Scandalul Grindeanu-Dragnea întârzie finanţarea proiectelor, în judeţul Vâlcea
Disputele politice de la nivel naţional, în speţă încercarea liderului PSD, Liviu Dragnea, de a-şi da jos propriul Guvern blochează toate cele 89 de localităţi din judeţul Vâlcea, care aşteaptă cu sufletul la gură răspunsul de la Ministerul Dezvoltării privind aprobarea cererilor de finanţare pentru cele peste 600 de proiecte depuse prin PNDL-2. Acuzată de Grindeanu că întârzie fără motiv analiza solicitărilor de finanţare, ministrul Sevil Shaidehh spune că s-au finalizat cererile de finanţare, dar nu face publică şi lista proiectelor aprobate.
Încă din lună martie, primăriile vâlcene, dar şi Consiliul Judeţean aşteaptă un răspuns de la Guvern pentru proiectele depuse. Autorităţile publice locale din judeţul Vâlcea au depus peste 600 de proiecte pentru PNDL-2, de şase ori mai multe proiecte comparativ cu PNDL- etapa 1. Numai Consiliul Judeţean are în jur de 20 de proiecte depuse în vederea modernizării drumurilor judeţene, iar primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău a înaintat nu mai puţin de 49 de cereri de finanţare în vederea modernizării infrastructurii. La lansarea programului, Ministerul Dezvoltării a anunţat finanţarea a 9.500 de proiecte la nivel naţional, însă, până la data finală de depunere s-au înregistrat peste 20.000 de proiecte. În ceea ce priveşte PNDL- etapa 2, Shhaideh a precizat că bugetul alocat este de 30 de miliarde de lei şi, conform programului de guvernare, sunt finanţate 5.000 de obiective noi — apă, canalizare, drumuri, 2.500 de creşe şi grădiniţe şi 2.000 de şcoli.
Grindeanu acuză: „Doamna Shhaideh întârzie fără motiv finanţarea proiectelor”
Declaraţiile premierului Grindeanu făcute la una dintre conferinţele de presă de săptămâna trecută creează haos în administraţiile locale. Şeful Executivului a afirmat că i-a solicitat ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh să aprobe lista cu investiţiile de infrastructură încă de acum o lună şi jumătate, însă aceasta a întârziat fără motiv. Încă nu ştim de partea cui este adevărul, însă cert este faptul că administraţiile locale au încredere în noul program de modernizare a infrastructurii, iar necesităţile din mediul rural sunt foarte mari. PNDL-2 se doreşte a fi programul care ar rezolva, până în 2020, problemele de infrastructură ale localităţilor din mediul rural, prioritate având lucrările de alimentare cu apă, canalizare şi asfaltarea unor drumuri.
Shhaideh anunţă finalizarea evaluării, dar nu face publică şi lista proiectelor aprobate
În ciuda blocajului politic, activitatea în ministere continuă. Cel puţin aşa susţine Sevil Shhaideh, cea mai loială aliată a lui Liviu Dragnea. Shhaideh a anunţat imediat după conferinţa de presă prin care era acuzată de Grindeanu că blochează fără motiv finanţarea proiectelor, că a finalizat analiza proiectelor înscrise în etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi a decis cine va primi finanţare: „Astăzi, 16 iunie a.c., începe oficial Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) etapa a două, fiind încheiată analiză de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finanţare pentru fiecare judeţ sunt în curs de semnare. Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructură la nivel judeţean. Prioritizarea proiectelor incluse la finanţare prin PNDL s-a făcut în urmă analizei interne de specialitate a peste 13.000 de solicitări, prin corelarea tuturor surselor de finanţare (fonduri europene, programe guvernamentale) şi aplicarea criteriilor stabilite prin HG nr. 624/2015, astfel încât resursele financiare alocate să fie repartizate echilibrat pe judeţe”, se arată în comunicatul instituţiei. Nu putem decât să o credem pe cuvânt pe doamna Shhaideh deoarece, până în prezent, pe site-ul ministerului nu se regăseşte şi lista proiectelor care au primit finanţare. Până când se va face publică şi lista cu unităţile administrativ-teritoriale, Guvernul Grindeanu va trece însă, miercuri, printr-o moţiune de cenzură depusă de partidele care l-au susţinut la guvernare, PSD şi ALDE.