Consiliul Judeţean Vâlcea a instituit o nouă taxă – pentru serviciile de salvamont

Cuantumul taxei de salvamont se aplică firmelor autorizate în domeniul turismului şi este de 1% din încasările aferente prestării serviciilor de cazare, transport pe cablu, închiriere echipament sportiv şi vehicule de agrement, cursuri de iniţiere şi perfecţionare în sporturi şi activităţi montane. Banii luaţi de la agenţii economici vor fi folosiţi pentru dotarea salvamontiştilor cu echipamentele necesare, dar şi pentru echipajele de salvare.

Liberalii susţin că taxa este mult prea mare

 În timp ce la Braşov, Consiliul Local aplica încă din anul 2006 o taxă de 2% din contravaloarea încasărilor din cazare pentru serviciul salvamont, sau 1 leu/zi pe turist cazat, aşa cum se întâmplă în alte staţiuni montane cu renume din România, consilierilor liberali din judeţul Vâlcea li s-a părut enorm procentul de 1% din încasări, propus de preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu. La ultima şedinţă a Consiliului Judeţean din 31 octombrie, liberalii s-au opus demersului executivului de a introduce aceasta taxa de salvamont, solicitând amânarea punctului de pe ordinea de zi şi votarea acestuia numai după o consultare a agenţilor economici care desfăşoară activităţi turistice. În final însă, proiectul privind instituirea taxei pentru funcţionarea Serviciului Salvamont Vâlcea a fost adoptat, prin votul majorităţii PSD-ALDE-PER.

Dezbatere ulterioară cu agenţii economici

Deşi a fost aprobată, taxa a fost dezbătută ulterior şi cu agenţii economici în cadrul unei întâlniri desfăşurate joi, 2 noiembrie, la Consiliul Judeţean Vâlcea. În urma întrevederii avute cu o parte a agenţilor economici, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu a declarat:” Cu toate că Proiectul de hotărâre privind instituirea de taxe speciale pentru funcţionarea Serviciului Public Judeţean „Salvamont-Salvaspeo” Vâlcea a fost publicat pe site-ul Consiliului Judeţean Vâlcea cu 30 de zile înainte de şedinţa în care acesta a fost supus aprobării consilierilor judeţeni, iar în şedinţele de comisii nu au fost făcute niciun fel de observaţii cu privire la această taxă, totuşi am intervenit și am organizat astăzi, 2 noiembrie a.c., consultări cu agenţii economici din turism, în urma cărora să se asigure medierea pe acest subiect. Pentru a fi identificate cele mai bune soluții, la finalul acestei întrevederi s-a stabilit ca săptămâna viitoare să aibă loc o nouă întâlnire, la care să fie invitaţi şi reprezentanţi ai Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).”, a declarat Constantin Rădulescu, preşedinte Consiliul Judeţean Vâlcea. Preşedintele CJ a ţinut să precizeze că, în cazul în care se constată că aceasta taxa este mult prea mare pentru puterea economică a firmelor care derulează servicii turistice, cuantumul acesteia ar putea fi modificată, astfel încât agenţii economici să nu aibă de suferit.

 

Ramona BĂLTEANU

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *