Telemeaua de Vaideeni, pe cale să ajungă brand naţional

Săptămâna trecută, o delegaţie a Ministerului Agriculturii a fost prezentă la Consiliul Judeţean pentru a prezenta avantajele înregistrării şi protecţiei denumirii de origine a produselor cu specific românesc. La întâlnirea de lucru au fost prezenţi specialişti de la Ministerul Agriculturii, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, subprefectul judeţului Aurora Gherghina, primarul comunei Vaideeni, Achim Daniel Băluţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale, Meşteşugari şi Artizanat Vâlcea, Aurel Simion, precum şi reprezentanţi ai unor forme asociative din judeţ: „Scopul acestei întâlniri a fost acela de a iniţia acţiuni pentru înregistrarea produsului „Telemea de Vaideeni” pe unul dintre sistemele de calitate protejată a produselor agricole şi alimentare – „Indicaţia Geografică Protejată”, „Denumirea de Origine Protejată”, „Specialitate Tradiţională Garantată”, precum şi identificarea de soluţii cu privire la înregistrarea de noi produse româneşti, ale căror caracteristici specifice sunt protejate la nivel naţional şi european”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu.

 

Daniel Băluţa: „În sfârşit, lactatele de la Vaideeni vor avea o marcă înregistrată”

Despre întâlnirea avută la Consiliul Judeţean şi despre „brandul” în devenire telemeaua de Vaideeni, primarul localităţii, Daniel Băluţă ne-a declarat: „Anul trecut, în cadrul târgului de animale i-am adus în discuţie ministrului Agriculturii dorinţa noastră pentru recunoaşterea la nivel naţional a produselor tradiţionale păstoreşti din Vaideeni. Mă refer aici la brânza de Vaideeni, celebra telemea, caşul, smântâna, dar şi tocanul sau balmoşul din această zonă. Vaideeniul este cunoscut ca un brand la nivel naţional în domeniul zootehniei, şi ne referim aici strict la păstorit. Ciobanii din Vaideeni prepară lactatele, dar şi restul de mâncăruri exact după reţetele vechi, şi respectând tradiţia. După întâlnirea de astăzi sunt convins că, în foarte scurt timp, lactatele de Vaideeni vor avea o marcă înregistrată. Şi putem la export să mergem pe acest atestat”, a precizat Băluţă. În comuna Vaideeni, fiecare familie prepară acasă, după o reţetă secretă, celebra telemea încât, potrivit primarului, după gust fiecare este recunoscută dacă e „făcută acasă la Jinaru, la Vinereanu, la Sălişteanu”. Comuna Vaideeni este una dintre cele mai cunoscute localităţi de păstori de la sud de Carpaţi, constituită în urmă cu 300 de ani, în urma migraţiei masive a păstorilor transilvăneni din Mărginimea Sibiului.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *