Gheorghe Melente: „În momentul de faţă nu ştiu dacă Consiliul Judeţean mai poate ajuta pe cineva cu cofinanţări”

Primarul comunei Drăgoeşti, Gheorghe Melente a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care le are în derulare în localitate, dar şi despre criza politică actuală din România. Cum afectează căderea Guvernului Grindeanu activitatea administrativă, dacă se pliază localitatea condiţiilor drastice de accesare a fondurilor europene, dar şi când va începe, efectiv, modernizarea DJ 678, care tranzitează localitatea, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Cum afectează căderea Guvernului Grindeanu procesul administrativ? Cum se simt aceste mişcări politice. din postura de primar?

Gheorghe Melente: Evenimentele din acest moment, de pe scena politică românească sunt un lucru neplăcut. Fostul premier Grindeanu a spus că sunt probleme la PNDL, pentru că, până la urmă, speranţa noastră, a celor din administraţie sunt proiectele pe acest program şi, bineînţeles, fondurile europene. Cum proiectele europene se accesează foarte greu, ţinând cont de condiţiile riguroase, ne interesează PNDL, să mergem cu finanţările prin acest program. Îmi place să cred că ceea ce a spus Grindeanu nu este adevărat, referitor la posibila repartiţie a proiectelor pe criterii politice.

 

Impact real: Ce părere aveţi despre afirmaţia făcută de Grindeanu, potrivit căreia finanţările urmau să fie repartizate pe criterii politice?

Gheorghe Melente: Ca primar liberal pot să spun că mi-ar plăcea să nu fie adevărat. Ca şi un răspuns politic, mi-am dorit să treacă moţiunea înaintată de PSD împotriva lui Guvernului, ca să nu se mai ascundă PSD-ul după Guvern pentru că nu mai poate să ducă la îndeplinire programul de guvernare. Sper că după declaraţia pe care a făcut-o Grindeanu referitor la PNDL, viitorii miniştri vor corecta problemele. În cazul în care ar fi rămas Grindeanu, ar fi fost amânat încă 2-3 luni acest program, date fiind declaraţiile acestuia, şi anul ar fi fost compromis din punct de vedere al finanţării proiectelor. Aşa cum Dragnea a anunţat că s-a finalizat analiza proiectelor, eu aştept ca, în următoarele săptămâni, să merg şi să semnez contractele de finanţare, astfel încât să demarăm proiectele. În caz contrar o să apară reacţiile din teritoriu, de la diverşi primari, indiferent de culoarea politică. Aceasta este gândirea mea administrativă, pentru că nu aş mai vrea prelungirea la infinit a proiectelor. Vă daţi seama, va urma aprobarea proiectelor, apoi proiectarea, licitaţia şi pot să vă spun că, dacă anul viitor pe vremea asta vor începe lucrările ar fi bine. Anul 2017 este compromis în ceea ce priveşte proiectele prin PNDL-2. În momentul de faţă eu, ca primar, mă felicit că mai am ceva bani în bugetul local şi am promovat lucrări necesare, şi care se derulează în prezent.

 

Impact real: Despre ce proiecte este vorba?

Gheorghe Melente: Eu sunt un caz fericit, prin faptul că anul trecut, în septembrie-octombrie, am ţinut licitaţiile pentru situaţii de urgenţă şi am lucrat până acum la rigole şi şanţuri betonate. În prezent lucrăm din bugetul local şi în curând finalizăm reabilitarea drumurilor de târla şi amenajarea şanţurilor de colectare a apelor pluviale. Acest lucru nu necesită decât utilaje, terasamente şi balastare şi iată că avem şapte utilaje care lucrează în acest moment, la Drăgoeşti. Săptămâna trecută au început şi lucrările de reabilitare a Şcolii cu clasele I-VIII din Drăgoeşti, care se va realiza tot cu fonduri locale. Eu nu m-am hazardat să cheltuim banii decât în cazuri de maximă necesitate. Puteam alege varianta prin PNDL-2, însă am zis că reabilitarea nu necesită decât 2 miliarde de lei vechi, şi mai bine să ne finanţeze proiectele mai mari, de exemplu 12 kilometri de asfalt, pe care nu pot să le realizez din bugetul local.

 

Impact real: Ce proiecte aţi depus la Ministerul Dezvoltării?

Gheorghe Melente: Prin PNDL-2 am depus şi noi patru proiecte pentru modernizarea infrastructurii. Avem apă şi canalizare, un proiect de modernizare a iluminatului public (însă am aflat că este posibil să nu se mai finanţeze iluminatul) şi încă unul de asfaltare, pentru 12,3 kilometri. Pe mine mă interesează ultimul, cel privind asfaltarea drumurilor, deoarece a rămas singurul pe Drăgoeşti care se poate finanţa. De ce spun asta? Pentru că, prin asocierea noastră cu ADI Apa Vâlcea, extinderea de apă şi canalizare este prinsă prin POS Mediu, programul european derulat de ei. Când am depus proiectele acum, am aflat că s-au suprapus şi am dat semnătură că nu le mai vreau pe O.G. 28, şi se vor ocupa ei. Chiar dacă poate finanţarea va fi mai greoaie nu mă deranjează, pentru că, dacă primim proiectul pentru drumuri, atunci avem 99% din comună asfaltată. Revenind la politică, dacă au promis că vor finanţa cel puţin un proiect pentru fiecare localitate, nu avem cum să nu prindem şi noi proiectul de asfaltare. Nu-i înţeleg pe cei care au depus treisprezece proiecte sau paisprezece, pentru că fiecare entitate administrativă îşi asumă şi nişte responsabilităţi în ceea ce priveşte cofinanţarea. În momentul de faţă nu ştiu dacă Consiliul Judeţean mai poate ajuta pe cineva. Eu îmi amintesc ce am păţit cu proiectul european, când nu am avut partea de cofinanţare.

 

Impact real: Pe fonduri europene, ce proiecte pregătiţi? Se pliază localitatea condiţiilor drastice de accesare?

Gheorghe Melente: Pe fonduri europene aştept să se schimbe legislaţia. Nu pot să aştept altceva, dacă nu pot finanţa nimic, în condiţiile actuale. Pot fi acuzat de orice, dar nu şi de faptul că nu am informaţie, sau că nu doresc să accesez proiecte europene. Noi avem experienţa fondurilor europene şi mi-aş fi dorit foarte mult să ne pliem condiţiilor de accesare.

 

Impact real: În opinia dumneavoastră, de ce s-a făcut legislaţia aceasta aşa de riguroasă?

Gheorghe Melente: Din punctul meu de vedere, cred că se urmăreşte comasarea localităţilor şi regionalizarea. Aceste condiţii îţi forţează ţie mâna să te asociezi cu alte localităţi. De exemplu, noi, prin GAL, vom face un teren sintetic lângă şcoală. Dacă nu făceam această asociere, pe GAL, nici cei 50.000 de euro nu-i mai accesam. Este singura modalitate de a mai accesa astăzi proiecte europene, ca localitate mică, doar prin asociere. ADI Apa Vâlcea face calcule pe sistemul de canalizare, să cuprindă Olanu şi Drăgoeşti.

 

Impact real: Consiliul Judeţean are în vedere modernizarea DJ 678, care tranzitează şi localitatea Drăgoeşti. Ce informaţii ne aduceţi, despre acest proiect?

Gheorghe Melente: Speranţa noastră este să se finanţeze. Săptămâna trecută am fost şi am semnat protocolul de colaborare alături de primarii localităţilor beneficiare ale acestui proiect. Am fost surprins să aflu, cu ghilimelele de rigoare, că întâi s-a depus DJ 678 A (Galicea – Nicolae Bălcescu Drăgoeşti) la finanţare. Probabil săptămâna viitoare vom merge şi noi să semnăm, dar eu mă gândeam că întâi se depune DJ 678 şi apoi se va depune DJ 678 A sau, dacă este cazul, B sau C. Oricum, întregul drum este prins la finanţare, şi acest lucru nu poate decât să mă bucure. Nu aş vrea să ajungem ca, peste trei ani, să le spun cetăţenilor că promisiunile lor au fost deşarte. Aş vrea să fiu părtaş la realizările lor, să le spun oamenilor că s-a făcut de către Consiliul Judeţean DJ 678, la care şi eu sunt părtaş, în calitate de primar. Vreau să ies din acest mandat cu lucruri pozitive, lucruri realizate, aşa cum s-a întâmplat şi în campania mea din 2016.

 

Impact real: A trecut deja un an din cel de-al doilea mandat. Sunteţi mulţumit de realizări?

Gheorghe Melente: De la preluarea mandatului am avut în permanenţă lucrări în derulare, în localitate. A fost un an greu, majoritatea primarilor se plâng că nu au reuşit să facă mare lucru în această perioadă, iar oamenii nu mai au răbdare. Şi eu, în sufletul meu, chiar dacă nu arăt, sunt nemulţumit. V-am spus că nu am stat degeaba, şi am făcut lucrurile imediate care sunt necesare cetăţeanului. Sper ca, în 2018 să intrăm în forţă şi să dăm curs lucrărilor. Lucrurile se mişcă la noi în localitate, de curând am dat drumul la sistemul de alimentare cu apă, acum se lucrează la branşamente şi deja s-au realizat peste 100 de contracte. Sunt lucruri care se derulează, şi omul vede că nu am stat degeaba.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *