Festivalul dansului popular vâlcean „Brâul de aur” a ajuns la cea de-a 46-a ediţie
De Sfânta Maria Mică, comuna Bărbăteşti a fost epicentrul tradiţiilor româneşti autentice. Pe 8 septembrie, festivalul „Brâul de aur” a reunit 10 ansambluri de muzică populară, pentru care portul popular este la loc de cinste. Cântec, joc şi voie bună, tradiţie şi obiceiuri, sunt cuvintele care au descris evenimentul mult aşteptat de locuitorii comunei Bărbăteşti. „Brâul de aur” a ajuns anul acesta la cea de-a 46-a ediţie, fiind o iniţiativă a Primăriei Bărbăteşti, CJCP Vâlcea şi a Căminului cultural Bărbăteşti, încă din anul 1970.
Politicienii au ratat plimbarea cu căruţele
Ca în fiecare an, momentul mult-aşteptat de localnici, dar şi de invitaţi a fost parada portului popular. La orele prânzului, localnicii şi-au etalat costumele populare şi au putut fi admiraţi de cei prezenţi în căruţe, pe traseul Căminul cultural Bodeşti – Punctul „La Hotar” de la stadionul din Bărbăteşti, noua locaţie de desfăşurare a festivalului. Reprezentanţii judeţului şi politicienii au ratat plimbarea cu căruţele trase de cai alături de ansamblurile folclorice, deoarece aceştia au ales să participe la câteva evenimente din sudul judeţului, iar la Bărbăteşti şi-au făcut apariţia la orele după-amiezii. Printre invitaţii şi politicienii prezenţi s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, prefectul judeţului, Florian Marin, parlamentarii PSD, subprefectul Aurora Gherghina, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Buşu.
Ansamblurile şi-au etalat costumele într-o paradă a portului popular
La orele prânzului, invitaţii şi ansamblurile prezente au putut servi o masă creştinească oferită de Primăria comunei Bărbăteşti, urmată de o frumoasă „Horă a satului”. A urmat spectacolul propriu-zis al formaţiilor participante la festival, şi aici şi-au dat concursul reprezentativele comunelor Costeşti (Ansamblul Floricică), Pesceana (Ansamblul Peşceniţa), Valea Mare (Ansamblul de dansuri de fete), Mădulari (Ansamblul Strugurel de Mădulari), Călimăneşti (Ansamblul Doina Oltului), Amărăşti (Ansamblul „Mireasma zorilor” al Parohiei Nemoiu), Tomşani (Ansamblul Nedeiţa), Vaideeni (Ansamblul Mioriţa), Dăeşti (Ansamblul „Datina”); Păuşeşti Otăsău (Ansamblul „Glasul Otăsăului”); Pietrari (Ansamblul „Moştenitorii” Jr.); Voineasa (Ansamblul „La Obârşia Lotrului”); Bărbăteşti (Ansamblul Brâuleţ de Bărbăteşti). „Proiectul cultural „Brâul de Aur” este un moment de sărbătoare pentru localitatea noastră, pe care, în fiecare an, cu mari eforturi din partea administraţiei locale, încercăm să-l susţinem. Putem observa cu uşurinţă că tinerii noştri sunt încântaţi de portul popular autentic şi dau semne că doresc să păstreze tradiţia şi mai departe. Începând cu anul acesta am schimbat şi locaţia, deoarece erau multe persoane vârstnice care doreau să participe şi acolo, pe Valea Otăsăului, era mai dificil de ajuns. Normal că sunt şi cârcotaşi care nu credeau că va fi un succes festivalul în această locaţie. Aici avem spaţiu suficient ca oamenii să joace, să se distreze, am amenajat o parcare de 1.400 de metri pătraţi. De data aceasta politicienii au ratat plimbarea cu căruţele, i-am lăsat să meargă în sudul judeţului unde sunt mai multe evenimente, şi apoi au venit la noi. Totodată, dimineaţa, localnicii nu prea puteau să participe”, a declarat primarul Constantin Bănacu, în deschiderea festivalului „Brâul de Aur”. Primarul Bănacu a promis că, începând cu anul viitor, va introduce în program şi competiţii sportive, cu atât mai mult cu cât festivalul se desfăşoară în imediata apropiere a stadionului comunal. După-amiază, cei prezenţi au putut asculta un spectacol folcloric susţinut de renumita formaţie din Banat, Petrică Nicoară Sârbu, Armân Nicoară, Fane Bănăţeanu şi, Ramona Călean. Seara s-a încheiat cu un superb foc de artificii.