Ion Buşagă: „La Berislăveşti, locuitorii plătesc taxe şi impozite mai mici în 2018”

Primarul comunei Berislăveşti, social-democratul Ion Buşagă a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care doreşte să le implementeze în localitate, în următoarea perioadă. Cum se gândeşte primarul Buşagă să dezvolte turismul la Berislăveşti, de ce ar mai avea nevoie comuna pentru a deveni una europeană, dar şi cât de mult a afectat revoluţia fiscală bugetul primăriei în 2018, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Cum este bugetul anul acesta, şi în ce măsură a fost afectat de noua formulă fiscală?

 

Ion Buşagă: Cred că toate localităţile au fost într-o oarecare măsură afectate, deoarece s-au mărit salariile, iar acest lucru atârnă greu pe umărul bugetului. Toate administraţiile publice au primit bani mai puţini, dar sunt convins că va urma o rectificare bugetară, tocmai pentru a corecta această măsură fiscală. O parte dintre aceşti bani noi îi solicităm în special pentru plata salariilor, pe care noi le-am asigurat până la finele anului, dar vom avea probleme cu plata cofinanţărilor pentru proiectele aflate în derulare. Sunt încrezător că vom mai primi bani. Deocamdată este începutul anului, şi lucrurile merg mai greu. S-au mărit şi pensiile, şi salariile, şi este greu şi pentru Guvern, pentru că, dacă nu vin şi alţi bani la bugetul de stat nu ai de unde să le acoperi.

 

Impact real: Aţi luat în calcul mărirea taxelor şi impozitelor?

 

Ion Buşagă: Nu am făcut nici o mărire de taxe şi impozite de cel puţin 8 sau 9 ani. Mai mult decât atât, locuitorii din Berislăveşti plătesc taxe şi impozite mai mici pentru că Guvernul a scos acea taxă pentru cei 400 de metri pătraţi pe care o luăm separat. Eu sunt de părere că este mai bine să fie taxele mai mici şi să reuşim să le încasăm, decât să le mărim şi oamenii să nu aibă posibilitatea să le plătească. Chiar am avut situaţii în care oamenii au venit la mine în birou să mă întrebe cum de plătesc mai puţin impozit decât anul trecut, pentru că cei care au curte chiar plătesc mai puţin. Oamenii sunt sinceri şi chiar îşi plătesc taxele şi impozitele, chiar dacă poate situaţia lor financiară este una dificilă, şi atunci de ce să mai punem şi noi birul pe ei? Oricum nu am fi adunat mare lucru la buget dacă le-am fi mărit. Noi le trimitem întotdeauna, la începutul anului o înştiinţare acasă, ca să ştie omul ce are de plătit în anul respectiv. Sunt mulţi care vin să plătească până în luna martie, pentru că le-am dat un bonus de 5% reducere la impozit.

 

Impact real: Aveţi două proiecte pe fonduri europene, aprobate încă de anul trecut. Ce informaţii ne aduceţi despre ele, când vor începe efectiv lucrările?

 

Ion Buşagă: Avem un proiect care cuprinde modernizarea a zece drumuri comunale, la care suntem în procedura de licitaţie şi avem o contestaţie, fapt care întârzie începerea efectivă a lucrării. Săptămâna viitoare vom duce toate documentaţiile la Bucureşti, şi sperăm ca, în scurt timp să fie demarată lucrarea. Vom avea contestaţii mereu, atâta timp cât legea nu se schimbă. Acum suntem în procedura de licitaţie cu cel de-al doilea proiect, construirea unei grădiniţe cu program prelungit. Până pe 10 martie se pot depune ofertele. Cu siguranţă vom avea şi aici multe firme participante, pentru că nu au ce lucra şi vor fi şi contestaţii, şi iar o să ne întindem până prin vară cu începerea lucrărilor. Dacă nu se schimbă Legea achiziţiilor toţi vom avea probleme, mereu o să stăm numai în contestaţii, şi nu avem ce face.

 

Impact real: Ce modificări ale legii achiziţiilor ar fi benefice, în opinia dumneavoastră?

 

Ion Buşagă: În primul rând, firmele care participă, au sau nu au dreptate, dar depun contestaţii doar ca să încurce. Pentru aceste firme ar trebui să li se pună la plată un mic procent din valoarea proiectului, sumă pe care trebuie să o depună în cazul în care contestă. Guvernul ar trebui, prin lege, să le impună o taxă de 0.2 sau 0.3% din valoarea proiectului. Sunt multe firme care contestă doar de dragul de a contesta, şi de a te împiedica să realizezi lucrarea, pentru că vor să nu faci nimic. În cazul în care are dreptate firma contestatară să i le returneze banii, dacă nu, să piardă suma respectivă. Atunci se vor gândi de două ori înainte de a contesta, şi vor face contestaţie firmele care chiar se consideră nedreptăţite.

 

Impact real: Aţi reuşit să semnaţi contractul de finanţare pentru proiectul prin PNDL-2?

 

Ion Buşagă: Noi am semnat contractul de finanţare încă din 27 decembrie 2017. Este vorba despre un proiect de modernizare a 22 de drumuri de interes local care totalizează 11,5 kilometri. Va urma procedura de licitaţie şi apoi vor începe lucrările. În afară de acest proiect, unde procedura este alta, faci lucrările şi apoi ţi se decontează, la celelalte două proiecte pe AFIR avem deja 40% din bani în cont, pentru începerea lucrărilor. Îi avem din luna noiembrie a anului trecut, dar îi avem degeaba, pentru că nu putem să folosim nimic până nu se finalizează contestaţiile. Durează mai mult licitaţiile decât partea de documentaţie a proiectului.

 

Impact real: Despre reabilitarea Mănăstirii Berislăveşti ce informaţii ne aduceţi?

 

Ion Buşagă: Am reuşit să obţinem finanţare pentru reabilitarea mănăstirii, un lucru foarte important pentru comunitatea din Berislăveşti. Am umblat foarte mult pentru acest proiect, am întâmpinat şi dificultăţi, dar, până la urmă, am reuşit să primim finanţare. Cred că suntem singura localitate din judeţ care a reuşit să prindă finanţare pentru un astfel de proiect. Stareţul mănăstirii şi-a dat aprobarea să fie ordonator de credit şi, în felul acesta, s-a putut obţine finanţarea. Lucrările vor începe în scurt timp, pentru că la ei lucrurile se derulează altfel. Sunt doar câteva firme în ţară care pot face astfel de lucrări şi, din câte ştiu eu, firma respectivă s-a dus la Înalt Preasfinţitul Varsanufie şi a primit „binecuvântarea” acestuia de a începe lucrările în primăvară. Ne-am dorit foarte mult acest proiect, şi este una dintre realizările mele, de care sunt foarte mândru. Avem potenţial turistic, am reuşit să asfaltăm, cu sprijinul Consiliului Judeţean cei 1,6 kilometri, iar acum ne-a prins domnul preşedinte şi cu DJ 703G, care va fi modernizat cu fonduri europene, şi vom avea asfalt peste tot.

 

Impact real: Cu cele două proiecte de modernizare a drumurilor veţi reuşi să închideţi infrastructura rutieră?

 

Ion Buşagă: Cu cele două proiecte vom reuşi să finalizăm 100% modernizarea drumurilor, nu va mai exista nici un drum prevăzut în Monitorul Oficial care să nu fie asfaltat. Sigur, mai sunt câteva porţiuni de drumuri care au luat naştere de câţiva ani, şi care nu sunt în domeniul public al localităţii. Sunt drumuri private, pe care noi nu putem interveni. Dacă lucrările vor începe în această primăvară, atunci până la finele mandatului vom finaliza infrastructura. Mai avem probleme cu canalizarea, pentru care suntem prinşi în masterplanul judeţului, dar aici lucrurile se mişcă foarte greu, încă nu s-a depus studiul de fezabilitate. Se chinuie de mai bine de trei ani să finalizeze acest studiu, care abia săptămâna trecută ne-a fost prezentat. Noi suntem prinşi cu 21 de kilometri de reţea de canalizare, un proiect cu o valoare de aproximativ 4 milioane de euro.

 

Ramona BĂLTEANU

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *