Daniel Dimulescu: „Trebuie să avem încredere în acest Guvern până la final”
Primarul Daniel Dimulescu a prezentat realizările primului său an de mandat. Spune că a mizat mai mult pe crearea de proiecte, de care localitatea Mădulari ducea lipsă. În toată această perioadă au fost puse pe picioare noi idei, benefice pentru localitate, şi s-au căutat soluţii de finanţare pentru proiectele întocmite. Speră ca noul an să fie anul şantierelor în Mădulari, şi crede cu tărie în actualul Guvern social – democrat căruia îi dă în continuare credit pentru o guvernare performantă.
Impact real: Care sunt proiectele prioritare pentru comună, în această perioadă?
Daniel Dimulescu: M-am încadrat cu studiul de fezabilitate pentru depunerea proiectului de înfiinţare a reţelei de apă pe o lungime de 17 kilometri. Aşteptăm să semnăm contactul de finanţare, urmând să pregătim licitaţia lucrărilor. Proiectul are valoarea de două milioane de euro. Acest proiect va acoperi în procent de 90% reţeaua de alimentare cu apă din Mădulari. După aceea vor mai fi necesare anumite extinderi de reţea în satele Beica şi în satul Mamu. Introducerea reţelei de apă a fost visul meu, pe care o sa mi-l văd împlinit doar atunci când vom da drumul la robinet.
Impact real: Venind din mediul privat, cât de grea a fost întocmirea unui proiect în administraţie?
Daniel Dimulescu: Înfiinţarea sistemelor de apă şi canalizare sunt primele proiecte pe care le-am întocmit, din poziţia de primar al acestei localităţi. Pot spune acum că legislaţia existentă în domeniul administrativ omoară birocratic o mare parte dintre investiţiile necesare comunităţilor. Consider că este nevoie să fie creat un cadru potrivit dezvoltării cât mai rapide cu putinţă a zonei rurale. Dacă vrem să avem sate înfloritoare, aşa cum erau odată, trebuie să creăm cadrul potrivit. Pentru proiectul de apă am dus la Ministerul Dezvoltării şase dosare.
Impact real: Ce proiecte aţi depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea finanţării?
Daniel Dimulescu: Pe lângă proiectul de înfiinţare a reţelei de apă în localitate am mai depus şi documentaţia proiectului de înfiinţare a sistemului de canalizare pe o lungime de 17 kilometri, alte două proiecte care vizau asfaltarea drumurilor comunale, dar şi modernizarea iluminatului public. Din păcate, dintre cele şase proiecte pe care le-am depus, doar un singur proiect ni s-a aprobat, care priveşte înfiinţarea sistemului de apă potabilă. Ni s-a promis că, din economiile care se vor face în urma licitaţiilor ni se va finanţa şi proiectul de înfiinţare a sistemului de canalizare, care are o valoare de peste 4 milioane de euro.
Impact real: Care este situaţia în ceea ce priveşte infrastructura rutieră în localitate?
Daniel Dimulescu: În oferta electorală am trecut pietruirea drumurilor, dar aici sunt trecute drumurile agricole. În localitate mai sunt de asfaltat aproximativ 7 kilometri de drumuri comunale. Un drum pentru care trebuie să găsesc o soluţie financiară în vederea asfaltării este drumul comunal care face legătura cu localitatea Lungeşti.
Impact real: Faptul că noul coridor european de transport al gazelor naturale va trece şi prin Mădulari va reprezenta un avantaj, pentru administraţia locală?
Daniel Dimulescu: Împreună cu primarul localităţii Şuşani, Gigi Staiu am avut o întâlnire cu primarul localităţii Cârlogani, judeţul Olt, în urma căreia am decis să facem un proiect comun în vederea introducerii gazului metan, reţea pe care o putem lega de conducta din Slatina. Este varianta cea mai simplă. Urmează să avem o întâlnire şi cu reprezentanţii Companiei Distrigaz Sud şi, în funcţie de răspunsul dat, vom face demersurile în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiei proiectului de înfiinţare a reţelei de gaze naturale în localitate. Pentru noi, faptul că Gazoductul BRUA va trece prin localitate nu ne oferă facilitatea de a introduce această utilitate şi la gospodăriile noastre. Transferul gazului din gazoduct într-o reţea de preluare şi distribuire spre consum costă foarte mult, bani pe care statul român nu i-ar putea aloca. Dacă va reprezenta un beneficiu pentru noi, şi în ce măsură, asta vom vedea la timpul potrivit.
Impact real: Ce soluţii de finanţare întrevedeţi pentru asfaltarea drumurilor comunale?
Daniel Dimulescu: Din portofoliul de proiecte pe care le-am depus la Ministerul Dezvoltării avem două proiecte în vederea finanţării, pentru asfaltarea ultimilor 7 kilometri de drumuri comunale.
Impact real: Compania Petrom reprezintă un sprijin real pentru comunitatea din Mădulari? Anul acesta în ce a constat susţinerea companiei?
Daniel Dimulescu: În comuna Mădulari, compania OMV Petrom desfăşoară activităţi operaţionale. Prin derularea activităţii sondelor, din partea companiei OMV Petrom există acea dorinţă de a ajuta comunitatea şi de ne susţine în demararea proiectelor. Anul acesta, compania ne-a sprijinit cu fonduri în vederea demarării proiectului de montare a panourilor fotovoltaice.
Impact real: După ce primarii au majorat salariile, multe primării au ajuns să se confrunte cu lipsa banilor. Aceste creşteri salariale creează dezechilibre şi în bugetul Primăriei Mădulari?
Daniel Dimulescu: Angajaţii din Primăria Mădulari primesc salariile majorate, conform legii. Adică, avem salarii decente, aşa cum au spus guvernaţii, şi nu există probleme în asigurarea cheltuielilor de funcţionare a primăriei, până la finele anului.
Impact real: Aţi reuşit să formaţi în primărie o echipă pe care vă puteţi baza?
Daniel Dimulescu: Am reuşit să avem în cadrul Departamentul financiar-contabil un profesionist, un lucru extrem de important pentru mine. Eu şi echipa mea suntem gata să colaborăm cu toţii în sprijinul cetăţeanului. Vin în administraţie din mediul privat unde, dacă nu ai bani mori. În administraţie dacă nu ai bani, stai. Am venit în această primărie să-i fac pe oameni să vadă lucrurile altfel.
Impact real: Referitor la rectificarea bugetară, ce aşteptări mai aveţi de la Guvern, până la finele anului?
Daniel Dimulescu: Am înţeles că nu va mai exista o a treia rectificare bugetară dar că, de data aceasta, primăriile vor primi bani direct de la Ministerul Finanţelor. Anul trecut am primit 40 de mii de lei, şi atunci m-am supărat, iar astăzi nici pe aceia nu-i mai văd. Acum îmi dau seama cât de buni au fost. Noi am solicitat 7 miliarde de lei vechi, dar mă bucur să fie aşa, adică să-i primim până la finele anului, de la Ministerul Finanţelor. Una peste alta, anul acesta a fost un an greu, fără investiţii, un an al documentaţiilor. Sper ca noul an să ne aducă fonduri, să fie anul şantierelor în Mădulari. Părerea mea este că trebuie să avem încredere în acest Guvern până la final, pentru că totul se va rezolva, va fi o guvernare performantă, dar nu sunt lăsaţi să îşi facă treaba.
Impact real: La Mădulari, culturile au fost afectate de atacul porcilor mistreţi?
Daniel Dimulescu: La Mădulari nu a rămas nimic în picioare, toate culturile au fost puse la pământ. Tot cetăţenii s-au plâns la primărie, iar, în urma reclamaţiilor, la primărie s-a prezentat Garda Forestieră, Direcţia Agricolă, reprezentaţii Ocolului Silvic şi reprezentanţii AJVPS. S-a măsurat, s-a constatat şi nimic nu s-a schimbat. Aici chiar este o birocraţie pe care nu o pot înţelege, aruncă căciula de la unul la altul. Eu aş vedea treaba mult mai simplu: după constatare, consider că ar trebui să i se dea banii cetăţeanului păgubit, fiindcă hectarul de porumb cultivat costă 1300 de lei. Înţeleg că fauna trebuie protejată, dar trebui protejat şi omul. Consider că trebuie simplificată legea pentru proprietar, creându-i avantaj. Altfel, foarte curând vom avea terenuri nelucrate.
Claudia Şchiopu