Ştefan Bogdan: „Sunt convins că, în acest mandat, oraşul Băbeni va căpăta o nouă înfăţişare”

Primarul oraşului Băbeni, Ştefan Bogdan a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care intenţionează să le implementeze pentru dezvoltarea oraşului, precum şi despre investiţiile care vor fi realizate în acest mandat, cu fonduri externe. Cum vede rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, dacă se pliază oraşul Băbeni condiţiilor de accesare a fondurilor europene, dar şi alte lucruri interesante aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii se vor realiza la Băbeni, prin PNDL-2?

Ştefan Bogdan: Am reuşit să obţinem finanţare pentru cinci proiecte, toate vizând modernizarea infrastructurii educaţionale. Este vorba despre construirea unei creşe pe strada Dragoş Vrânceanu, extinderea clădirii Liceului cu atelier şi grup sanitar şi dotarea acestuia cu mobilier specific şi sistem de prezentare interactiv. Cel de-al cincilea proiect cuprinde dotarea cu mobilier specific activităţilor didactice şi de laborator la Şcoala Gimnazială de la Valea Mare. În total, investiţiile se ridică la 40 de miliarde de lei vechi, construirea creşei ajungând la aproape 35 de miliarde de lei vechi, fiind un proiect complex, de o importanţă foarte mare pentru băbenari. Noi am depus 10 proiecte, însă am fost prinşi la finanţare cu cele de învăţământ, dar sunt mulţumit şi cu acestea. Orice investiţie nouă la Băbeni nu poate decât să mă bucure.

 

Impact real: Ce veţi face cu proiectele de infrastructură, aţi identificat o altă sursă de finanţare?

Ştefan Bogdan: Am demarat câteva investiţii din bugetul local. Este vorba despre decolmatarea canalelor de pe raza oraşului, balastarea zonelor cu probleme, s-a semnat şi contractul de finanţare pentru modernizarea zonei blocurilor, la fel pentru achiziţionarea unui buldoexcavator şi pentru modernizarea parcului central. Am luat decizia de a începe aceste proiecte din bugetul local deoarece, prin PNDL-2 noi am prins doar proiecte pentru învăţământ şi sigur un PNDL-3 nu va fi demarat anul acesta sau anul viitor. Sunt mulţumit că am reuşit să le accesăm şi pe acestea. Din câte am înţeles, prioritară a fost infrastructura de învăţământ. Am primit şi o adresă de la minister, prin care ni s-a solicitat să redepunem proiectele rămase, pentru că se vor face nişte economii în urma licitaţiilor şi vor reintra în joc.

 

Impact real: De fiecare dată când plouă abundent, pârâul Stăncălău creează probleme. Ce informaţii ne aduceţi despre proiectul de regularizare a acestui pârâu?

Ştefan Bogdan: Administraţia Bazinală de Apă Olt lucrează efectiv la regularizarea acestui pârâu. Au început lucrările de la Olt cu decolmatarea canalului de fugă, pentru ca, în cazul unei situaţii de urgenţă să debuşeze apa pe acel canal. În cazul unor ploi abundente nu vom mai avea probleme, nu vor mai fi puse în pericol terenurile şi gospodăriile de la Valea Mare. Vom achiziţiona şi un buldoexcavator, şi avem şi două poduri deja aproape de finalizare pe situaţii de urgenţă.

 

Impact real: Oraşul Băbeni suferă la capitolul infrastructură rutieră. Despre proiectele pentru asfaltări ce ne puteţi spune?

Ştefan Bogdan: Am avut depus şi un proiect de modernizare a zece kilometri de străzi locale, şi încă un proiect care prevedea rigole şi podeţe de-a lungul drumului naţional, pe o distanţă de 14 kilometri. Mi-aş fi dorit foarte mult acest proiect, însă le vom redepune, şi poate vom primi finanţare în urma economiilor care se vor face. Vrem să asfaltăm măcar strada Uzinei şi Ungureni. Ne bucurăm că a fost prins la finanţare proiectul pentru modernizarea DJ 646 Băbeni-Tomşani-Costeşti, un proiect care va fi realizat de Consiliul Judeţean.

 

Impact real: La ce sumă se ridică proiectele pe care urmează să le realizaţi din bugetul local?

Ştefan Bogdan: În total se ridică la peste 15 miliarde de lei vechi. Modernizarea parcului va avea o valoare de 3 miliarde de lei vechi, modernizarea zonei blocurilor 3,5 miliarde, podurile 2 miliarde, buldoexcavatorul 3 miliarde, plus balastările şi decolmatarea şanţurilor. Aceste investiţii se vor realiza în această toamnă. Avem mari probleme cu Apavilul, cu firmele subcontractante care au realizat lucrările de alimentare cu apă şi canalizare la Băbeni. Sunt supărat că nu ne-au adus la stadiul iniţial lucrările, şi nici nu mai dăm de ei. La fel este şi la Casa de Cultură: aşteptăm de luni bune să vină şi să monteze nişte scaune. Aş fi dorit să inaugurăm Casa de Cultură când am avut sărbătoarea oraşului, dar nu am putut din această cauză. Cum să inaugurez o sală de spectacole fără să fie montate scaunele?

 

Impact real: A trecut mai bine de un an de la preluarea mandatului. Trăgând linie, sunteţi mulţumit de realizări?

Ştefan Bogdan: Sunt dezamăgit, pentru că depindem de alţii, şi nu putem să ne mişcăm aşa cum trebuie. Lucrurile se mişcă mai greoi. Sperăm ca, atunci când se pornesc, să meargă la turaţie maximă. Pentru mine a fost foarte greu să pornesc nişte rotiţe, dar sunt convins că, în acest mandat, oraşul Băbeni va căpăta o nouă înfăţişare.

 

Impact real: La capitolul fonduri europene aţi pregătit vreun proiect? Se pliază oraşul Băbeni condiţiilor de accesare?

Ştefan Bogdan: Din păcate, condiţiile de accesare sunt răutăcioase, dacă pot să le spun aşa. Uniunea Europeană nu a luat în calcul faptul că oraşele mici nu au, de exemplu, canalizare. Totodată, există axe de accesare a fondurilor europene în domeniul social, mai puţin pe infrastructură. Pentru comune există acel program, 7.2 pentru asfaltarea drumurilor, dar şi acolo condiţiile sunt drastice. Încercăm şi noi un proiect pentru eficienţă energetică, dar aşteptăm consultanţii, să vedem dacă ne încadrăm cu acest proiect. Am avut mai multe proiecte europene în vedere, dar oamenii sunt reticenţi la a accesa un proiect pentru transport public electric, când noi nu avem drumuri. Este normal ca întâi să dorească drumuri asfaltate şi apoi transport public. La fel, există fonduri pentru zone de agrement, însă oraşul Băbeni nu se leagă de puncte turistice, iar acest lucru ne face să nu obţinem punctajul necesar finanţării proiectului.

 

Impact real: Având în vedere toate aceste aspecte, a fost o greşeală faptul că Băbeniul a fost declarat oraş?

Ştefan Bogdan: Marea greşeală a fost că Băbeniul a fost declarat oraş în anul 2002. Ar fi avut altă deschidere către accesarea fondurilor europene dacă ar fi fost tot comună. S-ar fi dezvoltat altfel. În ultima perioadă s-a tot dorit reîntoarcerea la statutul de comună, dar nu se mai poate. Băbeniul este inclus în circuitul european ca oraş, şi aşa va rămâne. Pe viitor, strategia este aceea de regionalizare. Vor dispărea comunele mici, se vor alipi oraşelor sau comunelor mari, acesta este viitorul. Vreau să le transmit băbenarilor să mai aibă puţină răbdare, pentru că lucrurile se vor mişca, se îndreaptă către făgaşul bun.

 

Impact real: Ce soluţie vedeţi, pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân?

Ştefan Bogdan: Rezolvarea ar fi ca fiecare administraţie locală să-şi facă acest adăpost, pentru că legea îi obligă. Doar noi, Primăria Râmnicu Vâlcea şi cred că Brezoi avem adăpost pentru câini. Având adăpost, există o monitorizare, şi pot fi făcute mult mai uşor sterilizările. Noi avem angajaţi şi tehnician veterinar, avem contract cu un medic veterinar, deci orice administraţie locală poate să angajeze şi să facă un astfel de padoc. Trebuie doar să vrea. Dacă fiecare localitate ar strânge câte 50 de câini, atunci s-ar împuţina. Îi sterilizezi şi s-ar rezolva problema. Noi suntem singurii care respectăm legea şi avem un astfel de adăpost, care este la capacitate maximă. Mai mult decât atât, noi suntem monitorizaţi de un ONG din Germania cu camera de supraveghere, pentru ca animalele să fie tratate cum trebuie. Mă supără faptul că tot noi suntem cei controlaţi, în loc să le aplice amenzi celor care nu au astfel de padocuri, tot noi suntem supervizaţi şi pasibili de amenzi. Nu se mai poate în felul acesta!

 

Impact real: În momentul de faţă, Primăria Băbeni înregistrează datorii?

Ştefan Bogdan: Nu am preluat primăria cu datorii, şi nici nu avem datorii. Dacă aveam datorii, nu puteam să scoatem la licitaţie aceste investiţii. Stăm bine la acest capitol. Avem o balanţă bună şi, dacă vom reuşi să facem aceste investiţii din bugetul local voi fi mulţumit de anul 2017.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *