 2.500 de metri pătraţi. Nu pot să vă spun mai multe, ne-a cerut să păstrăm discreţia, însă va avea ca domeniu de activitate producţia de materiale folosite în industria rutieră. Acelaşi investitor, în câteva zile va concesiona încă un teren în zona Olari, unde vrea să construiască un complex turistic rustic, ca un han pe o suprafaţă destul de mare şi va avea toată arhitectura în stil brâncovenesc. Li se va oferi turiştilor un pachet tradiţional, cu specific local. Inclusiv Valoris-ul va veni să investească la Horezu, i-am concesionat teren şi va constitui un showroom ca şi cel de la Râmnicu Vâlcea. Cred că, în patru luni va da drumul şi la acest showroom. Eu sunt de principiul că decât o fabrică mare, cu sute de angajaţi şi care dacă da faliment va produce un dezastru, mai bine investitori mai mici şi mai mulţi, care, dacă renunţă unul sau doi la afaceri nu este impactul atât de mare.

 

Impact real: La ce ar trebui să se aştepte horezenii de la anul 2017, în ceea ce priveşte investiţiile în oraş?

Nicolae Sărdărescu: În primul rând vom reface tot ce înseamnă podeţe în zona Râmeşti, podul de la Romanii de Sus care trece peste pârâul Bistricioara, vom reabilita drumul de la Bălăneşti, de 1.7 kilometri, vom construi un pod la capătul satului Urşani, care a fost afectat de calamităţi, la fel şi podeţele de pe I Gh. Duca. Vom reface şi albia răului pe Mihai Eminescu. De asemenea, privind alunecarea cea mare de la Bogorodea, care afectează zona de ani de zile în sfârşit o vom amenaja şi o vom stabiliza. Avem în cont 7 miliarde de lei vechi pentru această investiţie. Pe Lunca, spre Vârful Romani avem alocate câteva miliarde pe care le vom învesti pentru a reamenaja traseul respectiv. Aceste lucrări sunt certe, cu sursa de finanţare prevăzută, şi vor începe în perioada imediat următoare.

 

Impact real: Pe fonduri guvernamentale ce proiecte pregătiţi?

Nicolae Sărdărescu: Mai departe, avem solicitări de finanţare pentru creşa care se construieşte, pentru modernizarea drumurilor pe I Gh. Duca avem 111 miliarde solicitate, şi am toată încrederea că vom primi banii (este vorba de 5 kilometri), mai avem, pe Mircea cel Bătrân, în oraş, pe patru benzi o solicitare pentru refacerea falezei pe zona respectivă şi sunt convins că vom primi finanţare, aşa cum cred că vom primi şi pentru finalizarea lucrărilor la sediul primăriei. Totodată, mai avem solicitări de finanţare pentru extinderea canalului termic din oraş, pentru construcţia centralei pe biomasă şi mai avem şi reabilitarea termică a ultimelor două blocuri, plus reabilitarea şi extinderea unui centru social pentru pensionari. Sper să primim finanţare şi pentru şcoala pe care dorim să o construim, şi pentru piaţa care va fi amenajată în zona Fortuna. La demisol vom amenaja o parcare şi deasupra o piaţă modernă, cu o suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi, plus trei spaţii la liceu reabilitate complet, iar la spital toate construcţiile vor fi reabilitate şi dotate.

 

Impact real: Aţi făcut un inventar al proiectelor pe care le veţi derula anul acesta? La ce sumă se vor ridica aceste investiţii?

Nicolae Sărdărescu: Aceste investiţii ajung la peste 50 de milioane de euro, iar cofinanţarea locală este de 21 de miliarde de lei vechi, sume care sunt eşalonate pentru următorii trei ani. Am zis că nu mai contează, le-am explicat şi consilierilor locali că, dacă pierdem trenul acesta, nu vom mai putea să ne dezvoltăm în următorii ani. Avem termen 30 de zile de la promulgarea bugetului, adică până pe data de 18 martie să avem depuse toate documentaţiile pentru solicitările de proiecte pe care le avem. Avem şase blocuri ANL propuse şi am promisiunea certă că în iunie constructorul se apucă de primele două.

 

Impact real: Aţi renunţat la ideea de a organiza un referendum pentru a prelua comuna Măldăreşti?

Nicolae Sărdărescu: Nu am renunţat la idee. Comuna Măldăreşti are în jur de 1.700 de persoane şi nu există soluţii pentru a se autofinanţa, sau să facă investiţii din fonduri proprii. Pe noi ne interesează să ajungem la cifra de 10.000 de locuitori pentru a putea accesa fonduri mult mai multe. De asemenea, ne interesează zona lor turistică, pentru a o introduce în circuitul nostru turistic plus zona Treapt, pentru a putea dezvolta întreaga zonă. Voi avansa ideea de referendum în ultimul an de mandat, ca să am timpul necesar să fac atractiv oraşul Horezu pentru cetăţenii din Măldăreşti, creând locuri de muncă. În plus, am scăzut anul acesta impozitul la trei categorii şi intenţionez ca şi anul viitor să mai facem o reducere. Oricum, ei vor rămâne la nivelul pe care îl au, nu au de ce să se ferească, pentru că la noi au crescut taxele şi impozitele, dar nivelul din zona rurală rămâne la fel. Dacă vom reuşi să ne înţelegem, va exista oraşul Horezu, incluzând cartierul Măldăreşti. În acelaşi timp, acolo, la Primăria Măldăreşti, va rămâne un punct de lucru cu câţiva funcţionari, pentru ca locuitorii să nu fie nevoiţi să se deplaseze la Horezu când au nevoie de o adeverinţă sau de alte lucruri mărunte. Cu siguranţă vom organiza un referendum pentru preluarea comunei Măldăreşti.

 

Impact real: Cum vedeţi oraşul Horezu, la finalul mandatului dumneavoastră?

Nicolae Sărdărescu: Mai frumos decât este acum, şi cu nivelul de trai crescut. Văd o schimbare radicală, pentru că eu sunt un om radical, nu-mi plac lucrurile făcute prost sau care se amână, îmi plac lucrurile făcute bine şi, dacă se poate, cât mai rapid.

3 thoughts on “Nicolae Sărdărescu: „Vom organiza un referendum pentru preluarea comunei Măldăreşti”

  1. De ce nu isi „arondeaza” de pilda…Tomsaniul? Pentru ca „corb la corb nu-si scoate ochii?…iar primarul de Maldaresti este…PNL-ist?…Ma rog, din ce cauza Maldarestiul a ramas …sau mai bine zis a fost „tinut” la nivelul asta?…Nu din cauza unui „drag” PSD-ului?…

  2. Ma bucur tare mult sa vad un om concentrat pe productie si locuri de munca. Pentru ca viata lui e un exemplu de reusita pe toate planurile, cred ca este important ca Domnul Sardarescu sa aiba sustinerea intregii comunitati. Imi doresc un Horezu puterniceconomic, un punct turistic important si-un loc in care sa-ti doresti sa te stabilesti.

  3. Fie că bunul D-zeu și Maica Sf., împreună cu ocrotitorul,acestor ținuturi,,,,,,SF.si marele mucenic////Grigore Decapolitul””””’sa vă ajute in toate demersurile.Orice locuitor al orașului Horezu,se bucură,de un loc de muncă Și nu numai,…Cu și altii,din altele localități.Ati fi un exemplu,de primar, minunat.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *