Ministrul Economiei visează mult, când vine vorba despre Oltchim

 

Noul ministrul al Economiei, Mihai Tudose visează mult. El a declarat zilele trecute că în jurul combinatului chimic vâlcean trebuei dezvoltat un “ecosistem economic legat de un viitor hub energetic care să dea substanță mediului de afaceri din zonă”. De fapt, ministrul se pare că nu a aflat până acum că mediul de afaceri din zonă aproape că nu mai există, după ce platforma industrială nu a mai funcţionat în mod integrat. În condiţiile în care Oltchimul urmează să fie vândut pe bucăţi, este foarte greu de crezut că economia locală îşi va mai putea reveni, întrucât conducerea ministerului nici nu anticipează în acest moment multitudinea de probleme legate în special de utilităţi, care vor apărea pe parcurs, în calea punerii în funcţiune a instalaţiilor.

 

 

Ministrul a fost prezent joi, la Vâlcea

 

Ministrul a avut joi, la Râmnicu Vâlcea, o nouă rundă de discuții cu reprezentanții sindicatelor, administratorii judiciari, administratorul special și conducerea combinatului Oltchim despre stadiul procesului de vânzare după insolvența a companiei. “Cunosc foarte bine situația combinatului Oltchim și recunosc rolul deosebit pe care acesta îl are în economia locală și cea națională. Mai mult, cred că e important să dezvoltăm un ecosistem economic în jurul combinatului, legat de un viitor hub energetic prin care să dăm substanța mediului de afaceri din zonă. Rezultatele bune înregistrate îmi confirmă încrederea în păstrarea statutului de actor regional important în domeniul chimic în piața centrală și est europeană. Guvernul este preocupat de situația comunității locale și avem dialog permanent cu administratorii și reprezentanții salariaților pentru a ne asigura că rezultatul aplicării planului de reorganizare va răspunde nevoilor reale ale companiei, statului și angajaților’, a declarat Mihai Tudose.Procesul vânzării de active ale combinatului este într-un stadiu avansat, Ministerul Economiei luând act de acordul recent al creditorilor de divizare a combinatului în 9 pachete de active.

 

Creditorii au decis modalitatea de vânzare

 

Oltchim, societate aflată în insolvență, este administrată de către consorțiul Rominsolv-BDO, în calitate de administrator judiciar. Decizia și modalitățile de vânzare au loc în cadrul reorganizării judiciare, iar cei care decid sunt creditorii.

Conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în ședința Adunării Creditorilor din 6 martie, un cumpărător al activelor Oltchim va putea prelua cel mult jumătate dintre angajații societății, iar pentru fiecare salariat care va fi preluat i se va calcula un bonus de 5.000 de euro. Documentul specifică faptul că nu există obligația preluării salariaților împreună cu activele. Reangajarea salariaților nu reprezintă o condiționare a investitorilor în vederea cumpărării pachetelor de active, dar există probabilitatea ca unii dintre aceștia să dorească să preia salariați. “Conform contractului colectiv de muncă, disponibilizarea salariaților se face cu acordarea unor plăți compensatorii, acestea având regim de creanțe curente în cadrul procedurii de reorganizare. Din perspectiva creditorilor, plățile compensatorii au un efect similar cu al unui preț de vânzare echivalent mai mic. Astfel, se intenționează negocierea cu potențialii angajați care sunt doriți de către ofertanți, în vederea eliminării impactului negativ al plăților compensatorii asupra tranzacției. Salariaților care vor termina unilateral contractul individual de muncă încheiat cu Oltchim, în vederea reangajării de către cumpărător, nu li se acordă salarii compensatorii”, se menționează în planul de reorganizare, potrivit Agerpres.

 

P pachete de active, scoase la vânzare

 

Oltchim va întocmi o listă cu salariații care doresc să fie preluați de către ofertanți, acești salariați angajându-se să înceteze unilateral contractul colectiv de muncă. Ofertanții nu vor fi obligați a prelua vreun salariat, preluarea fiind o opțiune. În etapa ofertei finale, ofertanții trebuie să prezinte un angajament final de preluare a salariaților, din lista constituită, pentru o perioadă de minimum 24 de luni.

Modificarea planului de reorganizare a Oltchim privește exclusiv metoda de vânzare a combinatului, în sensul că se va face ofertarea și vânzarea activelor pe pachete de active funcționale și nu prin metoda transferului activelor și activității actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda inițial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuității economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărători.

Activele Oltchim vor fi oferite spre vânzare grupate în 9 pachete: Uzinele clor — alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid și polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică — Bradu-Pitești, Uzina Anhidrida Ftalică — Rm Vâlcea. Valoarea totală de piață a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar prețul de pornire a vânzării va fi de 307 milioane euro.

Activele neesențiale sunt grupate în pachetul de active nr 10, participanții la procesul de vânzare putând oferta inclusiv pentru active individuale, aferente acestui pachet, care vor fi vândute prin licitație publică cu strigare. În document se mai precizează că prețul trebuie să fie cash și trebuie să se plătească în întregime la finalizarea tranzacției, fără vreo opțiune de recalculare ulterioară sau vreo formă de întârziere a plăților sau de diminuare ulterioară a prețului ofertat.

 

Combinatul mai are doar 1800 de angajaţi

 

Cei peste 1800 de angajaţii ai Combinatul Oltchim nu îşi vor pierde locurile de muncă pentru că este o condiţie a Comisei Europene, a anunţat astăzi ministrul economiei, Mihai Tudose, aflat în vizită pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea.

Procedura de vânzare a combinatului în nouă subansamble funcţionale a fost recent aprobată de către creditori şi urmează să fie confirmată de către un judecător.

„Cea mai importantă resursă în petrochimia din Vâlcea nu sunt fiarele, cărmizile, ci oamenii, ei sunt Oltchim. Locurile de muncă sunt garantate. În procesul de vânzare vor avea prioritate ofertele care vor menţine funcţionarea Oltchim. Dacă acest proces de vânzare nu va avea un grad ridicat de certitudine, nu se va face şi vom vinde combinatul când vom avea certitudinea că va funcţiona”, a declarat ministrul economiei Mihai Tudose.

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *