Vasile Cocoş: „În PSD Vâlcea există o disciplină liber consimţită, nu se pot obţine rezultate bune fără disciplină”

Deputatul PSD Vasile Cocoş a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a explicat care sunt priorităţile din punct de vedere al activităţii parlamentare, în 2017. Cum se vede judeţul Vâlcea de la Bucureşti, care sunt impresiile, la început de mandat, dar şi care a fost primul demers în Parlament, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Care sunt primele impresii la început de mandat, ca deputat în Parlamentul României?

Vasile Cocoş: După trei luni de activitate în Parlamentul României pot să vă spun că am avut şi am multe satisfacţii profesionale, în sensul că am avut ocazia să lucrez în comisii alături de parlamentari cu multe mandate şi multă experienţă în domeniu. Mai ales în ultima perioadă am avut ocazia să lucrez în comisia de buget – finanţe, la finalizarea bugetului de stat pentru anul 2017. Tot în această lună am fost desemnat membru supleant în Delegaţia care va participa la Adunarea Parlamentară OSCE.

 

Impact real: Cum se vede judeţul Vâlcea de la Bucureşti?

Vasile Cocoş: După aproape trei luni de când sunt parlamentar pot spune că judeţul Vâlcea se vede bine, are o imagine bună la Bucureşti. Susţin acest lucru pentru că am văzut atitudinea multor parlamentari atât în discuţiile directe, cât şi mai ales în comisiile în care am participat atât ca membru plin cât şi ca invitat (Drepturile omului, Buget – finanţe, Muncă şi probleme sociale şi Probleme europene). Mulţi parlamentari, mai ales cei care erau la al doilea mandat cunoşteau bine judeţul Vâlcea, pentru că îl cunoşteau bine pe preşedintele Constantin Rădulescu, despre care toţi aveau o impresie foarte bună şi îmi spuneau că este un mare noroc că Vâlcea are la conducerea Consiliului Judeţean un om de talia lui. Toţi îl cunosc ca un om corect şi un luptător pentru binele judeţului.

 

Impact real: Care sunt priorităţile pentru anul 2017, din punctul de vedere al activităţii parlamentare?

Vasile Cocoş: Activitatea parlamentară a anului 2017 a început cu finalizarea unor propuneri legislative rămase nerezolvate din mandatul precedent, dar şi cu unele iniţiative legislative propuse de actualii guvernanţi. Începând de săptămâna viitoare se va pune în dezbatere publică legea prevenţiei care, odată adoptată, va asigura un cadru de colaborare între organele de control şi persoanele fizice şi juridice.

 

Impact real: Aşteptările vâlcenilor sunt foarte mari. Credeţi că veţi reuşi, împreună cu colegii parlamentari, să mişcaţi lucrurile într-o direcţie bună şi pentru judeţul Vâlcea?

Vasile Cocoş: Ştim acest lucru din campania electorală. Le-am promis vâlcenilor că ne vom face datoria aşa cum ne cere statutul de parlamentar şi vom acţiona legal pentru ca şi în Vâlcea să se întâmple lucruri bune. Dar să ştiţi că în Vâlcea chiar au început să se întâmple lucruri bune, în primul rând datorită activităţii bune desfăşurate de conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea, personal a preşedintelui Constantin Rădulescu care încă din prima zi după alegere a întreprins o serie de acţiuni de îmbunătăţire a administrării judeţului.

 

Impact real: A existat deja un prim demers pe care l-aţi făcut în Parlament? Despre ce este vorba?

Vasile Cocos: Da, până acum am avut o declaraţie politică despre necesitatea susţinerii Guvernului Grindeanu şi una am prezentat-o zilele trecute, despre necesitatea urgentării legii prevenţiei. Totodată, am semnat două iniţiative legislative, dintre care una se referă la protejarea pădurilor. În această perioadă, de început de mandat, au fost multe proiecte de lege sau modificări de legi din anii precedent care aveau aviz de respingere şi trebuiau trecute prin plenul Camerei Deputaţilor. Pentru perioada imediat următoare voi prezenta câteva propuneri pentru proiectul legii prevenţiei.

 

Impact real: Începând cu 7 martie 2017 faceţi parte din Comisia de buget, finanţe şi bănci. Cât de realizabil este programul de guvernare al PSD, are România bani să acopere toate aceste facilităţi din programul de guvernare?

Vasile Cocoş: Da, începând cu 7 martie 2017 fac parte din Comisia de buget – finanţe – bănci, aceasta ca urmare a solicitării mele, dar şi pentru că am participat benevol la şedinţele acestei comisii când s-a dezbătut bugetul pentru anul 2017. Personal, consider că programul de guvernare al PSD este realizabil pentru că este bine fundamentat, dar şi pentru că actualul guvern urmăreşte realizarea acestui program în cele mai mici amănunte şi va lua toate măsurile de utilizare eficientă a resurselor financiare de care dispune România, astfel încât ca să se acopere toate facilităţile şi măsurile din program.

 

Impact real: PSD are în judeţul Vâlcea patru parlamentari. Care este zona de care răspundeţi dumneavoastră?

Vasile Cocoş: Eu răspund de zona Horezu, o zonă pe care o cunosc bine şi care are nevoie de multe resurse financiare pentru modernizarea infrastructurii, în scopul punerii în valoare a turismului montan şi monahal. Totodată, se impune sprijinirea de către Guvern prin măsuri concrete a autorităţilor locale şi a mediului de afaceri din zonă, pentru valorificarea resurselor materiale existente.

 

Impact real: Cât este de adevărat zvonul potrivit căruia Constantin Rădulescu face agenda parlamentarilor vâlceni ai PSD şi că trebuie să raportaţi periodic activitatea pe care o desfăşuraţi în Parlament?

Vasile Cocoş: Nu, domnul Rădulescu nu face agenda noastră, a parlamentarilor vâlceni. Noi avem o agendă de lucru stabilită de conducerea celor două camere. În organizaţia PSD Vâlcea există o disciplină liber consimţită şi, ca în orice sector sau domeniu de activitate, nu se pot obţine rezultate pozitive fără disciplină. Ne întâlnim des cu domnul preşedinte Constantin Rădulescu atât la Râmnicu Vâlcea, în zilele de activitate în teritoriu cât şi după fiecare şedinţă de Comitet Executiv Naţional al PSD. Analizăm cu mare atenţie şi responsabilitate tot ce trebuie făcut, astfel încât necesităţile şi priorităţile judeţului să fie în atenţia tuturor parlamentarilor vâlceni. De fiecare dată ne atenţionează asupra respectării întocmai a regulamentului şi programului de lucru al celor două camere şi, în final, ne spune: prieteni, vedeţi ce faceţi acolo unde v-au trimis vâlcenii, şi să nu faceţi judeţul de râs. Fraza asta ne frământă şi ne mobilizează foarte mult în activitatea noastră. Da, este adevărat că raportăm periodic conducerii organizaţiei judeţene PSD rezultatele şi problemele cu care ne confruntăm în activitatea noastră în Parlament şi în teritoriu. Eu am la cabinetul meu de parlamentar audienţe în ziua de vineri, între orele 10 şi 12. Vin mulţi cetăţeni la audienţă, cu diverse probleme. O parte le rezolv pe loc, altele le am în vedere. Este firesc să informez şi să raportez conducerii organizaţiei judeţene a PSD despre această activitate.

 

Impact real: Primarii vâlceni se plâng că bugetul pe localităţi este aproximativ egal cu cel de anul trecut, în condiţiile în care existau zvonuri cum că noua formulă de calcul va creşte bugetele locale. Cum comentaţi acest lucru?

Vasile Cocoş: Este posibil. Situaţia se datorează în primul rând întârzierii aprobării bugetului de stat pentru anul 2017. Lucrurile s-au clarificat la întâlnirea de la Parlament cu primarii de comune, când atât preşedinţii celor două camere, cât şi premierul le-au transmis primarilor de comune cum se vor repartiza banii în acest an. Însă, programul de guvernare al PSD are măsuri concrete de stimulare a dezvoltării zonelor rurale, astfel încât să se diminueze cât mai mult decalajul între rural şi urban. Se va acorda o autonomie mai mare primăriilor din zonele rurale în gestionarea resurselor financiare proprii şi celor care vor fi primite de la Guvern.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *